Taitaja2021-tapahtumassa menestystä Livian ja WinNovan oppilaitoksille

Juho Palomäki WinNovasta ja Anita Reunanen Liviasta voittijat omat lajinsa Taitaja2021-tapahtumassa. Kuvat: Seppo Kolehmainen (SKOPIX) / Skills Finland ja Jouni Ylisuutari (OSAO) / Skills Finland

Eri lajeissa tehtiin kolme päivää kestävät kilpailusuoritukset, jonka jälkeen mitalistit olivat selvillä.

KOULUTUS.

Ammattitaidon nuorten SM-kilpailu Taitaja järjestettiin tänä vuonna hajautetusti 12 eri paikkakunnalla 18.–20. toukokuuta. Nuoret taitajat kisasivat eri lajeissa kuten auto- ja kuljetustekniikassa, palveluissa ja teollisuudessa. Rakentamiseen kuuluvassa viherrakentamisessa menestystä tuli ammattiopisto Livialle, sillä mestaruuden vei juuri viheralan puutarhuriksi Liviasta valmistunut Anita Reunanen.

Voitto tuli hänelle yllätyksenä, vaikka luotto omaan ammattitaitoon olikin kunnossa.

– Aluksi, kun katseli kilpakumppaneita, niin tiesi, että he ovat kovia tekijöitä. Tiedän kuitenkin osaavani ja luotin siihen, että pystyn tekemään tehtävän kuin tehtävän eikä mene sormi suuhun, Reunanen kertoo.

Aiempaa kokemusta Taitajan kaltaisista tapahtumista Reunasella ei ollut, ja hän lähti kilpailuun mukaan opettajan kannustuksesta. Viherrakennuksessa kilpailtiin Kempeleen uimahallin pihalla, jonne kilpailijat rakensivat pysyvät rakennelmat muun muassa betonikiveyksistä ja istutuksista.

– Kilpailu oli suhteellisen selkeä verrattuna edellisvuosien tehtäviin. Tietenkään pysyvässä rakennelmassa ei voi ollakaan hirveästi eri osioita. Siinä oli kuitenkin omat haasteensa, kun joutui mittaamaan ja pähkäilemään, että tekee juuri tehtävänannon mukaan.

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa toimiva oppilaitos WinNova pärjäsi myös hyvin Taitajassa.

Finaaliin päässeitä oppilaitoksen kilpailijoita oli peräti yhdeksässä eri lajissa. Mitaleita tuli jokaisessa värissä: Mari Tyykilä sijoittui pronssille lähihoitaja-lajissa, Eerik Lehtimäki hopealle sähköasennuksessa ja kultamitalin sai pujottaa kaulaansa Juho Palomäki metsäkoneen käytöstä.

Palomäki osallistui toista kertaa Taitajaan, sillä vuonna 2019 saatu hopea oli jäänyt hieman kaivelemaan. Taivalkoskella järjestetty finaali sisälsi rata-ajoa metsäkoneella, mittausta, teoriatehtävän, hakkuukoneen simulaatioajoa ja huolto- ja kunnossapitotehtäviä.

– Oli siellä haastavia tehtäviä kuten mittaustehtävä. Se oli erilaista pohjoisessa kuin mihin on täällä tottunut. Itse voitto ei tullut yllätyksenä, kun sitä lähdettiin hakemaan, Palomäki sanoo.

Ensi vuonna Taitaja-tapahtuma järjestetään Porissa.

Omissa lajeissaan voittajiksi selvinneet Anita Reunanen ja Juho Palomäki kannustavat ehdottomasti osallistumaan tapahtumaan, jos vähänkin mieli tekee.

– Jos vaan tulee tilaisuus, niin kannattaa lähteä mukaan. Ainoa miinus itseni kohdalla oli toisena päivänä alkanut päänsärky, joka johtui luultavasti jännittävästä kilpailutilanteesta. Muuten kokemus oli todella kiva, Reunanen sanoo.

– Osallistuessa näkee oman taitotasonsa ja tietää osaamisensa. Mitään hävittävää ei ole, jos sinne lähtee, Palomäki jatkaa.

Liisa Kallio