Etänä ohjatut liikuntatuokiot kannustavat syöpään sairastuneita liikkumaan

Liikuntatuokiot sisältävät erilaisia, monipuolisia vaihtoehtoja aina lihasvoimaharjoittelusta rentoutumiseen. Kuvituskuva.

Monipuolinen liikunta auttaa sairastuneita selviämään syöpähoidoista paremmin, mutta myytit pelkästä lepäämisestä sairastuessa ovat pinttyneet syvälle.

 

TERVEYS.

 

Lihasvoimaharjoittelua, lymfajumppaa, liikkuvuusharjoitteita ja rentoutusta – Lounais-Suomen syöpäyhdistys tarjoaa yhteistyökumppaniensa kanssa liikuntatuokioita syöpää sairastaville etäyhteyksien päästä lähes jokaisena arkipäivänä. Viime keväänä ensimmäistä kertaa järjestetyt liikuntatuokiot saivat mukavan vastaanoton, ja toiminta jatkuu jälleen tänä syksynä 26. marraskuuta asti.

 

– Tarkoituksena on tarjota monipuolista liikuntaa syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen helposti saavutettavalla tavalla, liikuntasuunnittelija Marianne Himberg Läntisestä Syöpäkeskuksesta kertoo.

 

Etäliikuntatuokiot ovat ohjattuja, ja niihin voi osallistua Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen nettisivuilta löytyvän Teams-linkin kautta. Yksi tuokio kestää noin puoli tuntia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

 

– Liikuntatuokiot on pyritty järjestämään kaikille sopiviksi. Ohjaajat muistuttavat aina siitä, että jokainen tekee omien rajojensa mukaan liikkeitä, Himberg sanoo.

 

Suomessa vanhat myytit siitä, että vakavasti sairastuneen pitäisi vain levätä ja kerätä voimia, ovat edelleen vahvoja. Himbergin mukaan hoidoista selviää kuitenkin paremmin, kun niiden aikana harjoittaa lihaskuntoa.

 

– Moni ajattelee niin, että kunhan saa hoidot käytyä läpi ja selviää niiden sivuvaikutuksista, niin sitten voi palata liikuntaharrastuksen pariin. Diagnoosin saadessa pitäisi kuitenkin aloittaa säännöllinen liikunta, jotta hoidoista selviäisi paremmin, hän kertoo.

 

Liikunnan lisäksi myös muut terveelliset elämäntavat, kuten ruokavalio ja uni, auttavat selviämään hoidoista paremmin. Tietoa liikunnan hyödyistä pitäisi vain saada levitettyä vielä enemmän.

 

– Yksi haaste tässä on ollut juuri vahvat myytit, kun ei tiedetä, miksi liikunta olisi hyvä juttu. Onnistumisen kokemuksia on kuitenkin ollut myös paljon, kun osallistujat ovat löytäneet tuokiot ja heille on tullut virkistävä olo treenatessa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

 

Viime kevään jälkeen toiminta on laajentunut Lounais-Suomesta Satakuntaan ja Pohjanmaalle, sillä järjestäjätahoja on saatu enemmän mukaan.

 

– Esimerkiksi Pohjanmaan syöpäyhdistys otti vetovastuun ruotsinkielisestä ohjauksesta ja Satakunta joogasta. Toiminta ei ole enää yhden tai kahden toimijan vastuulla, terveyden edistämisen asiantuntija Jenni Vaskelainen Lounais-Suomen syöpäyhdistyksestä kertoo.

 

– Yhdessä olemme tehokkaampia ja saamme tasavertaista liikunnan ohjausta alueelle. Ei ole järkeä, että jokainen keksii saman asian eri alueella uudestaan, Himberg lisää.

 

Viime keväänä liikuntatuokioiden osallistumislinkki avattiin noin 600 kertaa, ja niistä annetun palautteen mukaan osallistujat olivat oikein tyytyväisiä. Vaikka ensi kevään toteutusmuodosta ei ole vielä tietoa, niin Vaskelaisen mukaan ohjattu liikunta jatkuu joka tapauksessa.

 

– Osa tunneista toteutettaisiin mahdollisesti fyysisesti paikan päällä esimerkiksi yhdistyksen tiloissa, mutta tuokioiden toivotaan jatkuvan myös etänä. Vaikka toteutustapa muuttuisi, niin liikuntatuokiot jatkuvat, hän sanoo.

 

Liisa Kallio