30 vuotta töissä Vehmaan kirjastossa: ”Ihmisten kohtaaminen on työssäni parasta”

Sirpa Ikala-Suomalainen päätyi Turusta Uudenkaupungin kautta Vehmaalle 30 vuotta sitten. Kuva: Sirpa Ikala-Suomalainen

Sirpa Ikala-Suominen nauttii työssään erityisesti kulttuuritapahtumien järjestämisestä. Vapaa-ajalla hänen aikansa kuluu tällä hetkellä Börje-koiran kanssa.

VEHMAA.

10. kesäkuuta oli merkittävä päivä kirjasto-kulttuuritoimenjohtaja Sirpa Ikala-Suomalaiselle: silloin tuli tasan 30 vuotta hänen ensimmäisestä työpäivästään Vehmaan kirjastossa. Sitä ennen hän työskenteli kaksi vuotta Uudenkaupungin kirjastossa, kunnes sai Vehmaalta töitä vuonna 1991. Ikala-Suomalainen on kokenut uransa aikana niin 1990-luvun laman kuin erilaiset järjestelmämuutokset.

– 80-luvun loppu oli aikamoista, kun rahaa tuli joka puolelta. 90-luvulla lainaukset ja kirjaston käyttö nousi, kun ihmisten taloudellinen ahdinko näkyi suoraan. Silloin alkoivat kuntien säästötoimet, jotka jatkuvat edelleen. 90-luvulla saatiin myös atk-lainaus, ja juuri nyt kesäkuussa otettiin taas uusi järjestelmä käyttöön, hän kertoo.

Kysyttäessä työnsä parhaista puolista Ikala-Suomalainen vastaa nopeasti.

– Ihmisten kohtaaminen ja asiakaspalvelu ovat parasta työssäni. On hienoa, kun voi olla avuksi. Kun kirjastot olivat kiinni talvella ja työmme oli vain varausten pakkaamista ja lähettämistä, niin ajattelin, etten olisi ollut tässä työssä 30 vuotta ilman asiakkaita. Se on myös kivaa, kun tuntee asiakkaansa ja voi suositella teoksia heille, kun on oppinut tuntemaan.

Alunperin Turusta kotoisin oleva Ikala-Suomalainen on opiskellut niin Turun kuin Tampereen yliopistossa muun muassa kotimaista kirjallisuutta, filosofiaa, taidehistoriaa sekä kirjastotiedettä ja informatiikkaa.

Kirjastoala valikoitui lopulta muiden joukosta, kun työpaikka löytyi Varissuon kirjastosta.

– Olin todella innokas opiskelija. Esimerkiksi olin äitiyslomalla opiskellessani Tampereella, ja opiskelin sitten aina junassa. Kätevästi se kävi. Kirjastoala on aina ollut lähellä sydäntäni, sillä olen ollut kova lukemaan ja käyttämään kirjastoa pienestä pitäen.

Erilaisten kulttuuritapahtumien järjestäminen on Ikala-Suomalaiselle tärkeää hänen työssään. Hän nauttii muun muasta teatterista, konserteista ja kuvataiteesta myös vapaa-ajallaan.

– Kirjasto on hyvä paikka näyttelyille ja tapahtumille, kun tämä on matalan kynnyksen paikka. Suunnitelmissa oli, että musiikkiopiston konsertteja pidettäisiin myös täällä, mutta vielä ei ole onnistunut. Taidenäyttelyille täällä on hyvät tilat, ja koko loppuvuosi onkin niiden osalta varattu, hän kertoo.

Ikala-Suomalaisen 30-vuotista taivalta Vehmaan kirjastossa juhlistettiin perjantaina 11. kesäkuuta osana Iloinen iltapäivä -tapahtumaa.

Lisäksi juhlistettiin kirjaston uuden lisätilan avajaisia, uuden käyttöjärjestelmän käyttöönottoa ja omatoimikirjaston toiminnan aloittamista jälleen. Ohjelmassa oli myös muun muassa toisen kirjastonhoitajan, laulaja Tuula Amberlan esittämiä hittejä 30 vuoden takaa Tero-Petri Pitkäsen säestämänä ja kirjasto-kulttuurilautakunnan puheenjohtajan Eira Söderholmin puhe.

Viime syksynä osa-aikaeläkkeelle jäänyt Ikala-Suomalainen tekee tällä hetkellä kolme päivää viikossa töitä. Hänellä ei ole kiire jäädä vielä kokonaan eläkkeelle, sillä osa-aikaisuus tuo mukavasti vapautta elämään. Töissä mielenkiintoa pitää yllä uusi oppisopimuksella koulutettava työntekijä ja kotona kuusi kuukautta vanha koiranpentu.

– Työ on osa elämää monella tavalla ja kulkee käsi kädessä vapaa-ajan kanssa. Kotimaan matkailu on tullut uutena osana arkeen, kun muuten olemme reissanneet ahkerasti ulkomailla. Matkailun ja kulttuurin lisäksi tykkään sienestää lähimetsässä, ja meidän molemmat koirat ovat erittäin tärkeitä.

Liisa Kallio