Silli palaa Röölään – kuohuviinitehdas muuttaa Design Hilliin

Röölänranta vuonna 2015, kun sillitehdas oli juuri lopettanut Naantalin Rymättylässä. Kuva: Tuulamaria Kangaslampi.

NAANTALI. Suomen Sillikonttori Oy siirtää toimintansa Uudenkaupungin kalasatamasta Naantalin saaristossa sijaitsevan Rymättylän Röölään elokuun ja syyskuun vaihteessa. Rymättylän pitkä perinne sillipitäjänä saa siis jatkoa muutaman vuoden tauon jälkeen.

Yli 40 vuoden kokemuksen sillinvalmistuksesta omaava Suomen Sillikonttorin perustaja Matti Ruuska muistetaan ensin Tuusulassa ja sitten Röölässä toimineen Boyfood Oy:n perustajana.

Röölänrannan sillisatamalla on pitkät silliperinteet alkaen jo 1940-luvulta Saukko-laivoista, jotka toivat vuotuiset lastinsa Röölään, jatkuen sitten 1980-luvulta aina 2010-luvulle, jolloin sillitehdas suljettiin ja toiminta siltä osin loppui vuoden 2014 syksyllä.

Suomen Sillikonttorista kerrotaan, että se saa Rymättylässä käyttöönsä sillin- ja silakanjalostukseen rakennetut toimitilat sisältäen muun muassa riittävät kylmätilat niin raaka-aineille kuin valmiille tuotteillekin. Toiminnan siirto alkaa elokuun alussa ja tuotanto käynnistyy syyskuun aikana.

Sillitehtaan tiloissa Röölässä vuodesta 2016 toiminut artesaaniviinejä ja -siidereitä valmistava Brinkhall Sparkling Oy muuttaa Saloon. Kuohuviinitehdas sijoittaa tuotantotilansa Halikossa sijaitsevan Design Hillin alakertaan.

Muuton myötä yritys yhdistyy fiskarsilaisen Kuura Cider Oy:n kanssa, mikä vahvistaa Brinkhall Sparklingin kunnianhimoisia kasvu- ja tuotekehitysnäkymiä.

Yrityksen nimi viittaa Turun Kakskerran saarella olevaan historialliseen Brinkhallin kartanoon, jonka pihapiirissä sijaitsee yksi ensimmäisistä suomalaisista omenatarhoista. Brinkhall Sparkling tekee edelleen yhteistyötä kartanoa pyörittävän Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön kanssa, jolle lahjoitetaan myös osa tuotosta

Katariina Mäkinen-Önsoy