Vuoden 2021 runoteos -palkittu Susinukke Kosola lähtee Runoajelulle

Runouden moniottelija Turusta

Susinukke Kosola, oikealta nimeltään Daniil Kozlov (s. 1991), on venäläissyntyinen runoilija, kirjailija ja sanataideohjaaja, joka tunnetaan energisistä lavaesiintymisistään. Turkulainen hänestä tuli puolen vuoden iässä. Kuva: Pia Jalkanen.

Turkulaisella kirjailija–sanataideohjaaja Susinukke Kosolalla on monta rautaa tulessa. Tuoreimmasta painetusta runoteoksestaan palkittu Kosola valmistautuu runokiertueelle, tekee videoesseitä ja 3D-tulosterunoja sekä pyörittää uutta Runografi-sivustoa. 

KIRJALLISUUS. Kirjailija–runoilijana Susinukke Kosola ei ole kokenut viimeisen puolentoista vuoden vaikuttaneen merkittävästi hänen työskentelytahtiinsa, vaikka lavat esittävälle taiteelle ovat olleetkin viime aikoina vähissä.
– Toisaalta ulkotilat ovat aina olleet minulle sisätiloja mieluisampia paikkoja. Lisäksi minua inspiroivat keskustelut pienempien piirien kesken, joten tämä aika ei ole juurikaan vaikuttanut työskentelyyni, Turussa asuva Kosola sanoo.

Moni kirjallisuuden parissa työskentelevä tietää, että työ on pitkälti itsekseen puurtamista. Vallitseva tilanne on myös tarkoittanut erityisesti luovilla aloilla uudenlaisten työtapojen omaksumista, luovimista ja sopeutumista.

Kosolalle kulunut vuosi on merkinnyt useampia uusia projekteja 3D-tulosterunoista ja videoesseistä painetun sanataiteen arviointialustan toteutukseen. Viime keväänä häneltä ilmestyi myös uusi, järjestyksessään neljäs kirjamuotoinen runoteos.

Runoyhdistys Nihil Interit palkitsi Kosolan Turkoosi vyöhyke. Tutkielma yksinäisyyden väriopista (Sammakko, 2021) vuoden 2021 runoteoksena.

Palkinto jaettiin 1.10. Turun Kirjamessuilla.
– Kirjoittamisprosessi lähtee liikkeelle ympäristössäni kohtaamieni asioiden ja ilmiöiden ihmettelemisestä. Tällä kertaa teokseni taustalla ovat olleet ikäluokkani kokemukset onnellisuudesta. Yhteiskunnassa yleisesti hyväksytyissä tavoissa olla onnellinen on ristiriitoja, ne voivat olla mahdottomia eettisestä ja kestävyysnäkökulmasta katsottuna, pohtii Kosola.

Tuoreimman kirjallisen tuotoksensa myötä Susinukke Kosola lähtee Poetry Ride (Runoajelu) -kiertueelle Viroon. Poetry Ride on monikielinen runofestivaali, jonka tarkoituksena on edistää runouden kääntämistä. Festivaalin aikana Tallinnan valokuvataiteen museo Fotografiskassa voi tutustua myös jo avattuun Sõnast pildiks – Sanasta kuvaksi -näyttelyyn. Näyttelyssä on mukana runoja niiden alkuperäiskielillä; suomeksi, viroksi ja latviaksi, sekä viroksi käännettyä runoutta esimerkiksi Kosolalta.

Turussa Kosolaa voi kuulla 6.11. Tuli & Savu -klubissa osana 5.–14.11. järjestettävää Varsinais-Suomen Runoviikkoa.

Runografin julkistusbileet pidetään Oodissa 26. lokakuuta.

Hiljattain avautunut Runografi on runouden verkkokatalogi ja kritiikkisivusto, jonka tarkoituksena on lajitella ja arvostella kaikki vuodesta 2021 eteenpäin kustannetut runoteokset.

Nihil Interitin­ kärkihankkeisiin kuuluvan, Suomen Kulttuurirahaston tukeman Runografin tavoitteena on toimia alustana kotimaiseen runouteen liittyville keskustelunavauksille. Hankkeen alkuperäiseen työryhmään kuuluvat sivuston päätoimittajaksi nimitetyn Susinukke Kosolan lisäksi runoilija Janette Hannukainen, kriitikko Vesa Rantama ja kirjabloggari Omppu Martin. Toimituskunta koostuu niin ikään kirjallisuuden kentän monipuolisista tekijöistä, muun muassa Helga Westistä, Janne Löppösestä, Aura Nurmesta, Tuomas Aitonurmesta ja Veera Kiurujoesta.
– Runouden arvostelualustoja on liian vähän ja tämänkaltaisia verkossa toimivia katalogeja ei ole ollut pahemmin ollenkaan. Täällä se oli kuitenkin toteutettavissa, sillä Suomi on sopivan kokoinen maa runoja julkaisevine kustantamoineen tällaisen sivuston ylläpitämiselle, Kosola toteaa.
– Sivuston tavoitteena on tehdä painetusta sanataiteesta entistä saavutettavampaa ja helpommin lähestyttävää. Runouden luokittelujärjestelmän avulla voi sekä löytää teoksia että suositella niitä muille, Kosola lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy