Hyvä kasvu keväälle luodaan jo syksyllä

Syyshuollon tekemiseen ei tarvita erikoisia välineitä.

Puutarha ja piha kaipaavat huomiota vielä syksyllä ennen talven tuomaa taukoa.

PIHA JA PUUTARHA.

Kesä on pikkuhiljaa väistymässä syksyn tieltä, mikä tarkoittaa puutarhureille loppurutistusta pihalla ja puutarhassa ennen talven pakkasia. Ihan oman onnensa nojaan puutarhaa ei kannata jättää syksyllä, sillä muutamilla toimilla voi luoda hyvät kasvuolosuhteet kevättä varten. Uusikaupunkilaisen Kurjenpolun taimipalvelun puutarhakauppias Harri Saarikko kertoo, että juuri tällä hetkellä on hyvä aika levittää syyslannoite monivuotisille kasveille.

– Syyslannoite sisältää fosforia ja kaliumia, jotka vahvistavat kasvien ensi kevään kasvua. Lannoittaminen on ehdottomasti tärkein juttu, mitä voi puutarhassa tehdä syksyllä, hän sanoo.

Lannoituksen lisäksi nurmikko kaipaa myös huomiota syksyn tullessa. Saarikko muistuttaa, ettei leikkaamisen kanssa kannata innostua liikaa.

– On tärkeää, ettei nurmikkoa leikkaa liian lyhyeksi syksyllä. 50 millimetriä on ehdottomasti alin pituus. Jos nurmikon pistää oikein lyhyeksi, niin kasvitaudit voivat iskeä. Myös perennat voi leikata myöhään syksyllä, kun pakkanen on hieman purrut.

Pihan syyshuollon toteuttamiseen ei tarvitse erikoisia välineitä, sillä hanskat, lapio, harava ja pieni kuokka vievät jo pitkälle.

Niiden avulla onnistuu myös uusien kasvien istuttaminen: Saarikon mukaan nyt onkin erinomainen aika istutuksille.

– Heinäkuussa ei päässyt tekemään sitä ollenkaan, kun oli niin kuivaa. Nyt on kuitenkin satanut paljon. Syksyllä myytäviä taimia voi istuttaa niin kauan kuin vain maahan saa reiän. Jos haluaa istuttaa nurmikkoa, niin se olisi hyvä tehdä nyt tai odottaa todella myöhään marraskuulle, ettei nurmikko tule enää pintaan ja viheriöi sitten keväällä, Saarikko sanoo.

Jos pihalla kasvaa esimerkiksi omenapuita, ne kannattaa suojata ennen ruohon muuttumista ruskeaksi.

– Verkot suojaavat hyvin myyriltä, rusakoilta ja peuroilta. Jos pihalla käy varsinkin peuroja, kannattaa omenapuut suojata ihan ympäri vuoden.

Sateiset kelit ovat selkeästi innostaneet puutarhureita laittamaan omaa pihaansa syyskuntoon, mikä on näkynyt Kurjenpolun taimipalvelussa esimerkiksi syyskukkien menekissä.

Saarikko tietää, että moni puutarhuri odottaa jo talven tuomaa taukoa pihatöihin.

– Monella on jo kiintiö täynnä, kun on puoli vuotta tehty ja odotetaan jo sisähommiin pääsyä. Kaikki eivät jaksaisi tehdä enää pihalla mitään, mutta talvella voi sitten huilia, hän sanoo.

Vaikka pihalla vielä tekemistä riittäisikin, täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella.

– Pihaa ei tarvitse putsata viimeisen päälle ennen talvea, sillä talvi tuo tullessaan paljon roskia sun muuta. Työn joutuu kuitenkin tekemään uudestaan keväällä. Sitten on taas uutta intoa puutarhatöihin.

Liisa Kallio