Martinseurakunta juhlistaa 100-vuotista taivaltaan Martin markkinoilla

Seurakunnan perustamisen jälkeen meni 12 vuotta ennen kuin Martinkirkko valmistui puutalojen keskelle vuonna 1933. Martin markkinoiden yhteydessä halukkaat pääsevät tutustumaan myös kirkon torniin.

Juhlavuosi värittää markkinoiden lisäksi koko seurakunnan toimintaa.

SEURAKUNNAT.

Martinseurakunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Seurakunta juhlistaa merkkipaalua yhden viikonlopun aikana järjestettävillä Martin markkinoilla, jotka pidetään 11.–12. syyskuuta. Varsinainen markkinapäivä on lauantai, jolloin kirkkoherra Tuomo Norvasuon mukaan Martinkirkon kirkonmäellä kuhisee.

Markkinoilla on paljon eri-ikäisille suunnattua toimintaa. Meillä on niin lapsille kuin varttuneemmille kaksi eri musiikkiesitystä, pomppulinna, gospel-jumppaa, pöytäteatteria, ruokailua ja myyjäiset. Halukkaat voivat myös istuttaa kukkasipuleita, jotka ovat toivon symboleita. Koko tapahtuman juontaa Lola Odusoga, hän kertoo.

Sunnuntaina vuorossa on perinteinen jumalanpalvelus kello 10. Ihan perinteinen palvelus ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä silloin kolme seurakunnan työntekijää siunataan virkaansa. Viikonlopun ohjelmaan kuuluu myös mahdollisuus nousta Martinkirkon torniin. Viimeksi sinne pääsi kiipeämään vuonna 2018, kun tempauksella kerättiin rahaa Yhteisvastuukeräykseen.

– Tornia on kunnostettu niin, että sinne kiipeämistä voidaan taas harrastaa. Torniin mennään pienissä ryhmissä ohjaajan vetämänä tietyin väliajoin. Sieltä on oikein hyvät näkymät, Norvasuo kertoo.

Martinseurakunta sai alkunsa vuonna 1921, kun Turun ainut seurakunta jaettiin neljään osaan.

Nykyisen muotonsa seurakunta saavutti 1950-luvulla, kun Kakskerran- ja Martinseurakunta liittyivät yhteen. 100-vuotinen taival pitää Norvasuon mukaan sisällään paljon työtä, jossa ovat olleet mukana seurakunnan työntekijät, luottamushenkilöt, vapaaehtoiset kuin myös seurakuntalaiset. Etapin saavuttaminen tuntuu kirkkoherrasta hienolta.

– Tämä on koko seurakunnan yhteinen juttu, ja on hienoa juhlia seurakunnan menneisyyttä ja nykyisyyttä yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Seurakunnan työntekijät ovat odottaneet malttamattomina mahdollisuutta avata toimintaa ja tavata seurakuntalaisia kasvotusten. Korona-aikana seurakunnan ovet eivät ole olleet kokonaan säpissä, mutta toiminta on siirtynyt enemmän verkon puolelle.

– Yhteyttä seurakuntalaisiin on pidetty sähköisesti ja puhelimen välityksellä. Se on toki ollut erilaista verrattuna normaaliin, sillä fyysisesti samassa tilassa ollessa syntyy toisenlainen kokemus.

Markkinoiden lisäksi juhlallisuudet jatkuvat myös myöhemmin syksyllä. Norvasuon mukaan lokakuussa pidetään Martin urkujuhlat ja marraskuussa on virallinen juhlamessu Martin päivän tienoilla.

Juhlavuosi näkyy koko seurakunnan toiminnassa.

– Haluamme muistuttaa, että juhlavuosi on tärkeä ja toivomme työn jatkuvan vuoden jokaisena päivänä. Seurakunnan toiminta on vaikutuksiltaan usein näkymätöntä, kun kohtaamme ihmisiä, joten haluamme pitää kaikenlaista toimintaa esillä, Norvasuo kertoo.

Yhdestä tärkeästä asiasta hän haluaa myös muistuttaa seurakuntalaisia.

– Ilman seurakuntalaisia ei olisi seurakuntaa, sillä he tekevät sen eläväksi. Toivomme, että seurakunnan olemassaolo ilahduttaisi ihmisiä ja he muistaisivat, että seurakunta haluaa olla mukana ihmisten elämässä.

Liisa Kallio