Pikisaaren lampaat matkustivat Vehmaalta Hirvensaloon maisemanhoitajiksi

Laidunnettavaa ja työsarkaa lampailla riittää, sillä kuvassa näkyvän aitauksen lisäksi niitä odottaa vielä täysin koskematon laidun.

11 lampaan lauma laiduntaa Pikisaaressa koko kesän. Syksyllä ne palaavat Vehmaalle.

HIRVENSALO.

Ensimmäistä kesää Hirvensalon Pikisaaressa laiduntavat lampaat ovat keränneet jo paljon huomiota alle kuukausi saapumisestaan saareen. Aitauksen vierellä näkee lähes poikkeuksetta lapsia ja aikuisia ihailemassa lammaslaumaa. Lampaiden hoidosta vastaa Pikisaari-yhdistys, jonka puheenjohtaja Heikki Lempinen kertoo, että seuraa lampailta ei ole puuttunut.

– Väkeä käy aamusta iltaan vieläkin. Esimerkiksi päivisin käy perhepäivähoito- ja päiväkotiryhmiä ja iltaisin koiranulkoiluttajat pysähtyvät aitauksen luo. Lampaat ovat seurallisia ja ne selkeästi hakeutuvat katsomaan ihmisiä. Ne myös pääsevät kyllästyessään kauemmas isossa aitauksessa, hän sanoo.

Lampaat saapuivat Pikisaareen Vehmaan Rahkmalasta toukokuussa. Lampuri Anne Piilinen kertoo, että alunperin lampaita piti tulla 10, mutta lastauksessa niitä pujahti autoon 11.

– Osalla lampaista on nimet. Ne polveutuvat ahvenanmaanlampaasta ja texel-rodusta, eli ovat sekarotuisia. Osa Pikisaaren lampaista on syntynyt joulukuussa ja osa on vanhempia uuhia, hän sanoo.

Pikisaaressa ei ole aiemmin ollut lampaita, ja idea niiden tulosta on kypsynyt hiljalleen muutaman vuoden ajan.

Lempisen mukaan Turun kaupungin työntekijä oli ehdottanut sivulauseessa, että Pikisaareen sopisivat lampaat hyvin – vielä silloin idea ei muuttunut todellisuudeksi, mutta ajatus jäi kytemään.

– Lampaat kuulostivat hyvältä ajatukselta. Siitä keskusteltiin yhdistyksessä ja asia saatiin etenemään. Kaupunki hommasi sitten meille tarvikkeet ja auttoi tolppien pystytyksessä, muuten aitaukset pystytettiin talkoovoimin, Lempinen kertoo.

Lampaiden päätyönä on maisemanhoito, mutta lammaslaumalla on myös suurempi merkitys.

– Yhtä tärkeä juttu on lampaiden tuoma yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Täällä päin lampaita ei juuri näe, niin nyt niitä pääsee katsomaan ihan livenä läheltä. Lampaat ovat hyvä juttu Pikisaaren lisäksi koko alueelle.

Lampaita saa silittää ja rapsutella, mutta makaavalle ja märehtivälle lampaalle on hyvä antaa rauha.

Lampuri Anne Piilisen mukaan laumassa on muutama erityisen kesy yksilö.

– Yhden lampaan äiti hylkäsi sen pienenä, ja yhdistin sitten kyseisen karitsan äitiin, jonka karitsa oli kuollut. Se on hyvin ihmisläheinen, kun se taitaa muistaa tämän homman, Piilinen kertoo.

Hänen mukaansa lampaat nauttivat varsinkin selkärapsutuksesta. Sarviin taas ei kannata koskea.

– Ne voivat hermostua siitä. Kumisuka on vallan mainio väline, kun lampailla on lyhyeksi leikattu turkki niin ne tykkäävät siitä, kun kumisukalla harjaa selkää. Leuan alta ja korvista on myös hyvä rapsutella. Lammas lähtee kyllä sitten pois, jos sitä ei kiinnosta.

Lampaat saavat laiduntaa Pikisaaressa koko kesän. Siihen saakka niistä huolehtii Pikisaari-yhdistys.

Ilmojen kylmetessä ja ruuan loppuessa aitauksista on lampaiden aika palata Vehmaalle. Lampaiden vierailusta ei ole kuitenkaan tarkoitus tulla vain kuluvan kesän juttu.

– Toivon mukaan ensi kesänä lampaat tulevat Pikisaareen uudestaan. Jos kelit vain sallivat, voidaan ne ottaa jo aiemmin kuin tänä vuonna, kun aitaukset ovat jo valmiina, Lempinen kertoo.

Liisa Kallio