Maskun kuntoportaat valmistumassa hyvää vauhtia

Johanna Salenius ja Tarja Suvitie ovat tyytyväisiä kuntoportaiden paikkaan, joka on aivan Niemenkulman vanhan koulun vieressä.

Portaita pääsee juoksemaan tulevana kesänä.

MASKU.

Viime vuosina kuntoportaita on kohonnut monen kunnan alueelle kuten Naantaliin, Merimaskuun, Laitilaan ja Vehmaalle. Myös Rusko suunnittelee omien kuntoportaiden rakentamista. Masku liittyy tulevana kesänä edellä mainittujen kuntien joukkoon, kun Niemenkulman Marttojen rakennuttamat kuntoportaat valmistuvat Niemenkulman vanhan koulun viereen.

– Meillä oli toinenkin paikka ensin kiikarissa, mutta siinä ei ollut kunnon parkkipaikkaa ja suurin osa maastosta oli yksityisessä omistuksessa. Tässä on erittäin hyvä metsärinne, jolla on riittävästi korkeutta. Myös parkkipaikka on valmiina, Niemenkulman Marttojen puheenjohtaja Tarja Suvitie kertoo.

Projektin parissa on kulunut jo monta talkootyötuntia, sillä paikalta on kaadettu puita ja huhtikuun loppupuolella vuorossa oli maanmuokkaustyöt. Sen jälkeen rakentaja pääsee itse portaiden kimppuun.

– Sanoisin, että kesäkuun aikana kuntoportaat valmistuvat. Olemme kiertäneet paljon tutustumassa muiden kuntien portaisiin ja pyrkineet saamaan parhaat ominaisuudet myös omiimme. Esimerkiksi portaiden luo tulee harja, jolla voi lakaista roskia pois ja naulakko, johon voi ripustaa takin roikkumaan, kun hiki alkaa virrata. Ne ovat pikkujuttuja, mutta käytännöllisiä.

Kuntoportaat eivät olleet ensimmäisenä ideana mielessä viime syksynä, kun Tarja Suvitie ja Niemenkulman Marttojen sihteeri Johanna Salenius miettivät vaihtoehtoja koronaviruksen takia katkolla olleelle perinteiselle Marttojen toiminnalle.

Sisäliikuntapaikkojen mentyä kiinni Suvitie ehdotti ulkokuntovälineiden hankkimista Niemenkulman vanhalle koululle. Hetken aikaa ajatusta makusteltuaan Salenius toi esiin idean kuntoportaista.

– Innostuin siitä heti. Kerroimme idean hallitukselle, ja se sai kannatusta. Sen jälkeen lähdimme miettimään rahoitusta. Helmikuussa tuli päätös, että saamme sen Leader Varsin Hyvän kautta, Suvitie sanoo.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 20.000 euroa, josta talkootyötä tehdään 5.000 euron edestä. Maskun kunta on ollut myönteisesti mukana hankkeessa Suvitien mukaan.

– Kuntoportaat tulevat suurimmaksi osin kunnan maalle, ja olemme saaneet siihen käyttöoikeuden.

Jännitystä heti hankkeen alussa loivat rakentajien tekemät tarjoukset, sillä Suvitien mukaan ensimmäiset niistä eivät mahtuneet kustannusarvion sisälle.

Kun oikea tarjous osui kohdalle, piti yhdistyksen kuitenkin luopua valaistuksesta – siihen etsitään rahoitusta tällä hetkellä.

– Positiivisia yllätyksiä on ollut tässä hankkeessa enemmän kuin negatiivisia. Esimerkiksi tässä lähellä asuvat naapurit ovat suhtautuneet kuntoportaisiin hyvin. Mukana oleva yksityinen maanomistaja on tehnyt myös eniten talkootyötunteja ja auttanut paljon, kun häneltä löytyy omasta takaa traktori ja työvälineet, Suvitie kertoo.

Niemenkulman Martat ovat jo miettineet mahdollisia kuntoportaiden avajaisia, jos tilanne vain sen kesällä sallii. Myös yhteistyökuvioita eri toimijoiden kanssa on jo suunniteltu.

– Esimerkiksi TULE-tietokeskuksen fysioterapeutti on lupautunut pitämään tietoiskuja portaiden käytöstä. Lounais-Suomen Martoilla on myös Marttakätköilyä, jossa olemme mukana. Sen voisi myös liittää portaisiin. En epäile, etteikö kävijöitä varmasti riittäisi, Suvitie sanoo.

– Ja onhan Maskuun suunnitteilla jo toisetkin kuntoportaat, lisää Niemenkulman Marttojen sihteeri Johanna Salenius.

Liisa Kallio