Luovuus ja intohimo rantautuvat Tove Janssonin purrella Kaarina-Teatterin päänäyttämölle

Kaarina-Teatterin Kaksi naista ja meri -näytelmän rooleissa nähdään Mari Finneman, Piia Leppämäki, Fiona Syrén, Anne Rinne, Hannu Rinne ja Jarmo Kujala ohjaajanaan Mikko Rantanen. Kuva: Petri Aulin.

TEATTERI. Kaarina-Teatterissa perjantaina 24. syyskuuta ensi-iltansa saava Kaksi naista ja meri on lempeä rakkaustarina kahdesta elämää kokeneesta taiteilijasielusta. Näytelmä perustuu Tove Janssonin fiktiiviseen novellikokoelmaan Rent Spel (1989), missä kirjailijan syvällinen kädenjälki piirtää näkyviin matkanteon keveyden ja painon, sekä satamien välissä asuvan hymyn. Novellien pohjalta näytelmän on kirjoittanut ja dramatisoinut Pipsa Lonka.

Mikko Rantasen ohjaamassa teatterikappaleessa Mari ja Jonna ovat löytäneet yhteisen poukaman. Heidän saarensa kuohujen keskellä on atollin muotoinen ja sitä suojelevat valkoisena kirkuvat pilvet. Rannan läheisyys hoivaa Marin ja Jonnan palmikoitua reittiä, minkä varrella he kohtaavat iloa ja ihmisiä arkisten kokemusten laineilla.

– Kun aloitimme työryhmän kanssa jälleen kerran pandemian vuoksi siirtyneet näytelmän harjoitukset, koimme jotain hämmentävää: ihmisille oli muodostunut lähes luontainen tapa olla koskematta toiseen. Läheisyyteen oli lavalla opeteltava aluksi uudelleen, Rantanen toteaa.
– Tove Jansson on aina tavoittanut sanoillaan meidät. Hänen kielikuvansa herättävät mielen liikkeet ja värit. Toivotan yleisön lämpimästi tervetulleeksi teatteriin hieraisemaan silmäkulmaa. Siellä pilkistää Toven sytyttämän myönteisen, oikullisen, realistisen ja fiktiivisenkin majakan valo. Esitys on enemmän kuin perinteinen näytelmä. Se on tuokiokuvia Tove Janssonin sielunelämästä, lisää Rantanen.

Ohjaaja Mikko Rantanen kokee iloa ja ylpeyttä päästessään ohjaamaan Kaksi naista ja meri -näytelmän Kaarinaan. 
– Pyrin ohjaustyössäni tuomaan esiin hahmojen persoonallista särmikkyyttä. Olen viettänyt Kaarina-Teatterissa 35 vuotta ja uskaltaisin väittää, että luvassa on nautittavaksi yksi hienoimpia kotiteatterini näyttämödraamoja. Tuekseni olen saanut taitavan ja idearikkaan työryhmän, hän sanoo. 

Esityskausi: 24.9.–20.11.2021.

Turun Seutusanomat