Suomen ensimmäinen sateenkaarisuojatie edustaa suvaitsevaisuutta – joudutaan poistamaan tieliikennelain vastaisena

Sateenkaaren värein maalattu suojatie ylittää Itäisen Rantakadun. Kuva: Seppo Kemppainen /Turun kaupunki

Turussa joudutaan poistamaan suuren huomion kohteeksi päätynyt sateenkaarisuojatie Turun Kaupunginteatterin edustalta. Syynä on poliisin tulkinta tieliikennelaista, jonka mukaan sateenkaarimaalaus on liikenteenohjauslaite, jonka tulee olla vain valkoinen. 

TURKU.

Ohikulkijat saattoivat hieraista silmiään tiistaiaamuna 8. kesäkuuta, sillä Turun Kaupunginteatterin kohdalla Itäisellä Rantakadulla suojatie oli maalattu sateenkaaren värein. Turku onkin ensimmäinen suomalaiskaupunki, joka on ottanut käyttöön sateenkaarisuojatien.

Turun kaupungin tulkinta tieliikennelaista on, että suojatien edessä olevat suojatietä osoittavat liikennemerkit ovat lain vaatimia liikenteenohjauslaitteita. Sateenkaarisuojatien vieressä on valkoinen suojatie ja näitä osoittamassa kahdeksan liikennemerkkiä.

– Lakia tarkentavan asetuksen mukaan suojatie voidaan osoittaa liikennemerkeillä tai ajoratamaalauksella tai niillä molemmilla. Sateenkaarimaalausta tehdessään kaupunki ei pitänyt sateenkaarimaalausta liikenteenohjauslaitteena. Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri, sanoo Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Poliisihallitus otti kantaa sateenkaarisuojatiehen keskiviikkona 9.6.

Turun kaupungille osoittamassaan sähköpostiviestissä poliisihallitus katsoo sateenkaarivärien käytön suojatien kohdalla tieliikennelain vastaiseksi liikenteenohjauslaitteeksi.

Turun kaupunki halusi viestiä sateenkaaren väreillä ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukee seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta.

Kaupunki noudattaa asiassa poliisihallituksen kantaa ja poistaa maalauksen teatterin kohdalta niin pian kuin se on mahdollista ja ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat. Työtilaus värien poistamisesta ja uudelleen maalaamisesta on jo annettu.

Aloitteen suojatien maalaamisesta on tehnyt Turun Kaupunginteatteri.

Teatteri vastaa myös suojatien kunnossapidosta. Dramaturgi Satu Rasila sanoo, että sateenkaaren väreihin liittyvä viesti sopii hyvin kaupunginteatterin arvoihin.

– Turun Kaupunginteatteri kunnioittaa ja arvostaa ihmisyyttä sen kaikessa moninaisuudessa. Kaikenlainen keskenään erilainen ihmisyys on upea ja juhlimisen arvoinen asia, ja sen kauniina symbolina sateenkaarisuojatie toimii. Sateenkaarisuojatie teatterin edessä viestii sitä, että kaupunginteatterin katsomoon ovat kaikki tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat, Rasila kertoo.

Viestintäjohtaja Saara Malilan mukaan Turulle on kunnia-asia tuoda monipuolisesti esille suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon asiaa.

– Liputtaminen tiettyinä päivinä sateenkaarilipulla toimii hetkellisenä viestikanavana. Katuun maalattu sateenkaariväritys muistuttaa siitä, että kaupunki on kaikille avoin ja tasa-arvoinen jokaisena päivänä, hän sanoo.

Sateenkaarisuojatie on kansainvälinen ilmiö, joka nyt Turun kautta rantautuu myös Suomeen. Eniten sateenkaarisuojateitä on pohjoisamerikkalaisissa kaupungeissa. Euroopassa hollantilainen Almere maalasi vuonna 2019 ensimmäisen pysyvän transsukupuolisen valko-pinkki-sinisen suojatien.

Itäisen Rantakadun ylittävää suojatietä koskevat jatkossakin samat liikennesäännöt kuin aikaisemmin. Suojatie on merkitty normaaliin tapaan liikennemerkillä. Lain mukaan suojatien merkiksi riittää liikennemerkki, vaikka usein merkinnässä käytetäänkin sekä liikennemerkkiä että katuun tehtyä maalausta.

Turun Seutusanomat

 

Juttuun lisätty 9.6. klo 16.30 tieto, että sateenkaarisuojatie poistetaan poliisin määräyksestä.