Lukukoira Etillä riittää töitä Lemun kirjastossa

Etti on lukukoiran töissä torstaisin kolmen viikon välein. Sen työaika kestää tunnin, jonka aikana neljä lasta pääsee lukemaan koiralle Lemun kirjastossa.

Vartin aikana lapsi saa lukea lukukoiralle valitsemaansa kirjaa. Koira kuuntelee, rauhoittaa eikä tuomitse, vaikka sanat menisivät sekaisin.

MASKU.

Kolmen viikon välein torstaisin Lemun kirjaston ovista astelee sisään lukukoira Etti omistajansa Tiina-Leena Salon kanssa. Etti on 6-vuotias bokseri, joka on toiminut lukukoirana puolitoista vuotta – tosin varsinaisia lukukertoja on kertynyt vasta muutamia koronatilanteen takia. Siitä huolimatta Etin vartin mittaiset lukuajat varataan hyvin nopeasti.

– Etillä on mennyt todella hyvin. Toiset lapset voivat olla arempia koiran kanssa ja aloittavat lukemisen eri osassa huonetta, mutta siirtyvät pikkuhiljaa lähemmäs rapsuttelemaan koiraa ja lukevat samalla, Salo kertoo.

Kennelliiton mukaan koira innostaa lasta lukemaan eikä arvostele tai huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Lukukoiran läsnäolo myös rauhoittaa lukijaa ja lievittää stressiä. Ajan lukukoiratuokioon voi varata myös kokemuksen takia.

– Osa lapsista tulee pelkästä ilosta lukemaan Etille, jotta he saavat olla koiran kanssa. Itse lukutilanne on hyvin rento. Pääosassa ovat lapsi ja koira, ja itse olen siinä läsnä, mutta kuulokkeet päässä.

Salolla on kokemusta lukukoiratoiminnasta jo entuudestaan. Aiemmin hän kävi Lemun kirjastossa koiransa Kaislan kanssa.

– Jyväskylän yliopistossa toimiva tuttuni sai meidät mukaan tähän toimintaan muutama vuosi sitten. He tekevät yhteistyötä Kennelliiton kanssa, ja Etti on sitä kautta testattu soveltuvan lukukoiraksi.

Lukukoirana ei voi toimia aivan mikä tahansa koira: Kennelliiton mukaan sen on oltava yli 2-vuotias, perusterve, ihmisystävällinen koira, joka on perusluonteeltaan sopiva toimintaan. Sen on myös kyettävä toimimaan muiden koirien läheisyydessä ja rauhoittumaan vieraiden ihmisten seurassa.

Salon mukaan Etin luonne sopii hyvin toimintaan hyvin.

– Etti on iloinen koira, joka osaa rauhoittua nopeasti. Se on hyvä lukukoiralle. Se on myös todella lempeä. Yleensähän bokserit voivat olla villejä mutta Etti osaa rauhoittua. Se pitää erityisesti leikkimisestä ja lenkkeilystä, hän kertoo.

Lukukoiratoiminnan parhaus on Salon mukaan lukemaan tulleissa lapsissa ja heidän palautteessaan.

– Kaikki lukuhetket ovat olleet todella mukavia, kun lapset nauttivat lukemisesta ja tulevat uudestaan. On hienoa, kun tietää, että voi tuottaa iloa tällaisella vapaaehtoistoiminnalla.

Lemun kirjastossa Etin lukuajat on tarkoitettu lapsille, mutta bokserilla on töitä myös muualla: Salo kertoo Etin toimivan myös hänen työpaikallaan Turun yliopistossa korkeakouluopiskelijoiden lukukoirana.

– Kieliä opiskelevilla opiskelijoilla voi olla hankaluuksia vieraan kielen ääntämisessä. He voivat tulla harjoittelemaan sitä koiran kanssa. Etti on auttanut opiskelijoita esimerkiksi pääsemään läpi ruotsin kielen suullisesta kokeesta. Joskus opiskelijat voivat olla myös yksinäisiä. Koiran kautta he saavat kosketusta eläimiin ja ihmisiin.

Maskussa Lemun kirjastossa Etti vierailee jatkossakin.

– Meidät on otettu ihanasti vastaan Lemun kirjastossa, ja Etillä on toivottavasti monta vuotta edessä lukukoirana.

Liisa Kallio