Haastepyöräily innostaa Liedossa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa ja Paimiossa

Kaikki pyörät pyörimään – ilmainen mobiilisovellus helpottaa kirjausten tekoa

Haastepyöräilyyn osallistuvien kannattaa seurata oman kunnan ohjeita. Mobiilisovelluksen käyttöä suositellaan ensisijaisesti, mutta osassa kunnista on käytössä pyöräilykortti ja/tai kirjauslaatikoita.

Osassa osallistujakunnissa vapusta juhannukseen perinteisesti poljettua Haastepyöräilyä jatketaan elokuun loppuun asti. Fillarikilometrien merkintätavoissa on niin ikään kuntakohtaista vaihtelua, mutta mobiilisovellus on kaikkien käytettävissä.

PYÖRÄILY. Perinteinen Haastepyöräily-kampanja järjestetään LiikUn sekä kampanjaan ilmoittautuneiden 33 kunnan liikuntatoimien yhteistyönä 1.5.–27.6. Osassa osallistuvista kunnista kampanja-aikaa on jatkettu elokuun loppuun asti.

Vappuna käynnistynyt kampanja kestää Liedossa, Maskussa ja Mynämäessä tänä vuonna 31. elokuuta asti. Mobiilikirjauksen voi tehdä joko Haastepyöräily-sivuston kautta tai älypuhelimella.

Tarvasjoen Hyvinvointikeskuksen pihalla on lisäksi perinteinen postilaatikko sekä kirjausvihko, jonne voi merkitä kertyneet kilometrit. Nettikirjaukseen saa ohjeita myös ympäri Lietoa pyöräilyreittien varrella Ilmaristen Grillillä, Järvelässä, Pahkamäen koululla, Lietohallilla, Littoisten koululla, Loukinaisten Nesteellä, Tarvasjoen hyvinvointikeskuksessa, Vanhalinnassa, Vilkkimäen meijerissä ja Yliskulmalla.

Laatikkokirjausta Maskussa ja Mynämäessä ei ole, mutta pyöräilykortti on ladattavissa kuntien verkkosivuilta.

Haastepyöräilyyn voi osallistua Naantalissa, Nousiaisissa ja Paimiossa juhannukseen asti ensisijaisesti sovelluksen kautta. Naantalissa kirjauksen voi tehdä myös haastepyöräilykorttiin, joita on saatavilla asiointipisteessä, sekä laatikkokirjauksena kirjausvihkoihin. Naantalin saariston kirjauslaatikot sijaitsevat Velkualla, Livonsaaren kaupalla ja Kummelissa, Merimaskun Osuuspankin edustalla sekä Rymättylässä, Tanilantiellä, Nurvalantie 6:ssa (lato), Poikossa (Rymättyläntie ja Ruokonraumantie risteys), Kuralassa (Ylttistentien ja Kuralan rantatien risteys), vanhalla vesilaitoksella (Taipaleentie 11), Kärysniementien ja Kankareentien risteyksessä (lato), Heinäisissä (Peltolantien ja Heinäistentien risteys), Salonkylässä (Kinttalanrauman sillanluona), Salonkylän ja Tammihaantien risteyksessä,  Airismaalla (Maanpäätie ja Luotojentien risteys), Aaslassa (Luotojentie 859) ja Kuivaisissa.

Nousiaisissa perinteiset punaiset kirjauspostilaatikot sijaitsevat Paijulan koulun pyöräilykatoksessa, kunnanviraston pääovessa, Koljolan kentän P-paikalla ja Valpperin VPK:n ilmoitustaululla. Kirjausvihkolaatikon tunnistaa Haastepyöräily-logosta.

Haastepyöräilyn tavoitteena on innostaa kaiken ikäisiä ja -kuntoisia kuntalaisia pyöräilemään.

Kampanjalla pyritään lisämään päivittäistä koulumatka-, työmatka- ja harrastepyöräilyä. Kaikki pyörät pyörimään -teemaisessa tempauksessa suorituksen voi tehdä polkupyörällä, sähköpyörällä, tandempyörällä ja kickbikellä.

Poikkeuksellinen aika on vaikuttanut pyöräilyintoon suotuisasti. Niin mukavia kuin yhteiset fillarireissut ovatkin, viranomaisten antamat määräykset ja alueelliset ohjeet on hyvä pitää mielessä. Pyöräillään siis mielellään yksin tai omien perheenjäsenien kanssa, ja pidetään etäisyys toisiin riittävän pitkänä.

Kilometrien kirjaukset suositellaan tekemään pääosin mobiilikirjauksina.

Lisäksi käytössä ovat pyöräilypassi- ja pyöräilykorttikirjaukset sekä haastepyöräilylaatikkokirjaus kuntien omien ohjeistusten mukaisesti.

Haastepyöräilyn mobiilisovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista. Sovellus kerää ja tallentaa pyöräilyt, sekä lähettää merkatut kilometrit suoraan Haastepyöräily-kuntarankingiin. Kuntarankingista näkee kuntakohtaiset pyöräilymäärät reaaliajassa. Kuntakisassa on nyt kolme sarjaa, alle 5000 asukkaan, sekä alle ja yli 10 000 asukkaan sarjat.
– Mobiilisovelluksesta on tehty mahdollisimman helppo ja yksinkertainen sovellus, jota voi käyttää kaikenikäiset henkilöt. Ensimmäisellä kerralla kirjataan omat tiedot. Tämän jälkeen Haastepyöräily-kuvake tallentuu näytölle, josta pääsee tekemään jatkossa kirjaukset helposti ja nopeasti, opastaa LiikUn terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo.

LiikU ja kunnat arpovat kaikkien pyöräilijöiden kesken palkintoja.

Katariina Mäkinen-Önsoy