Paimion parantolan ovet avautuvat uuteen aikakauteen 19.6.

Avoinna yleisölle kesällä

Uusi Paimion parantola -säätiö aloittaa kesällä säännöllisen opastustoiminnan Paimion parantolassa, joka on avoinna kesäkuun alusta lähtien tiistaista sunnuntaihin. Seutusanomien kuva-arkisto / Ragip Önsoy.

Alun perin tuberkuloosisairaalaksi Paimioon vuonna 1933 valmistunut, arkkitehtiparin Aino ja Alvar Aallon suunnittelema rakennus muodostui erääksi funktionalismin merkittävimmäksi rakennukseksi maailmalla.

PAIMIO. Arkkitehtipariskunnan Alvar ja Aino Aallon suunnittelemaan Paimion Parantolaan ja sen ympäristöön pääsee tutustumaan entistä laajemmin ja monipuolisemmin lauantaista 19. kesäkuuta alkaen. Parantolan kesän aloittaa tuolloin näyttely nimeltä Huoneita – Paimion Parantolassa, joka samalla avaa aivan uuden aikakauden rakennuksen historiassa.

Tutustumiskierroksella pääsee kulkemaan keltaisten portaikkojen ja turkoosin väristen käytävien kautta aurinkoterassille sekä museoituun potilashuoneeseen.

Aaltojen läpimurtoteoksena pidetty parantola on arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa sisustuksen suunnittelun yksityiskohdilla on kiinteä ja hyvin intiimi suhde rakennuksen toimivuuteen ja tarkoitukseen. Keskeiseen asemaan nousee ihminen inhimillisine haasteineen, tuberkuloosiin sairastuminen ja arki eristyksissä. Samalla tavalla kuin 1930-luvulla tuberkuloosi järkytti yhteiskuntaa, on pandemia koskettanut arkeamme kuluneena vuotena.

Paimion historiaa sivuavat rakennusta ja sen ympäristöä koskevat tietoiskut koostuvat rakentamisen ajasta, parantolan synnystä ja sen arjesta.

Mustavalkoiset valokuvat ovat näyttelykokonaisuuden aivan poikkeuksellista sisältöä, yhtä aikaa hyvin yksityisiä ja julkisia. Kuvat kertovat kahden äärimäisen lahjakkaan arkkitehdin keskinäisestä energiasta ja yhteydestä. Alvar ja Aino Aalto olivat samanaikaisesti maailmankansalaisia, paikallisia ja suomalaisia. Heidän työnsä on jättänyt valtavan merkityksen modernin arkkitehtuurin historiaan.

Terveysturvallisuus huomioiden parantolalla on tarjolla myös ulko-aktiviteetteja. Päärakennuksen ympäri viitoitetulla arkkitehtuuripolulla kävijä voi sukeltaa vanhojen valokuvien avulla menneisyyteen ja bongata yksityiskohtia. Polun rastien opastaulut avautuvat QR-koodien avulla.

Parantolan poluksi nimetty ympäristöön rakennettu opastettu polku kuljettaa vierailijaansa katsomaan rakennusta ulkoa.

Parantolan metsät ry:n tuottaman polun varrella on kuusi parantolan ympäristön historiasta kertovaa opastaulua.

Ylilääkärin asunnolta eli nykyisen Preitilän päiväkodin pysäköintipaikalta alkaa 2,2 kilometrin mittainen luontopolku. Polku vie kävijän parantolan satumaiseen metsään, jossa pulputtelee kirkasvetinen puro sammaloituneiden kivien lomassa. Polku kulkee Alvar Aallon suunnitteleman pienen pumppaamon ohitse. Reitti ei ole esteetön.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Viime vuonna perustetun Paimion parantola -säätiön tarkoituksena on suojella parantolan arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta henkistä ja aineellista pääomaa, edistää niihin liittyviä arvoja sekä säilyttää parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostamaa kokonaisuutta.

Paimion Parantola kuuluu Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design -kulttuurireittiin. Alvar Aalto Route sai keväällä 2021 Euroopan neuvoston sertifioiman kulttuurireitin statuksen (Cultural Route of the Council of Europe Certification).  Se on ensimmäinen Suomesta koordinoitu kulttuurireitti, jolle on myönnetty Euroopan neuvoston kulttuurireittisertifikaatti.

Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design kattaa yli 60 arkkitehtuurikohdetta 27 kaupungissa ympäri Euroopan. Alvar Aalto -säätiö on tuottanut kulttuurimatkailureittihankkeen yhteistyössä Alvar Aalto -kaupunkien kanssa.