Naantalin Musiikkijuhlilla edessä tapahtumien syksy

Total Cello Ensemble esiintyy muun muassa Sellojen ilta -konsertissa 2. lokakuuta. Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat.

Kesältä siirretyt Naantalin Musiikkijuhlien konsertit tuovat klassisen musiikin helmiä, tuttuja teoksia sekä yksi kantaesitys, loka- ja marraskuun kaamokseen. 

MUSIIKKI. Lauantaina 2.10. Sellojen ilta-konsertissa saa maailman kantaesityksensä Aulis Sallisen säveltämä Sonata per quattro violoncelli – Sonaatti neljälle sellolle. Teos oli tarkoitus kantaesittää Musiikkijuhlilla jo vuonna 2020, mutta esitys siirtyi koronasta johtuen.
– Opusnumeroa 116 kantavaa teosta voidaan pitää rakkaudentunnustuksena sellolle. Tälle soitinten majesteetille olen kirjoittanut urani aikana enemmän sooloteoksia kuin millekään toiselle soittimelle. Vuonna 2019 säveltämäni teos on Naantalin Musiikkijuhlien ja soittimensa mestarin Arto Noraksen tilaama, Aulis Sallinen toteaa.
– Kaikki neljä selloa ovat sonaatissani tasavertaisia; se tarkoittaa että kukin vuorollaan kantaa teoksen solistista ja melodista ainesta. Sonaattia kirjoittaessani minua viehätti ajatus neljästä sellosta, jotka keskustelevat siirtämällä toisilleen musiikillisia ajatuksia. Ammattitovereiden täydellinen yhteiselo ja harmonia, hän jatkaa.

Taiteilijaprofessori Aulis Sallinen (s. 1935) on Suomen kansainvälisesti arvostetuimpia klassisen musiikin säveltäjiä, ja hän on säveltänyt vuosien varrella useita tilausteoksia Naantalin Musiikkijuhlille.

Myös konsertin muu ohjelma on omistettu selloille. Kaikkiaan Naantalin kirkossa on koettavissa seitsemän Suomen eturivin sellistin ’täydellinen harmonia’: konsertissa esiintyy Arto Noraksen lisäksi Total Cello Ensemble primus motorinaan Hannu Kiiski. Sellokokoonpanon muut soittajat ovat Tuomas Lehto, Tomas Nuñez-Garcés, Samuli Peltonen, Jussi Vähälä ja Tuomas Ylinen.

Sallisen lisäksi ohjelmistossa on teoksia muun muassa Arvo Pärtiltä, Lasse Mårtenssonilta, Georges Bizeltä ja Astor Piazzollalta. Konsertti on noin tunnin mittainen ja väliajaton.

Lauluja ilosta ja elämästä kuullaan perjantaina 29. lokakuuta.

Kauneimmista ooppera-, operetti- ja musikaalisävelmistä koostuva Lauluja ilosta ja elämästä -konsertti on osa 10-vuotisjuhlavuottaan viettävää Lux Gratiae -tapahtumaa. Konsertissa esiintyvä laulajapariskunta kuuluu Suomen kansainväliseen kärkeen: Marjukka Tepponen on voittanut monia laulukilpailuja ja tähdittänyt useita oopperarooleja Suomessa ja ulkomailla. Samoin hänen amerikkalainen puolisonsa, baritoni Kevin Greenlaw, joka nähdään tällä kaudella muun muassa Oopperan kummituksen nimiroolissa Suomen Kansallisoopperassa.

Iiro Rantalan matkassa luodaan katsaus suomalaiseen ilmastoon ja mielenmaisemaan.

Iiro Rantalan säveltämä ja esittämä My Finnish Calendar on vuoden mittainen sääkatsaus ankaran ilmaston maasta. Rantala soittaa ja juontaa esityksessä läpi suomalaisen kalenterivuoden kaikki 12 kuukautta, ja kappaleisiin sisältyy myös suomalaisten mielentila. Konsertti toteutuu perjantaina 1. lokakuuta Naantalin Kylpylän Ballroomissa, jonne se siirrettiin koronarajoitusten takia Kristoffer-salista. Alkuperäiset liput kesäkuulta 2020 käyvät konserttiin sellaisenaan.

Syksyn huipentaa kauan odotettu ja jo kahdesti koronan takia siirretty Anne Sofie von Otterin konsertti lauantaina 27.11. Naantalin kirkossa.

Naantalin Musiikkijuhlat kuuluu myös Turun Kirjamessujen yhteistyökumppaneihin.

Musiikkiteemaisilla Turun Kirjamessuilla 1.–3.10. Naantalin Musiikkijuhlat on näyttävästi läsnä Total Cello Ensemblen pienoiskonsertilla. Kirjoitan musiikkia -keskustelutilaisuudella, jossa säveltäjät Olli Kortekangas ja Jaakko Kuusisto kertovat säveltäjän luomisprosessista sekä musiikin ja kirjallisuuden liitosta haastattelijanaan musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson.

Naantalin Musiikkijuhlien konsertit järjestetään ajankohtaisten koronaturvallisuusohjeiden mukaisesti.

Turun Seutusanomat