Laitilassa yläkouluun siirtyvät oppilaat tapaavat toisensa jo kesällä

Jennika Vataja ja Vilhelmiina Eerola toivovat, että yläkouluun siirtyvien oppilaiden syksystä tulisi vähemmän jännittävä, kun koulukavereita tapaa jo kesän aikana Seiskakesässä.

Vastaanotto Seiskakesä-ryhmälle on ollut erittäin hyvä: esimerkiksi ilmoittautumisia ryhmään on kertynyt runsaasti. Toisiin nuoriin tutustumisen lisäksi esimerkiksi nuokkarin työntekijät tulevat seiskoille tutuiksi.

LAITILA.

Laitilalaisten alakoulusta yläkouluun siirtyvien oppilaiden ei tarvitse jännittää ensimmäistä koulupäivää syksyllä niin paljon, sillä tulevat seiskaluokkalaiset pääsevät tutustumaan toisiinsa jo kesän aikana seiskojen kesätoiminnan kautta. Laitilan kaupungin nuorisotoimi järjestää ensimmäistä kertaa Seiskakesä-ryhmän, joka tapaa kerran viikossa 16. kesäkuuta alkaen. Tavoitteena on tutustuttaa tulevat seiskaluokkalaiset toisiinsa erilaisen tekemisen siivittämänä.

Seiskakesää vetävät koulunuoriso-ohjaaja Jennika Vataja ja nuoriso-ohjaaja Vilhelmiina Eerola. Satunnaisesti ryhmässä vierailee myös huolihuoltaja Salla Tuomikanta. Idea ryhmästä syntyi kyläkouluvierailujen yhteydessä.

– On normaalia, että jännittää tulla kyläkoulusta keskustaan yläkouluun, kun ei tunne välttämättä ketään. Keskustassa on yli 300 oppilasta, kun taas kyläkoulussa koko koulu voi mahtua yhteen luokkaan. Siirtyminen on mukavampaa, kun on tutustunut kesän aikana uusiin koulukavereihin, Vataja kertoo.

Tulevat seiskaluokkalaiset ovat saaneet esittää omia toiveita ryhmän suhteen. Eerolan mukaan eniten nuoret toivoivat eläinpäivää, grillailua ja pelailua.

– Suunnitelmissa on myös lähteä Särkijärvelle uintireissulle, hän sanoo.

Seiskakesän tukikohtana toimii Laitilan nuokkari Kaukolantiellä. Vatajan mukaan samalla itse nuokkari tulee nuorille tutuksi ja heidän on helpompi tulla sinne syksyllä, kun työntekijät ovat jo tuttuja.

Ilmoittautumisia Seiskakesä-ryhmään on tullut Eerolan ja Vatajan mukaan jo hyvä määrä, mutta halukkaille osallistujille on edelleen tilaa.

– Nuoria on ilmoittautunut mukaan sekä kyläkouluilta että keskustasta, mikä on positiivista. Se on juuri sitä, mitä halusimmekin, ohjaajat kertovat.

Vastaanotto Seiskakesälle on ollut Vatajan ja Eerolan mukaan erittäin hyvä, vaikka yhtään kokoontumista kerhon kanssa ei ole vielä ollut.

Kutosluokkalaisille esittäytymässä käyneet tukioppilaat ovat esimerkiksi toivoneet, että kesätoimintaa olisi ollut jo heidän siirtyessä yläkouluun.

– Tukioppilaat sanoivat, että olisi ollut niin kivaa, kun olisi ollut tuttuja, joilta kysyä neuvoa ensimmäisinä koulupäivinä. Seiskakesän myötä niin nuokkari kuin sen työntekijät tulevat tutuiksi seiskoille uusien kavereiden lisäksi, Vataja sanoo.

Niin Eerola kuin Vataja toivovat, että Seiskakesästä muodostuu vuosittainen perinne. He itse odottavat jo innolla ryhmän ensimmäistä tapaamista.

– Toivomme, että nuoret saavat tästä kivan kokemuksen ja sen myötä olisi kiva aloittaa yläkoulussa, eikä se jännittäisi niin paljon, Eerola sanoo.

– Ryhmässä on kivaa kesätekemistä ja yhdessäoloa kaikkien kesken. Ideana on, että nuoret itse ideoivat sekä toteuttavat toimintaa ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon ryhmän lisäksi myös muutenkin koulumaailmassa, Vataja lisää.

Liisa Kallio