Eri uskontojen edustajat kävelivät rauhan ja ilmaston puolesta Turussa

Uskontojen rauhankävely sujui hyvin Turussa sateesta huolimatta. Kuva: Pasi Leino.

TAPAHTUMAT.

 

Uskontojen rauhankävely keräsi noin 30 osallistujaa Turussa torstaina 23. syyskuuta. Kävelylle osallistui muun muassa evankelisluterilaisen ja ortodoksisen seurakunnan, Turun Islamilaisen Yhdyskunnan, Suomen bahá’í-yhteisön ja Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon edustajia. Mukana oli myös kunnanvaltuutettuja. 

 

Seurakuntapastori Tuomas Vaura Turun tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo kävelyn sujuneen oikein hyvin, vaikka päivälle osuikin vesisadetta ja tuulta.

 

– Ehkä huono keli yhdisti ihmisiä eri tavalla, kun käveltiin yhdessä. Tunnelma oli kuitenkin oikein mukava, hän sanoo.

 

Tapahtuma starttasi Puolalanpuistosta, josta matka jatkui Turun ortodoksisen kirkon kautta Turun juutalaisen seurakunnan synagogan ja Turun Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijan kautta tuomiokirkolle.

 

Kävelyn lopuksi osallistujat kerääntyivät sisälle tuomiokirkkoon kuulemaan puheita tapahtuman teemojen eli rauhan ja ilmaston ympäriltä. Puheen pitivät muun muassa Turun arkkihiippakunnan piispa emeritus Kaarlo Kalliala ja Turun apulaispormestari Ville Valkonen.

 

Vauran mukaan kävelyllä on kaksi merkitystä: uskontojen välinen dialogi ja julkinen osoitus siitä, että uskonnot voivat elää rauhassa rinnakkain.

 

– Kävelyn aikana tutustutaan ja opitaan tuntemaan toisemme, kun teemme yhdessä jotakin matalalla kynnyksellä. Siitä voi olla käytännön hyötyä, kun eri tilaisuuksiin tarvitaan eri uskontojen edustajia ja silloin heidät on helppo koota yhteen, kun ihmiset ovat tuttuja. Kävely myös kertoo ihmisille, että uskontojen välillä ei ole jännitteitä vaan pystymme elämään sopuisasti ja rakentamaan yhteiskuntarauhaa.

 

Tämän vuoden rauhankävely oli järjestykseltään 4. Turussa järjestetty tapahtuma. Viimeksi eri uskontojen edustajat ja kävelyyn osallistuneet kokoontuivat vuonna 2018, jolloin mukana oli myös silloinen pääministeri Juha Sipilä. Vaura toivoo, että kävelystä muodostuisi perinne.

 

– Tarkoituksena olisi järjestää tapahtuma joka vuonna tästä eteenpäin, hän sanoo.

 

Turun lisäksi uskontojen rauhankävely järjestettiin tänä vuonna myös Oulussa ja Helsingissä uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Rauhankävelyt ovat osa oikeusministeriön rasisminvastaisen ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelman toimeenpanoa.

 

Liisa Kallio