Lotta Svärd 100 -juhlavuoden näyttely avautui Paimiossa

Lotta Svärd 100 -juhlavuotta kunnioittava näyttelyn avajaispuheen Paimion kaupungintalolla 1. syyskuuta piti Marja Mäenpää. Kuva: Jorma Kallonen.

Vuonna 2021 on kulunut sata vuotta lottajärjestön perustamisesta. Merkkivuotta vietetään esittelemällä materiaalia järjestön toiminnasta ja sen jäsenistä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

PAIMIO. Paimion kaupungintalolla on syyskuun ajan esillä Lotta Svärd 100 -juhlavuotta kunnioittava näyttely. Anna-Liisa Järvisen ja Marja Mäenpään kokoamassa näyttelyssä perehdytään lottajärjestön toimintaan sekä paikallisesta että valtakunnallisesta näkökulmasta. Lisäksi kirjaston puolella on esillä Lotta Svärdiin liittyvää kirjallisuutta.
– Näyttelyyn olemme koonneet historiaa ja muistoja tekstein ja kuvin. Esillä on lisäksi aiheeseen liittyvää esineistöä ja tekstiilejä, kertoo Mäenpää.

Kun Anna-Liisa Järvinen kokosi viimeksi Lotta Svärd -aiheisen näyttelyn Paimion kaupungintalolle kymmenen vuotta sitten järjestön 90-vuotisjuhlien kunniaksi, moni paikallinen lotta otti yhteyttä häneen. Nyt monista lotista ja pikkulotistakin on aika jättänyt, mutta heidän muistonsa jäivät elämään mm. tämänvuotisen näyttelyn materiaaleissa. Kuva: Jorma Kallonen.

Vuosina 1921–1944 toiminnassa olleen lottajärjestön jalanjäljissä ensin Suomen Naisten Huoltosäätiö ja sitten Lotta Svärd Säätiö jatkaa yhä edelleen yhteiskuntavastuutyötä hyvällä tahdolla ja toisista välittäen. Tänä vuonna tulee täyteen siis sata vuotta yhteiskuntavastuuta, joka toimii myös Lotta Svärd 100 -juhlavuoden teemana. Jäseniä järjestössä oli enimmillään noin 240 000, joista 8–17 -vuotiaita pikkulottia lähes 50 000.

Lotat toimivat eri jaostoissa, joihin kuuluivat lääkintäjaosto, varusjaosto, muonitusjaosto, keräys- ja kansliajaosto, toimisto- ja viestintäjaosto, ilmavalvonta, valonheitinlotat sekä kenttälotat.

Varsinais-Suomen lottapiiri perustettiin maaliskuussa 1921.
– Paimion Lotta Svärd osaston arkisto on Turun seudun lottaperinneyhdistys ry:n kautta lahjoitettu Lottamuseolle ja edelleen Kansallisarkistoon. Pitää todeta, että nimirekisterit ovat osin puutteellisia, koska osa on hävitetty, mutta kyllä niitä on löytynyt ja tietoja on myös koottu haastattelemalla henkilöitä Paimiossa, Mäenpää toteaa.

Näyttelyä valmistellessaan Marja Mäenpää sai tietää, että hänen isoäitinsä, opettaja Vilma Jokiniemi oli toiminut Lotta Svärd Paimion paikallisosastossa.
– Lotta Svärd Säätiöltä on mahdollista tilata Lotta Svärd -toiminnassa mukana olleen henkilön hautakiveen kiinnitettävä hautareliefi. Paimiossa vuonna 1946 kuolleen isoäitini hautareliefi on mukana näyttelyssä, Mäenpää sanoo.
– Tämä on kunnianosoitus hänelle, jota en koskaan tavannut, mutta joka on tärkeä osa elämääni, lisää Mäenpää.

Lotta Svärd 100 -juhlavuosi huomioidaan Paimiossa monin tavoin. Paimion kulttuuripalvelut ja Paimion opisto järjestävät Paimiosalissa / teamsissa 11.10. klo 18 luennon teemalla Lotta Svärdin perustamisesta 100 vuotta: näkökulmia lottien, pikkulottien ja lottajärjestön toiminta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Lottajärjestö juhlii sataa vuottaan Paimion kaupungintalolla ja kirjastolla syyskuun ajan. Kuva: Jorma Kallonen.