Vakkasuomalaiset reippaasti mukana Haastepyöräilyssä

Kirjausvihkolaatikon tunnistaa Haastepyöräily-logosta.

Haastepyöräilyyn osallistuvien kannattaa seurata oman kunnan ohjeita. Mobiilisovelluksen käyttöä suositellaan ensisijaisesti, mutta osassa kunnista on käytössä pyöräilykortti ja/tai kirjauslaatikoita.

Osassa osallistujakunnissa vapusta juhannukseen perinteisesti poljettua Haastepyöräilyä jatketaan elokuun loppuun asti. Fillarikilometrien merkintätavoissa on niin ikään kuntakohtaista vaihtelua, mutta mobiilisovellus on kaikkien käytettävissä.

PYÖRÄILY. Perinteinen Haastepyöräily-kampanja järjestetään LiikUn sekä kampanjaan ilmoittautuneiden 33 kunnan liikuntatoimien yhteistyönä 1.5.–27.6. Osassa osallistuvista kunnista kampanja-aikaa on jatkettu elokuun loppuun asti.

Vappuna käynnistynyt kampanja kestää Laitilassa, Pyhärannassa ja Taivassalossa tänä vuonna 31. elokuuta asti. Laitilassa ja Pyhärannassa käytetään kahta kirjaustapaa: Perinteisten kirjausvihkolaatikoiden lisäksi pyöräilijöiden käytössä on mobiilisovellus.

Laitilan 19 laatikkoa ovat Silossa, Ruonantien risteyksessä, Padon yhteistalon tenniskentällä, Vaimarossa (Padon tienhaaran bussikatos), Soukaisten kioskilla, Untamalan koulua vastapäätä, Koumassa (Lehtoniemen tienhaara), Salon koululla, Kodjalan, Koveron, Koukkelan, Krouvinummen, Kaivolan, Malkon ja Leinmäen entisillä kaupoilla, Katinhännän entisellä koululla, Kaariaisen Airasmäellä, Kirkonkylässä Matikan kuntoradalla, Suontaassa (Suontaantie 3) sekä Kivijärvellä (Eurantien ja Kivijärventien risteyksen bussikatos).

Pyhärannan kahdeksan laatikkoa sijaitsevat Ihode kirjaston edustalla, Valkaman ruiskuhuoneella, Rohdaisten koululla, Santtion Rantatien ja Santtion kylätien risteyksessä, Reilan koululla, Kukolassa, Lahdenvainionraitti 1:ssä sekä Polttila/Varhokylän lenkillä (Aittastentien ja Polttilantien risteys).

Taivassalossakin kirjaukset suositellaan ilmoittamaan ensisijaisesti sähköisesti. Tulokset voi myös merkitä kunnan nettisivuilla ladattavissa olevaan haastepyöräilykorttiin.

Haastepyöräilyyn voi osallistua Kustavissa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla juhannukseen asti kampanjan sovelluksen kautta. Kustavissa vaihtoehtoisia tapoja osallistua on kirjata tulokset kirjausvihkoihin tai lähettää ne sähköpostitse Markus Malmelinille. Vehmaalla kilometrit voi käydä kirjaamassa myös pyöräilyvihkoihin ympäri kuntaa.

Vehmaalla pyöräilyvihkojen kirjauspaikat löytyvät Merililianin edestä, Lahdingon museon lipunmyyntikojulta, Seuralan tienhaarasta, Rahkmalan kylätalolta ja Vilumarketin ilmoitustaululta.

Haastepyöräilyn tavoitteena on innostaa kaiken ikäisiä ja -kuntoisia kuntalaisia pyöräilemään.

Kampanjalla pyritään lisäämään päivittäistä koulumatka-, työmatka- ja harrastepyöräilyä. Kaikki pyörät pyörimään -teemaisessa tempauksessa suorituksen voi tehdä polkupyörällä, sähköpyörällä, tandempyörällä ja kickbikellä.

Poikkeuksellinen aika on vaikuttanut pyöräilyintoon suotuisasti. Niin mukavia kuin yhteiset fillarireissut ovatkin, viranomaisten antamat määräykset ja alueelliset ohjeet on hyvä pitää mielessä. Pyöräillään siis mielellään yksin tai omien perheenjäsenien kanssa, ja pidetään etäisyys toisiin riittävän pitkänä.

Kilometrien kirjaukset suositellaan tekemään pääosin mobiilikirjauksina.

Lisäksi osassa kunnista on käytössä pyöräilypassi- ja pyöräilykorttikirjaus sekä haastepyöräilylaatikkokirjaus.

Haastepyöräilyn mobiilisovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista. Sovellus kerää ja tallentaa pyöräilyt, sekä lähettää merkatut kilometrit suoraan Haastepyöräily-kuntarankingiin. Kuntarankingista näkee kuntakohtaiset pyöräilymäärät reaaliajassa. Kuntakisassa on nyt kolme sarjaa, alle 5000 asukkaan, sekä alle ja yli 10 000 asukkaan sarjat.
– Mobiilisovelluksesta on tehty mahdollisimman helppo ja yksinkertainen sovellus, jota voi käyttää kaikenikäiset henkilöt. Ensimmäisellä kerralla kirjataan omat tiedot. Tämän jälkeen Haastepyöräily-kuvake tallentuu näytölle, josta pääsee tekemään jatkossa kirjaukset helposti ja nopeasti, opastaa LiikUn terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo.

LiikU ja kunnat arpovat kaikkien pyöräilijöiden kesken palkintoja.

Katariina Mäkinen-Önsoy