Mustajärven uimaranta muuttuu kulultaan esteettömäksi Laitilassa

Mustajärven uimaranta on yksi Laitilan kahdeksasta uimarannasta. Rantasaunan lämmityksestä vastaa Suontaan kyläyhdistys. Kuva: Laitilan kaupunki

Remontin aikataulu ei ole vielä tarkentunut. Budjettia projektille on noin 40 000 euroa.

LAITILA.

Kuluvan uimakauden päätyttyä Mustajärven uimaranta ja rantasauna kokevat suuria muutoksia, kun Laitilan kaupunki aloittaa rannalla esteettömyysremontin. Remontin yhteydessä saunaa muokataan lisäämällä muun muassa matala, esteetön laude. Tiloihin tehdään myös esteetön wc-tila ja pukuhuoneisiin tulee esteetön pääsy. Ulkotiloja muokataan myös: laituri muun muassa uusitaan ja rannalle rakennetaan kulkua helpottavat rampit.

Laitilan kaupungin vapaa-aikapäällikkö Emilia Anderssonin mukaan projekti ei ole helpoimmasta päästä.

– Haastetta on. Tässä olemassa olevaa rakennusta muokataan niin, että saadaan toimiva ratkaisu. Pyrimme myös huomioimaan esimerkiksi Suontaan kyläyhdistyksen toiveet remontin suhteen. Se on aikamoinen palapeli, kun tarkoitus on kuitenkin pysyä olemassa olevien seinien sisällä, hän kertoo.

Esteettömän uimarannan rakennusprojekti sai alkunsa jo vuonna 2019 tehdystä valtuustoaloitteesta.

Aluksi esteettömäksi uimarannaksi ehdotettiin Särkijärven uimarantaa, mutta se ei ole maastoltaan sopiva kallion päällä olevan saunarakennuksen vuoksi. Mustajärven rantasauna taas on tasaisella tontilla ja etäisyys saunan ja rannan välillä on lyhyt.

Laitila on varannut remonttiin 25 000 euroa, jonka lisäksi kaupunki sai 15 600 euron valtionavustuksen projektia varten. Yhteensä budjetti on siis noin 40 000 euroa. Laitilan kaupungilla on Anderssonin mukaan vielä 10 000 euroa varattuna rantojen perusparannuksiin, ja kyseisiä varoja voi mahdollisesti käyttää esteettömyysprojektiin.

– Lähes 30 000 euroa eli yli puolet menee ulkotiloihin kuten ramppeihin, kaiteisiin ja uuteen laituriin. Eurot määrittelevät projektia aika paljon, hän sanoo.

Tarkkaa aloituspäivää ei ole vielä lyöty lukkoon. Andersson kertoo kuitenkin projektin alkavan tänä syksynä, kun tekninen valiokunta on hyväksynyt remonttisuunnitelman. Siihen saakka sauna on käytettävissä.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensi kesänä ranta on jälleen käytössä.

– Ehtivätkö kaikki rampit siihen mennessä valmiiksi, sitä ei vielä tiedä. Siihen kuitenkin pyritään, että liikuntarajoitteiset pääsisivät nauttimaan rannasta ensi kesänä, Andersson kertoo.

Hän toivoo, että esteettömyys lisää Mustajärven rannan ja saunan käyttöä.

– Toivottavasti kaikki uudet käyttäjät ja rannalla tähän saakka käyneet löytävät sinne jatkossakin.

Liisa Kallio