Turun ja lähikuntien itsenäistyvät nuoret kaipaavat vapaaehtoisten tukea

Vanhemmat eivät pysty auttamaan kaikkia nuoria itsenäistymisessä, joten vapaaehtoisten tuki on kullanarvoista.

NUORET

Itsenäistyminen on yksi elämän isoimmista nivelkohdista eikä se tapahdu hetkessä. Useimmiten nuori aikuinen tarvitsee vielä paljon apua ja tukea itsenäisen elämänsä alkutaipaleella, muutettuaan ensimmäiseen ”omaan” kotiin – siis pois vanhempien luota.

Useimmilla vanhemmat pystyvät tukemaan tässä prosessissa, mutta kaikilla nuorilla tilanne ei valitettavasti näin ole. Vanhemmat saattavat esimerkiksi asua kauempana tai heillä ei ole itsellään riittäviä voimavaroja ja resursseja tukena olemiseen.

Sosiaalialan ammattilaisten tarjoama ja etenkin nuoren arkeen jalkautuva tuki itsenäistymiseen on tarjolla vain harvoille, joten vapaaehtoiset tukihenkilöt ovat äärimmäisen arvokkaassa asemassa silloin, kun nuori aikuinen ei saa apua muualta. Tarve uusille vapaaehtoisille on suuri, sillä etenkin syksyisin Turkuun ja lähikuntiin muuttaa paljon nuoria opiskelijoita, jotka itsenäistymisen lisäksi joutuvat ottamaan haltuun uuden asuinseudun.

 

TUAS-toiminta (tukea asumiseen) tukee itsenäistä elämää aloittavia nuoria (18–25 v.) tarjoamalla heille tukea itsenäistymiseen ja asumisen opetteluun. Jokainen toimintaan mukaan tuleva nuori saa oman nimetyn työntekijän sekä oman vapaaehtoisen tukihenkilön, jotka työskentelevät työparina nuoren asioissa.

– TUAS-toiminta toimii Turussa ja sen lähikunnissa eli käytännössä tuettavat nuoret asuvat Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa tai Liedossa. TUAS-toimintaa on järjestetty jo vuodesta 1998 eli nyt on käynnissä toiminnan 23. vuosi, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Anne-Mari Alanko.

– Suurin osa vapaaehtoisista tukihenkilöistämme on Turusta, mutta mukana on myös yllä mainituissa lähikunnissa asuvia sekä lisäksi Maskussa ja Paraisilla asuvia tukihenkilöitä, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Anne-Mari Alanko.

TUAS-toiminnassa on vapaaehtoisia tukihenkilöitä tällä hetkellä mukana noin 50. Koko yhdistyksessä eli Tukenasi ry:ssä vapaaehtoisia on mukana yli 200.

 

Seuraava TUAS-toiminnan tukihenkilökoulutus järjestetään 28. syyskuuta–9. Lokakuuta, Turussa Tukenasi ry:n tiloissa Kauppiaskadulla.

– Olemme hyvin joustavia tukihenkilökoulutusten järjestämisen suhteen, eli jos innokkaita uusia vapaaehtoisia tulee pitkin vuotta riittävästi, järjestämme kaudessa useamman koulutuksen, lupaa Alanko.

Koulutukseen pääsee mukaan ottamalla yhteyttä Anne-Mari Alankoon tai täyttämällä Tukenasi ry:n nettisivuilla yhteydenottolomakkeen.

– Haastattelemme kaikki ilmoittautuneet ennen kurssin alkua. Haastattelu ja koulutus eivät vielä sido vapaaehtoista mihinkään, vaan tarkoituksena on sekä haastattelussa että koulutuksessa tutustua toimintaan syvemmin.

 

Tukihenkilö tapaa nuorta 1–2 viikon välein nuoren arjessa tehden yhdessä nuoren itsensä määrittelemiä itsenäistymiseen liittyviä asioita. Useimmiten nuoret kaipaavat apua kodinhoidon opetteluun, ruoanlaittoon, talouden hallintaan, omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen tai mielekkään vapaa-ajan tekemisen löytämiseen. Vapaaehtoinen saa arvokkaaseen työhönsä täyden tuen työntekijöiltä sekä muilta vapaaehtoisilta.

 

Lisätietoja ja yhteydenottolomake: www.tukenasi.fi/tueksi-itsenaiseen-asumiseen