Esa Vehviläinen astui Vehmaan koulun rehtorin saappaisiin: ”Toimintaympäristö on täällä aivan viimeisen päälle”

Esa Vehviläinen uskoo, että Vehmaan yhtenäiskoulussa rehtori-koulutoimenjohtajalla on aikaa kohdata oppilaita ja henkilökuntaa.

Lasten opetuksen hyvä järjestäminen ja kouluarjen pyörittämiseen vaikuttaminen ovat isoja motivaation lähteitä Vehmaan yhtenäiskoulun uudelle rehtorille.

VEHMAA.

Vehmaan yhtenäiskoulussa puhaltavat uudet tuulet alkavan lukuvuoden myötä: rehtori-koulutoimenjohtajan valtikka on kesän aikana siirtynyt eläkkeelle jääneeltä Hannele Lehtimäeltä turkulaiselle Esa Vehviläiselle. Hänet valittiin kesäkuussa 13 hakijan joukosta.

Nähtyään työpaikkailmoituksen Vehviläinen oli pohtinut asiaa viikon, kunnes päätti hakea virkaa. Hän työskenteli aiemmin rehtorina Loimaalla Hirvikosken yhtenäiskoulussa, joka on kokemassa muutoksia tulevina vuosina: yläkoululaiset siirtyvät toiseen kouluun viimeistään vuonna 2029.

Olin tyytyväinen Hirvikoskella, mutta Vehmaalla on uusi koulu ja takuu siitä, että yhtenäiskoulu jatkuu. Se on mielestäni paras malli perusopetuksen antamiselle ja haluan olla kehittämässä sitä. Koulutoimenjohtajana tehtävän myötä pääsen myös toimimaan valtuutettujen ja lautakunnan kanssa. Se on mielenkiintoista, Vehviläinen kertoo.

Vehviläinen on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Turun yliopistosta ja työskennellyt aiemmin luokanopettajana kotikaupungissaan. Opettajaksi päätyminen ei kuitenkaan ollut Vehviläiselle itsestään selvää.

– Minua kiinnosti ihmisten kanssa toimiminen, olen sosiaalinen persoona ja olen aina viihtynyt koulussa. Luokanopettajan tehtävä tuntui mielenkiintoiselta. Ttuntui järkevältä hakeutua näihin töihin, koska olin toiminut ennen koulu- ja koulunkäyntiavustajana.

Jo opiskellessa aikaa vei kuitenkin eniten jalkapallo ja siinä tuomarina toimiminen, kunnes vuonna 2012 laji jäi harrastetasolle ja Vehviläinen alkoi kaivata uusia haasteita luokanopettajan työhön. Koulun hallinnollinen puoli kiinnosti, joten hän hakeutui ensin apulaisrehtorin virkaan Turussa ja sitten Mynämäelle Pyhän koulun koulunjohtajaksi. Vuonna 2018 hän siirtyi Hirvikosken yhtenäiskouluun, jossa on kaksinkertainen määrä oppilaita ja kolmasosa enemmän henkilökuntaa Vehmaan kouluun verrattuna.

– Resurssit ovat täällä pienemmät, mutta uskon, että Vehmaalla on enemmän aikaa henkilökunnan ja oppilaiden kohtaamiseen. Tehtävien ja vastuun delegoiminen on myös mahdollisesti hivenen helpompaa täällä. Paljon on opittavaa varmasti ja uusia haasteita, Vehviläinen sanoo.

Varsinkin yksi asia Vehmaalla saa Vehviläiseltä paljon kehuja: vuonna 2019 valmistunut hirsikoulu. Siitä hän oli kuullut jo työskennellessään Mynämäellä.

– Toimintaympäristö on täällä aivan viimeisen päälle, eikä ole murheita sisäilmasta tai tilojen toimintakelpoisuudesta. Voi keskittyä siihen, mitä varten täällä ollaan eli perusopetuksen järjestämiseen.

Elokuun alussa rehtori-koulutoimenjohtajana aloittanut Esa Vehviläinen aikoo aloittaa uuden lukuvuoden edeltäjänsä Hannele Lehtimäen ja muun henkilökunnan tekemien suunnitelmien mukaan.

Kiirettä uudistaa tai päivittää toimintatapoja ei heti alussa ole.

– Pikkuhiljaa sitten katsotaan niitä asioita, jotka ovat hyviä, toimivia ja säilyttämisen arvoisia. Jos tulee vastaan uudistusta kaipaavia asioita, niin niitä tehdään matkan varrella yhteistyössä henkilökunnan kanssa. Yhdessä viedään asioita eteenpäin, Vehviläinen sanoo.

Vastapainoa työlleen Vehviläinen saa rakkaan lajin jalkapallon parista: hän toimii muun muassa tuomarina parina iltana viikossa ikämiesten otteluissa.

– Jalkapallon lisäksi vietän aikaa perheeni kanssa ja seuraan 17- ja 14-vuotiaiden tyttärieni kasvua ja kehitystä.

Liisa Kallio