Volter Kilpi Kustavissa -viikko saariston kesän piristyksenä

Hybridimallilla turvallisesti ja kestävästi

Kilven sana kaikuu vahvana luotsiaseman kallioilla, kun vuorossa on Merimiehen leski -monologi. Esitys on mukaelma Teatteri Ströömin samannimisestä esityksestä. Kuva: Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko / Sara Koiranen.

Ulkotapahtumat mahdollistavat Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon järjestämisen osaksi livenä, yleisön edessä. Osa ohjelmasta striimataan, jolloin tapahtumista voi nauttia myös etäyhteyksin. Molempi parempi!

KUSTAVI. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko toteutuu 14.–18. heinäkuuta hybriditapahtumana. Kirjallisuusviikon järjestelyistä vastaavan Kustavin kirjallisuusyhdistys ry:n ensisijaisena prioriteettina on sekä yleisön että esiintyjien terveysturvallisuus. Tästä syystä tapahtumaa on jouduttu tiivistämään poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen.

Esityksiin, jotka järjestetään perinteisesti ulkotiloissa merellisessä Kustavissa, voidaan ottaa yleisöä paikan päälle. Verkkoon painottuvaan luento-ohjelmistoon sen sijaan pääsee mukaan etäyhteydellä.

Pyhä-teemainen kirjallisuusviikko pureutuu monipuoliseen ohjelmistoonsa tuttuun tapaan tieteen ja taiteen keinoin.

Luonnon ja pyhän tematiikkaa yhdistellään heti tapahtuman avajaisluennolla. Luennoitsija Anni Kytömäki tunnetaan viime vuoden Finlandia-voittajana.

Metsän huoma, meren ääri edustaa tarinankerronnalla elävöitettyä luentohetkeä merenrannassa. Kyseessä on kulttuurintutkija Inkeri Aulan ja esitystaiteilija–näyttelijä Jussi Salmisen esityksellinen nuotioluento.

Esitysohjelmistossa vierailee Yövieraat klassikkoesityksellään Albatrossin tarina.
– Albatrossin tarina on kirjallisuusviikon konkarikävijöiden keskuudessa erittäin toivottu, perinteeksi muodostunut ikisuosikki, jonka pitäisi olla kuulemma pysyvä osa ohjelmistoa, kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson sanoo.

Tuoretta esitystaidetta tarjoilee Ilmastokirkko-kollektiivi esityksellään Corpus Crisis.

Suomen tietokirjailijat ry osallistuu kirjallisuusviikolle viimevuotiseen tapaan etätilaisuudella.

Kustavissa nähdään Volter Kilven aikalaisen, kustavilaisia sukujuuria omaavan Sally Salmisen klassikkoteos Katrina kaksikielisenä sovituksena. Teatteri Ströömin pienoisnäytelmän ohjauksesta ja suomenkielisestä dramatisoinnista vastaa tapahtuman taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson. Näytelmän ruotsinkielisistä osuuksista vastaa dramaturgi Otto Sandqvist.
– Vaikka katsojalla ei olisi jompikumpi kieli terässä, niin esitystä pystyy hyvin seuraamaan, Mikkelsson avaa näytelmän toteutusta.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko on kirjailija Volter Kilvelle omistettu poikkitaiteellinen kirjallisuustapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1999 alkaen.

Katariina Mäkinen-Önsoy