Käsityönopettaja loikkasi uuteen ammattiin ja perusti käsityöyrityksen

Salla Gaye kertoo alussa jännittäneensä, että löytävätkö ihmiset Käsityökuplaan. Tällä hetkellä sen suhteen näyttää hyvältä.

Salla Gaye yhdisti ammattitaitonsa käsityönopettajana yrittäjyyteen perustamalla Käsityökuplan, jossa voi kahvikupposen ääressä ottaa puikot esiin.

 

YRITYSUUTISET.

 

Hieman alle kaksi kuukautta auki ollut käsityökahvila ja lankakauppa Käsityökupla Turun Länsikeskuksessa Nuppulantiellä on kokonaan yhden naisen luomus. Yrittäjä Salla Gaye jäi vuoden virkavapaalle käsityönopettajan työstään ja perusti paikan, jonne eri-ikäiset ihmiset voisivat tulla lankaostoksille, kahville ja työstämään käsitöitään. Vastaanotto on ollut Gayen mukaan erittäin ihana.

 

– Paikasta on tulossa juuri sellainen kuin haaveilin. Ihmiset tulevat tänne omien käsitöidensä kanssa, juttelevat ennestään tuntemattomien kanssa ja tulevat vielä uudestaan. Harvoin täällä kukaan vain istuu yksinään omassa pöydässä eikä osallistu keskusteluun, Gaye kertoo.

 

Käsityökupla on tähän mennessä vetänyt puoleensa monenlaisia ihmisiä: osa tulee lankaostoksille, osa hakee vain kupillisen kahvia ja osa voi viettää monta tuntia oman käsityöprojektin parissa. Jos oma käsityö unohtuu kotiin, se ei haittaa ollenkaan Gayen mukaan; sohvapöydän alta löytyy aina hyväntekeväisyysneuleiden kori ja yhteistä neuletta pääsee jatkamaan. Jos taas käsityön parissa kohtaa umpikujan, Gaye neuvoo mielellään eteenpäin.

 

Käsityökuplan valikoimasta löytyy esimerkiksi islantilaista villaa, joka on ollut jo muutaman vuoden erittäin suosittu lanka.
Alun perin Mikkelistä kotoisin oleva Gaye päätyi Varsinais-Suomeen muutaman mutkan kautta: hän opiskeli käsityönopettajaksi Joensuun yliopistossa ja kulki töiden perässä Itä-Suomessa parin vuoden ajan, kunnes päätyi Maskun Hemmingin kouluun opettamaan käsitöitä ja matematiikkaa vuonna 1999.

Sen jälkeen Gayen perhe on täydentynyt neljällä lapsella. Oikeastaan perheen nuorimmat lapset herättivät Gayessa tunteen siitä, että hän voisi mahdollisesti kokeilla jotain muuta opettajan ammatin lisäksi.

 

– Kohta lapseni ovat jo vanhempia kuin opettamani lapset, enkä enää pysy kärryillä lasten maailmasta, vaikka tähän saakka olen pysynyt hyvin ajan hermolla. Olen pian 50-vuotias, joten jos haluaa kokeilla jotain uutta, se on tehtävä nyt.

 

Ajatus uudenlaisesta urakokeilusta ehti kyteä muutaman vuoden, kunnes idea käsityöyrityksestä iski viime joulukuussa. Gaye kävi yrittäjyyskurssin, haki starttirahaa ja sai virkavapaata. 3. elokuuta Käsityökupla avasi ovensa asiakkaille.

 

Liikkeessään Gaye on panostanut paljon monipuoliseen lankavalikoimaan. Varsinkin kotimainen villa on lähellä hänen sydäntään.

 

– Haluan kannustaa ihmisiä valitsemaan töihinsä suomalaista villaa. Toivoisin, että jatkossa villan tuottaminen langaksi olisi kannattavaa myös pienemmille tiloille eikä kotimaista villaa joutuisi enää poltettavaksi.

Gayen tavoitteena on tulevien kuukausien aikana järjestää käsitöiden tukiopetusiltoja, käsityötreffejä käsitöitä yksinään tekeville ja lasten syntymäpäiväjuhlia askarteluteemalla. Hän myös toivoo, että vuoden kuluttua virkavapaan päätyttyä hän voisi jatkaa sekä käsityöyrityksen pitämistä että opettajan työtään Maskussa.

 

Muutaman kuukauden aikana Gaye on kohdannut paljon ihmisiä ja vaikuttunut Käsityökuplan luomasta yhteishengestä ja yhteisöllisyydestä.

 

– Käsityökuplasta on tullut kodinomainen paikka, jonne on kiva tulla. Usein tuntuu siltä, että paikalla olevat ihmiset ovat tunteneet toisensa jo pitkään, vaikka he olisivat vasta tavanneet. Käsityöt yhdistävät ihmisiä.

 

Liisa Kallio