Saaristomatkailun digiloikka edistää saavutettavuutta

Kesän 2021 aikana pilotoitiin uusia matkaketjuja muun muassa Helsingistä Turun saaristoon. Esimerkiksi saariston lautat näkyivät nyt ensimmäistä kertaa Matkahuollon digitaalisessa Reittioppaassa suoraan bussiyhteyksien jatkona. Kuva: Turku Business Region.

Turun saariston matkailuliiketoiminta otti viime kesänä aimo harppauksen reitti- ja aikataulutietojen digitoinnissa sekä matkailureittien kehittämisessä. Samalla myös yhteistyössä ja osaamisessa noustiin uudelle tasolle.

MATKAILU. Koronapandemian myötä matkailubisnes kohtasi talvella 2020 kaikkien aikojen romahduksen, eikä paluusta vanhaan ole vielä tietoa. Syksyllä 2019 käynnistyneessä Vihreät matkaketjut -hankkeessa on kuitenkin voitu ottaa merkittäviäkin kehitysaskelia saaristomatkailun edistämiseksi.
– Pari vuotta sitten elettiin matkailun ennätysvuotta ja puhuttiin ilmastonmuutoksesta ja tarpeesta vähentää matkailun aiheuttamia päästöjä, mihin Vihreät matkaketjut -nimikin viittaa. Pandemian myötä koko alaa kohtasi pysähdys, mikä kuitenkin antoi alan toimijoille tilaa ja aikaa kehittää tuotteitaan etenkin kotimaisille kohderyhmille, Vihreät matkaketjut -hankkeesta Turun ammattikorkeakoulussa vastannut projektipäällikkö Telle Tuominen kertoo.

Yhtenä toiminnan painopisteenä oli reitti- ja aikataulutietojen digitointi, missä myös onnistuttiin etenemään ja luomaan pohjaa hankkeen jälkeiselle jatkotyölle.
– Toteutimme hankkeen aikana vesillä kulkevan liikenteen digitointia ja nostimme saariston laivareittejä esille osoite- ja karttapohjaisessa Matkahuollon Reittioppaassa. Tietyistä haasteista huolimatta pystyimme olemassa olevilla järjestelmillä tuomaan vesillä kulkevaa joukkoliikennettä oppaaseen. Kesän aikana uusia matkaketjuja on haettu jo tuhansia kertoja, sanoo Matkahuollon kehittämispäällikkö Tuomo Kinnunen.
– Jatkotyön kannalta hankkeessa tehty työ on todentanut järjestelmämme skaalautuvuuden ja kustannustehokkaan hyödyntämisen. Kaikki joukkoliikenne myös vesiltä on saatavissa tähän mukaan, ja myös junaliikenne on tulossa syksyllä alustalle. Todella hyvää hankeyhteistyötä, Kinnunen jatkaa.

Archipelago Lines Oy:n yrittäjä Mikko Fagerroos vastasi Helsinki–Nauvo–Utö -reitillä uudesta nopeasta tavasta matkustaa Nauvon ja Utön välillä. Fagerroos sanoo suhtautuneensa alkuun skeptisesti hankkeeseen.
– Pelkäsin, että konkretia jäisi puuttumaan, mutta nyt voin todeta, että oli mahtava päästä mukaan ja toteuttamaan uudistuksia. Oli tärkeää, että matkailijat saattoivat kesällä löytää aikataulut yhdestä paikasta. Utö Expressiin oli helppo ostaa liput Matkahuollon Reittioppaan kautta. Satojen oppaan kautta myytyjen lippujen ohella myös puhelinkyselyjen vähäisyys kertoo matkailijoiden löytäneen ja hyödyntäneen palvelua, Fagerroos lisää.

Lisäksi Varsinais-Suomen pyöräilyreittejä on viety kansainväliselle Outdooractive.com -sivustolle, jolla on jo yli 10 miljoonaa rekisteröitynyttä ja 13 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Matkailuelinkeinon kehittäminen jatkuu elokuun lopulla päättyneen hankkeen jälkeen Turku Science Park Oy:ssä ja Turun ammattikorkeakoulussa.

Turun Seutusanomat