Naantalin kirkko kylpee upeissa väreissä Lux Gratiae -juhlavuoden kunniaksi

Bachia, runoutta, Sisarten laulu -kierros – Lux Gratiae -tapahtuman monipuolisuuteen voi aina luottaa

Lux Gratiaen 10-vuotisjuhlavalaistus koristaa Naantalin kirkon julkisivua lokakuun loppuun asti. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Jo kymmenen vuoden ajan Lux Gratiae on tuonut virkistystä kaamoksen keskelle.

NAANTALI. Naantalissa vietetään viikon päästä armon valoa ympärilleen luovan Lux Gratiaen juhlavuotta. Naantalin kirkolla otetaan varaslähtö kymmenen vuotta täyttävään tapahtumaan 22. lokakuuta alkaen näyttävällä valaistuksella.

Naantalin Taidehuoneella voi tutustua torstaista 28.10. alkaen pukusuunnittelija Marjo Haapasalon näyttelyyn nimeltään Polku. Siinä hän yhdistää jännittävällä tavalla tekstiili- ja videoteoksia. Näyttely on avoinna koko viikonlopun ajan klo 13–17.

Varsinainen tapahtumaviikonloppu käynnistyy perjantai-iltana 29.10 Naantalin kirkossa, jossa Naantalin musiikkijuhlilta tuttu sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Kevin Greenlaw esiintyvät pianisti Salla Pynssin säestämänä. Konsertti kantaa nimeä Lauluja ilosta ja elämästä ja luvassa onkin ooppera-, operetti- ja musikaalisävelmien tahdittamana ilta täynnä iloa, elämää ja tunteita.

Lauantain 30.10. ohjelma käynnistyy klo 10, jolloin starttaa perinteinen Jaakobin kävely Naantalin luostarikirkolta. Tämä 25 kilometrin mittainen reitti Naantalista Rymättylään on osa Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittiä, joka polveilee syrjässä valtaväylältä. Perillä Rymättylässä on seurakunta järjestänyt kahvitusta. Kävelijöille on järjestetty paluukuljetus takaisin Naantalin noin klo 16.30.

Café Amandiksessa esiintyy lauantai-iltapäivällä Barbora Xu, joka tuo musiikillaan tuulahduksen idästä. Barbora on laulaja-lauluntekijä, joka hyödyntää ainutlaatuisessa sävelmaailmassaan suomalaista ja kiinalaista runoutta ja perinnesoittimia, kanteletta ja guzheng-soitinta.

Lauantai-ilta jatkuu vielä Naantalin kirkossa, jossa siirrytään aivan toisenlaiseen maailmaan, kun lavalle astuvat saksofonisti Esa Pietilä ja urkuri Petúr Sakari. Tämä duo esittää musiikkia ilman raja-aitoja ja genrelokeroita: luvassa on J.S. Bachin ja Astor Piazollan musiikkia sekä Bach-improvisaatioita, Pietilän omia sävellyksiä sekä suuria muotokaaria virtuoosisesti improvisoiden tenorisaksofonilla ja uruilla.

Sunnuntaina 31.10. kulttuuritarjonnan aloittaa tavanomaisesta poikkeava, vaikuttava ja palkittu opastuskierros Naantalin historiaan. Sisarten laulu -kierros vie kuulijan luostariaikaan laulun ja historiantutkimukseen perustuvan tarinan siivittämänä. Tilaisuuteen kuuluu myös FM Ilari Aallon esittämä kuvaelma birgittalaisveljien hetkipalveluksesta.

Lux Gratiae päättyy Rymättylän kirkossa sunnuntai-illan konserttiin, jossa tänä vuonna esiintyy lauluyhtye Vala. Se on nuorten naisäänten muodostama sopraano- ja alttokvartetti, jossa laulavat Venla Niemi, Aino Kärnä, Lotta Peltola ja Aino Mustonen. Ohjelmassa on kattaus ruotsalaisia kansansävelmiä, atonaalista Rautavaaraa, virsisovituksia ja kotoisaa Sibeliusta. Kokonaisuuden sitoo yhteen Edith Södergranin runous, josta kuullaan myös ajatuksia herättäviä otteita.

Lux Gratiae -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut, Naantalin Musiikkijuhlat, Visit Naantali, Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry, Vallis Gratiae -yhdistys ry, Armonlaakson vaeltajat ry ja Rymättylän ja Naantalin seurakunnat.

Turun Seutusanomat