Talonpoikaisveneet lipuvat Kustaviin

Isoluodon taisto -purjehduskilpailu kunnioittaa perinteitä

Paluu kesäiseltä purjehdusleiriltä Kustavista. Kuva: Juha Erikkilä.

Muinaistulien viikonloppuna Kustavissa järjestetään Saaristovenetapahtuma, jossa on mahdollisuus osallistua purjehdukselle ja kuulla saaristossa liikkumisen historiasta. Samana päivänä käydään purjehduskilpailu, jossa kierretään Isoluoto perinteisillä tervatuilla puuveneillä.

KUSTAVI. Kustavin Talonpoikaispurjehtijat ry järjestää perinteisen Isoluodon taisto -purjehduskilpailun lauantaina 28. elokuuta. Ennen kello 15 tapahtuvaa starttia Parattulan rannassa vietetään Saaristovenepäivää.

Siinä missä purjehduskilpailua on järjestetty toistakymmentä vuotta, entistä laajemmassa tapahtumapäivässä on luvassa myös täysin uutta ohjelmaa.
– Olemme kutsuneet kesän purjehdusleireille osallistuneet tutustumaan Isoluodon meritaistelun muistomerkkiin, joka sijaitsee noin merimailin päässä Peterzensiltä. Myös muut kiinnostuneet voivat osallistua tutustumispurjehduksiin, Juha Erikkilä Kustavin Talonpoikaispurjehtijoista kertoo.

Tutustumispurjehduksiin osallistuvilla tulee olla mukana säänmukaiset vaatteet ja omat kelluntaliivit.

Isoluodon taisto -purjehduskilpailulla kunnioitetaan Ruotsi-Suomen ja Venäjän välillä 30.8.1808 käytyä meritaistelua.

– Veneitä 2–4 hengen miehistöineen osallistuu kilpailuun Kustavin lisäksi Rymättylästä, Iniöstä ja Keistiöstä. Kilpailun kiertopalkintona on Isoluodon meritaistelun jäljiltä löytynyt vanha tykinkuula, Erikkilä sanoo.
– Parattulan ranta toimii sekä kilpailun lähtöpaikkana että maalina. Tänä vuonna on muutettu sääntöjä niin, että purjehtijat saavat itse päättää, kumpaan suuntaan Isoluodon lenkin tekevät, Erikkilä jatkaa.

Talonpoikaisveneet ovat tutustuttavissa klo 11 alkaen Peterzensin rannassa ja kilpailu käynnistyy Parattulan vanhan lossilaiturin edustalla klo 15.
– Talonpoikaisveneellä tarkoitetaan puisia, tervantuoksuisia verkkoveneitä, jotka olivat aikanaan jokaisen saariston asukkaan elinehto. Niillä tehtiin muun muassa heinäkuusta syyskuulle ajoittuneita silakanpyyntireissuja, joiden ajaksi asetuttiin luodoille asumaan, Juha Erikkilä avaa rannikkoalueilla ennen moottoreiden aikakautta käytettyjen veneiden historiaa.

Vanhoja saaristoveneitä on Erikkilän mukaan olemassa hyvin vähän.

– 2000-luvulla olemme teettäneet kymmenkunta perinteistä talonpoikaisvenettä jäljittelevää paattia Kustavin, Rymättylän, Nauvon, Korppoon ja Houtskarin yhteisenä projektina, hän toteaa.

Vuonna 2010 perustetun Kustavin Talonpoikaispurjehtijat ry:n tarkoituksena on ylläpitää ja edistää saariston kulttuuriperinteitä. Merenkulun historiaa kunnioittaen yhdistys aloitti tänä kesänä täysin uuden toimintamuodon, eli lasten ja nuorten purjehdusleirit.
– Leirit järjestettiin yhteistyössä Kustavin kunnan, Lions Club Kustavin, Lootholman, LähiTapiolan ja Naantalin Purjehdusseuran kanssa. Ennen saaristoveneisiin astumistaan leiriläiset saivat opetella veneenkäsittelyä optimistijollilla, Erikkilä kertoo.
– Osallistujat olivat leiristä niin innoissaan, että varmasti jatkamme niiden järjestämistä tulevinakin kesinä, lisää Erikkilä.

Katariina Mäkinen-Önsoy