Tuore retkeilyopas kunnioittaa 25-vuotiasta Saariston Rengastietä

Saaristossa pyöräilevät viihtyvät erityisen hyvin Rengastien itäisessä osassa. Kuva: Juho Kuva.

Noin 250 kilometrin pituinen Saariston rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Kustavin, Taivassalon, Vehmaan, Mynämäen, Maskun ja Naantalin alueella.

MATKAILU. Omatoimimatkailua parhaimmillaan edustava Saariston Rengastie on juuri täyttänyt 25 vuotta. Upealla saaristomerellämme mantereelta saarille ja takaisin kulkevan reitin syntyyn vuonna 1996 liittyvät ratkaisevasti Kustavin ja Iniön sekä Houtskarin ja Iniön välisille reiteille perustettu lauttaliikenne.

Vuonna 2001 virallisen matkailutien statuksen saanut rengastie on avoinna kokonaisuudessa toukokuun puolivälistä elokuun loppuun, eli silloin kun kaikki reitin yhteysalukset ovat toiminnassa.

Huhtikuussa ilmestyneessä naantalilaisen tietokirjailijan Tuomo Kesäläisen kirjoittamassa Saariston rengastie – matka- ja retkeilyoppaassa reitti on jaettu kahdeksaan etappiin.

Matkalle lähisaaristoomme on valittavissa useampia reittivaihtoehtoja.

Reitit koostuvat yleisen tieverkon osuuksista ja niitä yhdistävistä silloista sekä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä. Pääreitillä vain yksi lauttamatka, Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välillä, on maksullinen.

Saariston rengastie on kaiken kaikkiaan noin 250 kilometrin mittainen, ja lähes neljännes siitä koostuu lauttakyydeistä. Reitin voi kiertää sekä myötä- että vastapäivään. Myötäpäivään kiertäessä reitti alkaa Turun tuomiokirkolta, josta matka jatkuu Kaarinan kautta Paraisille. Paraisilta reitti vie kaupungin kaikkien pääsaarien läpi Vakka-Suomen puolelle Kustaviin ja Taivassaloon. Taivassalosta Askaisiin ja Merimaskuun pääsee kahta reittiä, lyhyempi reitti lautalla on vain kevyelle liikenteelle, pidempi reitti sen sijaan menee maantietä pitkin. Merimaskusta tie jatkuu Naantaliin ja takaisin Turkuun.

Pieni rengastie kulkee Kaarinan, Naantalin, Paraisten, Raision ja Turun alueella lyhyemmän kierroksen, noin 150 kilometrin matkan. Tämän reitin ainoa maksullinen yhteysalus toimii Nauvo–Seili–Hanka -reitillä.

Saariston rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua saaristoomme lähes millä tahansa kulkuvälineellä.

Matkailureitin voi kulkea polkupyörällä, autolla tai moottoripyörällä. Kesäläisen opas sopii myös veneilijälle, sillä kohteet sijaitsevat usein vierasvenesatamien läheisyydessä.

Matka- ja retkeilyopas kannustaa matkailijaa viipymään saaristossa pidempäänkin. Karttakeskuksen kustantama matka- ja retkeilyopas esittelee saaristokulttuuria ja reitin varren monipuolisia matkakohteita, eli sellaisia helmiä, joihin kannattaa tutustua viimeistään tämän kesän aikana. Teokseen on myös listattu majoitus-, ostos- ja ruokailupaikkoja sekä aktiviteetteja reitin varrelta.

160-sivuinen opas on näppärä ottaa mukaan taskukokoisuutensa ansiosta. Kirjan liitteenä on lisäksi erillinen taitettu kartta koko Saariston rengastien alueesta. Tällä hetkellä teos on saatavana vain suomenkielisenä, Karttakeskukselle on tullut kyselyitä englanninkielisestä painoksesta jonkun verran.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Saariston Rengastie – Skärgårdens Ringväg – The Archipelago Trail 1996–2021 -juhlavuottaan viettävä reitti edustaa juuri sitä, mistä alue tunnetaan parhaiten; maailman kauneinta saaristoa. Visit Parainen.