Taivassalon kirjastossa esillä virkattuja koiria kesäkuun ajan

Käynnissä oleva näyttely on Mirkku Aallolle toinen. Kuva: Mirkku Aalto.

Näyttely on Mirkku Aallolle toinen, jossa on hänen käsitöitään esillä. Koirien lisäksi Aalto virkkaa monenlaisia eri töitä.

TAIVASSALO.

Taivassalon kirjasto avautui asiakkaille jälleen 7. kesäkuuta oltuaan kiinni lähes kolme viikkoa. Samalla asiakkaille tarjoutui mahdollisuus tutustua kirjastossa taivassalolaisen Mirkku Aallon Mirkun koiruuksia -näyttelyyn. Aalto on asettanut esille virkkaamiaan koiria, joita on yhteensä toistakymmentä.

Työt ovat erikokoisia, osa pienempiä ja osa isompia. Rodut ovat tunnistettavissa. Esillä on muun muassa pitbull, katalonianpaimenkoira, mäyräkoira ja bulldog. Yleensä tykkään tehdä koiratöistä juuri rodunomaisia. Joukossa on myös yksi hupikoira, joka on katalonianpaimenkoiran ohella suosikkini, Aalto kertoo.

Virkatut koirat on valmistettu akryylilangasta, ja koiran mallista riippuen niissä on käytetty myös rautalankaa. Yhteen työhön kuluva aika vaihtelee paljon Aallon mukaan, mutta hän arvioi töiden valmistuvan noin kahdessa viikossa.

– En ole tosin koskaan ottanut aikaa, että kuinka kauan valmistumiseen menee. Se riippuu myös siitä, miten hyvin materiaaleja on valmiina.

Koirien lisäksi Aalto on virkannut muun muassa verhoja, peittoja, pöytäliinoja ja sukkia. Tällä hetkellä hänellä on omien sanojensa mukaan käynnissä kukkabuumi. Virkkaamiaan ruusuja, pelargonioita ja ordikedoja hän myös myy työpaikallaan Taivassalon museolla. Ideat virkkaustöihin löytyvät muun muassa netistä.

– Rupean katselemaan ohjeita niistä aiheista, joita mieleen tulee. Jos ohjetta ei löydy, sovellan oman mieleni mukaan. Virkkaamisen suhteen pitää muutenkin soveltaa paljon, sillä ohjetta ei aina seurata ihan täysin ja ohjeet voivat myös olla eri kielellä, Aalto kertoo.

Virkkaamisinto kulkee aaltoina: välillä Aalto virkkaa todella paljon erilaisia töitä ja vastapainona taukoa voi olla pitkäänkin. Virkkaamisen lisäksi Aalto valmistaa pienoismalleja. Hän on valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta pienoismalliartesaaniksi vuonna 2015.

– Olen tehnyt esimerkiksi Taivassalon museosta ja lapsuuteni ajan Raision keskustasta pienoismallit.

Taivassalon kirjastossa esillä oleva näyttely on Aallolle toinen. Hän kertoo suhtautuvansa avoimesti myös kolmanteen näyttelyyn tulevaisuudessa, jos mahdollisuus osuu eteen.

– Tällä hetkellä keskityn virkkaamaan kukkasia ja myymään niitä. Työskentelen Taivassalon museon kahviossa, ja kun asiakkaita ei ole, virkkaan, Aalto kertoo.

Virkatessa ja käsitöitä tehdessä Aallon hermot lepäävät. Vaikka malli olisikin vaikea ja työ vaatisi monta taukoa, on lopputulos vaivan arvoinen.

– Käsitöiden parissa näkee aina lopputuloksen, mikä on hienoa. Homma myös aina lutviutuu, vaikka olisikin hankala työ. Kädentaitot ovat muutenkin hyvä taito osata varsinkin nyt, kun ei pääse liehumaan joka paikkaan. Tässä saa jotakin aikaiseksi.

Mirkku Aallon näyttely on esillä Taivassalon kirjastossa 30. kesäkuuta asti.

Liisa Kallio