Yllättäen syöpään sairastunut Susanna Juntunen kertoo olevansa nykyään armollisempi itselleen

Syövän selättäneelle Susanna Juntuselle urheilu on aina ollut korkealla tärkeysjärjestyksessä.

Susanna Juntusen sairastama kohdunkaulan syöpä oli oireeton. Nyt hän haluaa kannustaa muita menemään seulontoihin.

TURKU.

Tieto kohdunkaulan syöpään sairastumisesta yllätti täysin turkulaisen hyvinvointiyrittäjä ja vuoden 2008 Miss Suomi -kilpailussa perintöprinsessaksi kruunatun Susanna Juntusen viime syyskuussa. Hän oli vasta puoli vuotta aiemmin mennyt naimisiin puolisonsa kanssa ja saanut kesällä esikoisensa – nyt edessä olisi lisää tutkimuksia ja hoitojen aloittaminen.

– Minulla ei ollut mitään oireita. Olin kuvitellut, että jollain tavalla tuntisin kroppani ja huomaisin, jos jokin olisi vialla. Vaikka on tehnyt hyviä valintoja, ei sekään aina riitä ja voi silti sairastua aivan yhtäkkiä, Juntunen kertoo.

Koko viime syksyn ja talven ajan Juntusesta tuntui kuin hän katselisi elokuvaa tai eläisi jonkun toisen elämää. Kaikenlaiset pelot varjostivat mieltä: pystyykö hän tekemään vielä töitä ja olemaan läsnä lapsiarjessa tai miten puoliso ja lapsi pärjäävät, jos hän menehtyy?

– Pelkäsin myös, että syöpä muuttaisi minut katkeraksi ja negatiiviseksi, sillä olen aina ollut positiivinen ja nähnyt asiat hyvän kautta. Olenko myöskään enää uskottava hyvinvointiyrittäjä sairastumisen jälkeen? Alussa häpesin hieman tätä tilannetta, kunnes ymmärsin, etten olisi voinut tälle asialle mitään.

33-vuotias Juntunen oli käynyt joukkoseulonnassa 30-vuotiaana.

Hän ajatteli kaiken olevan hyvin, sillä kutsua lisätutkimuksiin ei kuulunut. Ihmetystä herätti kuitenkin uusi kutsu kaksi vuotta ensimmäisen seulonnan jälkeen, sillä yleensä seulontaan kutsutaan viiden vuoden välein. Toisessa seulonnassa löytyi pahanlaatuista syöpää.

– Sitten tuli vielä tieto, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin.

Diagnoosi tarkoitti sitä, että Juntusen pitäisi aloittaa säde- ja sytostaattihoidot. Samalla kariutuisi pariskunnan haave toisesta lapsesta. Lääkärit kuitenkin halusivat tutkia vielä lisää, sillä Juntusen mukaan on harvinaista, että kohdunkaulan syöpä leviäisi niin nopeasti. Tutkimusten myötä selvisi, ettei syöpä olekaan levinnyt imusolmukkeisiin ja paikallinen leikkaus olisi riittävä hoitomuoto.

– Näissä tapauksissa kohtu yleensä poistetaan, mutta lääkäri päätti toisin kohdallani. Aika näyttää, miten toisen lapsen kanssa käy. Kävin jo läpi prosessin siitä, etten voi saada lisää lapsia, niin nyt ajattelee vain, että tärkeintä oli saada syöpä pois, ja että esikoisen ei tarvitse elää ilman äitiä, Juntunen sanoo.

Tammikuun syöpäkontrollin tulokset olivat erinomaiset: Juntusella ei ole enää syöpäsoluja, eikä sairauden uusiutumisen pitäisi olla todennäköistä.

Kesäkuun kontrollin lähestyessä Juntunen myöntää, että hänelle on jäänyt pelko huonoista uutisista.

– Huomenna voi tulla puhelu, joka muuttaa tulevaisuuden pysyvästi. Puhuimme kuitenkin mieheni kanssa, että diagnoosi herätti meidät siihen, ettemme ole täällä ikuisesti ja pitää arvostaa niitä asioita, joita meillä on. Samalla olen huomannut, että sairastuminen pehmitti minua. Aina ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä ja olla niin ankara itselleen. Muistutan myös itseäni elämään hetkessä, hän sanoo.

Tällä hetkellä Juntunen keskittyy nauttimaan arjesta perhe-elämän ja yrittäjyyden parissa. Jatkossa hän haluaa tehdä myös hyvää Syöpäsäätiön kautta.

– Teen mielelläni töitä seulontojen tärkeyden esiin tuomiseksi ja autan ihmisiä. Jos edes yksi ihminen menee seulontaan kuultuaan tarinani ja sieltä löytyy solumuutoksia, niin se on kannattanut.

Liisa Kallio