Alkanut juhlakesä näyttää toiveikkaalta Ala-Lemun kartanolla Kaarinassa

Ala-Lemun kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1767. Sen suunnitteli Christian Friedrich Schröder.

Koronatilanteen rauhoittuessa tulevien kesäjuhlien tilanne paranee. Ala-Lemun kartanolla on juhlavarauksia lokakuulle asti.

KAARINA.

Häät, syntymäpäivät, valmistujaiset – kesä on yleensä täynnä erilaisia juhlia, jotka keräävät läheiset yhteen viettämään aikaa yhdessä hyvän ruuan ja juoman ääreen. Viime vuonna keväällä Suomeen rantautunut koronavirus rokotti alkukesän juhlia, mutta lopulta heinäkuussa tartuntalukujen laskiessa ihmiset pääsivät myös juhlimaan.

Kaarinassa Ala-Lemun kartanolla operoivan Makrovision toimitusjohtaja Rauli Hietanen kertoo, että viime vuodelta peruuntuivat ja siirtyivät monet juhlat.

– Sesonki alkaa huhtikuusta ja jatkuu lokakuulle. Koronaviruksen tuoman seisahtumisen myötä juhlien varaukset ja myynnit loppuivat, jonka jälkeen alkoivat peruutukset ja siirrot. Monet juhlat siirtyivät tämän ja ensi vuoden kesään, hän sanoo.

Ala-Lemun kartanolla juhlien kirjo on laaja: hääjuhlien ja syntymäpäivien lisäksi tiluksia vuokraavat yritykset ja yhdistykset. Viime vuonna kalenterista jäivät pois kesäjuhlien lisäksi pikkujoulut.

– Heinäkuussa oli vapaampaa, jolloin järjestettiin juhlia. Tilaisuuksia oli lokakuulle asti, kunnes tartuntaluvut alkoivat nousta. Kaikki joulujuhlat jäivät pois.

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät Hietasen mukaan myös käynnissä olevassa sesongissa viime vuoden tavoin: hääjuhlia on peruttu keväältä juhannukseen, jonka jälkeen virustilanteen odotetaan paranevan.

Tartuntamäärien laskiessa asiakkaat varaavat kartanon tiloja esimerkiksi pienempiä juhlia varten.

– Pikkuhiljaa näyttää siltä, että ehkä tilanne helpottuu. Viime keväänä oli kysymysmerkin alla, että mistä on kysymys ja oltiin todella varovaisia. Sitten luvut laskivat kesällä. Tänä keväänä on ollut samanlaista odotusta ilmassa, että luvut painuvat alas, Hietanen sanoo.

Ala-Lemun kartanon varauskirjan mukaan suurimmalle osalle kesäviikonlopuista on varauksia. Perinteisten juhlien lisäksi toimintaan on tullut uutena lisänä muutamien tuntien tilavaraukset ja majoituspalvelut. Hietanen suhtautuukin positiivisesti käynnissä olevaan sesonkiin.

– Olemme sopeutuneet tilanteeseen, että nyt on tällainen kesä. Vaikka se ei ole sitä, mitä ajateltiin, niin olemme toiveikkaita toiminnan pyörimisen suhteen ja uskomme, että uudet palvelut vastaavat pienempien porukoiden tarpeeseen. Esimerkiksi vastaamme kotimaan matkailun suosioon tarjoamalla vuokramökkejä. Se on uusin palvelumme.

Kesän lisäksi Hietanen on toiveikas myös tulevan syksyn suhteen, sillä kyseinen vuodenaika on yritysjuhlien aikaa.

– Yritykset ja yhdistykset eivät ole päässee pitämään mitään tilaisuuksia viime syksynä ja talvena, niin uskomme, että niitä alkaa tulla loppukesästä ja syksyllä.

Vaikka juhlia on peruuntunut, näyttää tulevaisuus kuitenkin hyvältä Ala-Lemun kartanolla: Hietasen mukaan esimerkiksi ensi vuoden varaukset alkavat olla jo täynnä, sillä moni asiakas on siirtänyt juhlansa vuodelle 2022. Ensi vuoden lisäksi tiloja on vuokrattu jo myös vuodelle 2023, sillä moni asiakas varaa juhlatilan vuotta tai kahta etukäteen.

– Uskomme, että ensi vuosi olisi normaali, vaikka ei sitä kukaan pysty sanomaan vielä.

Liisa Kallio