Ravintolassa saa vatsan täyteen, mutta piha tarjoilee silmänruokaa

Pohjakulmassa on ollut ravintolatoimintaa 1980-luvulta lähtien. Pihalta saadaan muun muassa raparperia, omenoita ja kirsikkatomaatteja ravintolan käyttöön.

Pohjakulman piha on ravintolayrittäjien ja puutarhuri Annika Urpolahden yhteistä käsialaa. Se on käynyt vuosien aikana läpi monenlaisia muutoksia. 

NAANTALI.

23. elokuuta Naantalin kotipihatoimikunta palkitsi Rymättylässä sijaitsevan ravintola Pohjakulman pihan kaupungin kauneimpana. Useampana vuonna kotipihakilpailussa mukana ollut Pohjakulma oli jo aiemmin vastaanottanut kaksi kunniakirjaa, joten tänä vuonna oli pääpalkinnon eli pihamestarilaatan vuoro. Yrittäjäpariskunta Stefan Siljamäki ja Marjut Kyyrö olivat hyvin otettuja palkinnosta.

– Oli hienoa saada 50. pihamestarilaatta. Kunniakirjaa lähdin hakemaan, joten olin yllättynyt kyllä, kun tulikin pääpalkinto, Marjut Kyyrö kertoo.

Pihamestarilaatan voi voittaa vain, jos sama piha on osallistunut useampana vuonna kilpailuun. Tänä vuonna kotipihatoimikunta jakoi laatan lisäksi seitsemän eri kunniakirjaa omakoti-, rivitalo- ja kerrostalopihoille.

 

Kyynelverenpisara kukkii täydessä loistossaan Pohjakulman pihamaalla.
Ravintola Pohjakulman Siljamäki ja Kyyrö ovat omistaneet vuodesta 2003.

He myös asuvat rakennuksen yläkerrassa. Apuna pihan hoidossa on ollut jo seitsemän vuoden ajan puutarhuri Annika Urpolahti. Kodin ja ravintolan pihapiiri on tärkeä niin pariskunnalle kuin myös ravintolan asiakkaille.

– Piha on osa tätä kokonaisuutta. Aika usein lähtiessään asiakas kertoo, että käynti täällä oli kokemus. Se sisältää silloin ruuan, palvelun ja lisäksi vielä pihan. Sanonkin usein, että nyt kun vatsa on täynnä, niin pihalla saa vielä silmänruokaa, Kyyrö kertoo.

Pihapiiri on vuoden 2003 jälkeen kokenut paljon muutoksia: silloin keltaista päärakennusta ei juurikaan nähnyt Rymättyläntieltä ja pihalla oli vanha, purkukunnossa oleva sauna- ja varastorakennus.

– Marjut ja Stefan ovat avartaneet tätä pihaa paljon. Täältä on poistettu paljon puita, raikastettu pihaa ja annettu muille kasveille tilaa. He ovat myös valmiita kokeilemaan uutta, mutta eivät jää hakkaamaan päätään seinään, jos jokin ei onnistu. Luonto kuitenkin päättää, mikä lopulta lähtee kasvamaan, Urpolahti sanoo.

Kasvukauden aikana Annika Urpolahti käy Pohjakulmalla kerran viikossa. Muuten Siljamäki ja Kyyrö hoitavat esimerkiksi kastelun ja nurmikon leikkuun. Puutarhan hoitaminen on hyvää vastapainoa yritystoiminnalle.

– On ihanaa mennä työpäivän jälkeen hoitamaan pihaa ja samalla pääsee nauttimaan kukkasista, Kyyrö kertoo.

Syyshortensia kukkii ensin valkoisena, mutta on vaihtanut vanhetessaan väriä punertavaksi. Marjut Kyyrön mukaan kyseessä on pihan kuvatuin kasvi.

 

Hieman alle hehtaarin kokoinen piha sisältää monta eri kiintopistettä.

Silmä lepää komeissa tuijarivistöissä, kukkivissa syyshortensioissa ja kaarevasti kasvavassa makedonianmännyssä. Marjut Kyyrön on vaikea nimetä nimetä yhtä suosikkia.

– Alkukesästä vuorenkilvet kukkivat kauniisti ja niitä on paljon. Syyshortensiat ja nauhukset ovat myös ihania.

Vaikka Pohjakulma nimettiinkin Naantalin kaupungin ykköspihaksi, ei se kuitenkaan ole jäämässä nykyiseen muotoonsa. Urpolahti, Siljamäki ja Kyyrö ovat jo suunnitelleet seuraavaa kehityskohdetta, sillä puutarha ei ole koskaan täysin valmis.

– Rymättyläntien puoleista pihaa selkeytetään. Sieltä poistetaan muutama pensas, jotka tukkivat turhaan esimerkiksi syreenin ja tuijien kasvua. Siellä on myös kultapäivänlilja, joka tuodaan paremmin esiin, Urpolahti kertoo.

Liisa Kallio