Sadut, pelit ja piirretyt inspiroivat Hirvareiden ihmemaaseikkailua

Hirvensalon Nuorisoteatterin Aliisa Ihmemaassa saa ensi-iltansa 25.8.

Hirvensalon Nuorisoteatterissa esitetään koko perheen komediaa, Aliisa ihmemaassa, joka sekoittaa sadut, pelit ja piirretyt! Kuva: Mika Nurmi Photography.

Muiden teattereiden tavoin myös Hirvensalon Nuorisoteatteri on jo pitkään joutunut siirtämään ja perumaan tuotantojaan koronan vuoksi. Viime keväänä oli vihdoin teatterin Pikkuhirvarit-ryhmän vuoro esittää Pekka Töpöhäntä -näytelmänsä kokoontumisrajoitusten mukaisesti, ja nyt vuorossa on Nuorisoryhmä, jonka uutuusnäytelmä Aliisa ihmemaassa peruttiin viime vuoden syksyltä.

TEATTERI. Turkulainen Hirvensalon Nuorisoteatteri tuo 25. elokuuta ensi-iltaan koko perheelle sopivan komedian. Syvälahden monitoimitalon teatteritilassa esitettävä Aliisa ihmemaassa -versiointi on tarina 13-vuotiaan Aliisan unesta, jossa seikkailevat muun muassa räppärin urasta haaveileva Kani, ultraviileä Peltipoika, Lumikin noita, Fortnite -pelin avatar, sekä tunnettuja parivaljakoita Tikusta ja Takusta Pilliin ja Pullaan. Tarinan käänteitä selostaa pirteä tubettaja, ja kaikkea kontrolloi someen jumittunut, äksy Ruutukuningatar.

Aliisa ihmemaassa on Hirvensalon Nuorisoteatterin väistyvän teatterinjohtajan, Minna-Stiina Saaristo-Vellingin käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä. Se lainaa juonenkäänteitä ja hahmoja tutuista Liisa ihmemaassa ja Ihmemaa OZ -saduista, mutta puhuu nykypäivän lasten- ja nuorten suulla asioista ja ilmiöistä, joista nyt puhutaan. Huumoria löydetään niin vanhempien hämmennyksestä teini-iän tunnekuohujen edessä, kuin sukupolvien välisestä kielimuuristakin. Lämpimän huumoriläimäyksen saavat myös opettajat, konsolipelien maailma ja paljon puhuttu ruutuaika -jossa tuntuu olevan eri säännöt aikuisille ja lapsille.

Samalla esitys tarjoaa perheen pienemmille katsojille hauskaa bongattavaa saduista ja peleistä tuttujen hahmojen muodossa.

Huumorin taustalla kulkee tarina murrosikää lähestyvän tytön tasapainoilusta lapsuuden ja aikuisuuden välissä.

Aliisa tasapainoilee juuri siinä ajassa, jolloin on mahdollista olla samaan aikaan ihan liian iso ja silti vielä liian pieni. Kun nolot vanhemmat eivät ymmärrä ja pikkusisarukset ovat rasittavia. Aliisa ihmemaassa rohkaisee lapsia ja nuoria luottamaan itseensä  ja omaan ainutlaatuisuuteensa. Samalla se kannustaa vanhempia kysymään jälkikasvultaan ”mitä kuuluu?” ja aidosti kuuntelemaan vastausta.

Minna-Stiina Saaristo-Vellingin ohjaaman näytelmän rooleissa loistavat Hirvensalon Nuorisoteatterin nuorisoryhmäläiset, joiden ihmemaaseikkailu peruttiin viime vuoden syksyltä.

Aliisa ihmemaassa -näytelmä on toteutettu kokonaan ammattivoimin, vain näyttelijät ovat nuoria, mutta kokeneita harrastajia. Teatteri toimii Syvälahden esteettömässä ja tilavassa monitoimitalossa, jonka katsomokapasiteetista on käytössä vain puolet.

Turvallisen teatterikokemuksen takaamiseksi Hirvensalon Nuorisoteatteri toivoo myös katsojiltaan suojamaskien käyttöä, sekä lippuvarausten tekemistä ennakkoon.

Hirvensalon Nuorisoteatteri, “Hirvarit”, on v. 2014 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka harjoittelee ja esiintyy esteettömässä Syvälahden monitoimitalossa.

Esityskausi: 25.8.–5.9.2021.

Turun Seutusanomat