Turun Keskustan liikuntakannanotto

MIELIPIDE/KUNTAVAALIT

Liikunnan hyödyt ovat kiistattomat sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen ja Turun Keskustan tavoitteena on säilyttää kaupunkilaisten halu ja kyky liikkuvaan elämäntapaan koko eliniäksi. Oikea tieto, oikeat asenteet ja tarvittavat teot ohjaavat päätöksentekoa kohti päämäärää. Määrätietoisella työllä yli toimialarajojen pystytään kunnassa vähentämään tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamia sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä. Hyvinvointi ja talous kulkevat rinnakkain.

Arjen jokapäiväinen liikkuminen on tehtävä helpoksi ja hauskaksi. Lähiluonto tarjoaa siihen mahdollisuuden. Hyötyliikuntaan lähtee mielellään. Kaupungin viljelypalsta, siirtolapuutarhatontti tai oma piha ovat erinomaisia vaikuttimia reippaaseen liikuntaan. Työmatkat ja muut pikku reissut sujuvat kävellen tai pyöräillen, jos kulkuväylät ovat kunnossa. Lapselle liikunnanilo on luontaista ja päiväkotien ja koulujen liikunnan pitääkin olla arkipäivää.

Harrastusliikunta pitää kuntoa yllä kaikissa ikäryhmissä. Korona-aikana ohjattu liikunta on ollut tauolla ja monen kunto on heikentynyt. Toivottavasti pian päästään tätä velkaa lyhentämään.

Liikuntaharrastusten monipuolistaminen ja edullisuus on ratkaisu yhä useammalle hakeutua mukaan säännölliseen kuntoilun pariin. Liikuntaa ei voi varastoida, vain elämäntapana siitä saadaan suurin hyöty. Yksilöllinen mielenkiinto omaan lajiin saa innostuksen pysymään ja vahvistumaan. Kunnan tehtävä on mahdollistaa monenlainen liikunta.

Turussa on liikuntaharrastuksella pitkät perinteet. Tulevaisuus näyttää kuitenkin hämärältä. Monet harrastustilat ( esim. Impivaaran ja Kupittaan ja Samppalinnan hallit, Alfa, Petreliuksen uimahalli) ovat elinkaarensa päässä lähimmän kymmenen vuoden aikana. Liikuntapaikkojen vähäisyys haittaa erityisesti talvisin harrastajia, sillä ainoa kaupungin omistama lämmitetty jalkapallohalli on myös muiden lajien käytössä. Tästä seuraa, että harrastusvuorot venyvät myöhäiseen iltaan. Ei ole hyväksi kenellekään, varsinkaan junioreille, joutua harjoittelemaan illalla kymmeneltä tilanpuutteen vuoksi. Pienet seurat eivät voi maksaa yksityisten hallien hintoja. Kesäisin väännetään tekonurmikenttien vuoroista. Lisäksi liikuntasalien määrä vähenee, jos kouluja yhdistetään.

Turku on maineikas kilpa- ja huippu-urheilukaupunki. Talviajan harjoittelua ja hallikisoja varten tarvitaan uusi tila, jossa myös urheilun ammattilaiset voivat kehittyä. Nuoret tarvitsevat esimerkkejä ja kaupungin imago vahvistuu.

Tilaongelma on todellinen. Ratkaisuissa on kyse paitsi rahasta, myös paikkojen sijainnista. Kupittaalla on liikenneongelmia, onko Artukainen liian kaukana? Turkuhalli ja Messukeskus odottavat ratkaisuja. Parkin kenttä on tärkeä keskikaupungin liikuntapaikka, mutta senkin tulevaisuutta mietitään. Kokonaissuunnitelma tarvitaan ja ratkaisu löytyy, jos tahtoa riittää.

Turun Keskusta on sitä mieltä, että myös raha riittää. Se riittää, jos arvostetaan lasten ja nuorten urheilua, aikuisten kuntoilua ja ikäihmisten kuntoutusta – eli ihmisten hyvinvointia- enemmän kuin esimerkiksi raitiotietä.

Turun Keskustan hallitus