Suodattimien vaihto, polttoaine, pohjan pesu – vene kaipaa huoltoa kauden päätteeksi

Turun Meripelastusyhdistyksellä on kaksi alusta, pv Ahti ja pv Abso. Ihmishenkien pelastamisen lisäksi niiden tavanomaiseen toimintaan kuuluu muun muassa karilta irrotukset, konevikaisten alusten hinaukset ja sairaankuljetukset. Kuva: Miska Kivioja / Marrasvalo.fi

Veneen syyshuolto sisältää monia eri vaiheita, joista osan voi tehdä aluksen ollessa vielä laiturissa.

VENEILY.

Syyskuussa ilmojen viiletessä monen veneilijän mielessä alkaa siintää ajatus kauden päättymisestä, jolloin veneen nostaminen ja syyshuollon tekeminen alkaa olla jälleen ajankohtaista. 18 vuotta Turun meripelastusyhdistyksen toiminnassa mukana ollut alusvastaava Markus Takala kertoo, että veneen huolto syksyllä takaa mukavan aloituksen seuraavalle kaudelle.

Ihmiset haluavat lähteä keväällä aikaisin liikenteeseen ja veneilyinto polttelee. Kausi on helppo aloittaa, kun vene on jo huollettu eikä matka keskeydy teknisen vian takia, hän sanoo.

Huoltotoimenpiteet voi aloittaa veneen ollessa vielä vesillä, jolloin välttyy esimerkiksi nostettuun veneeseen kiipeämiseltä.

Ennen nostoa helpointa ja mukavinta on tehdä veneen perushuollot kuten suodattimien ja moottoriöljyn vaihdot. Huoltotoimien jälkeen koekäyttö on helpompaa, kun vene on yhä laiturissa. Lisäksi veneestä voi viedä kaikki tavarat pois. Esimerkiksi elektroniikka on hyvä viedä lämpimään talvisäilöön tai suojata hyvin, hän sanoo.

Veneen nostamisen yhteydessä on Takalan mukaan hyvä pestä aluksen pohja painepesurilla.

Veneiden pesuvedet sisältävät usein ympäristölle haitallisia kemikaaleja, joten pohjaa pestessä on otettava huomioon ympäristövaatimukset. Pesun aikana kannattaa myös tarkistaa pohjan mahdolliset naarmut ja jäljet.

Talven ajaksi polttoainetankki olisi hyvä täyttää mahdollisimman täyteen.

– Silloin kondenssivesi ei pääse tukkimaan suodattimia. Toinen vaihtoehto on tyhjentää tankki täysin ja puhdistaa se sitten keväällä, Takala sanoo.

Paras vaihtoehto veneen talvisäilytykseen on Takalan mukaan lämmin, hyvin tuuletettu halli. Jos sellainen ei järjesty, muistuttaa Takala suojaamaan veneen hyvin.

– Veneen asento pitää katsoa niin, että päälle kertyvä lumi ja vesi pääsevät valumaan pois. Pressun on myös kestettävä talvimyrskyt. Sisältä vene pitää saada mahdollisimman kuivaksi, jotta vähennetään kosteuskuormaa. Ilmanvaihdosta on huolehdittava, mutta samalla varmistaa, etteivät vesi ja lumi pääse sisälle.

Veneen huollon ja talvisäilytykseen viennin jälkeen voi huoletta odotella seuraavan kauden alkua. Talvi on kuitenkin myös hyvää aikaa kerrata omaa tietotaitoa.

– Kansalaisopistojen saaristo- ja rannikkolaivurikursseilla pääsee opettelemaan vesillä liikkumista. Omaan kalustoon voi myös tutustua selailemalla läpi veneen käyttö- ja huolto-ohjeita, sillä teknistä koulutusta on hyvin vähän tarjolla veneilijöille, Takala sanoo.

Entäs jos tämän vuoden veneilykautta haluaa venyttää mahdollisimman pitkälle syksyyn? Takala muistuttaa siinä tapauksessa ottamaan huomioon vallitsevat olosuhteet ja niiden nopean vaihtumisen.

– Keli voi muuttua hyvin äkillisesti syksyllä. Tähän aikaan vuodesta veneillessä täytyy myös ehdottomasti tarkistaa kulkuvalojen toimivuus. Valoja voi pitää päällä vuorokauden ympäri, niin ei tarvitse muistaa laittaa niitä päälle. Ennen jäälauttojen tuloa on sitten hyvä nostaa vene ylös.

Liisa Kallio