Liedolle tunnustusta pientalomyönteisyydestä

Seutusanomien kuva-arkisto.

Omakotiliitto on valinnut Liedon kunnan ja Oulun kaupungin vuoden 2021 pientalomyönteisimmiksi kunniksi.

LIETO. 11. toukokuuta luovutetut vuoden 2021 pientalomyönteisimpien kuntien tunnustukset otettiin iloisesti vastaan Liedon kunnassa ja Oulun kaupungissa.

Tunnustus myönnettiin sekä isolle, yli 50 000 asukkaan kaupungille, että alle 50 000 asukkaan kunnalle. Valinnan teki Omakotiliitto yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa.
– On arvokasta, että tunnustus tuli nimenomaan Omakotiliitolta ja muilta asumisen asiantuntijatahoilta, toteaa Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela.

Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela. Seutusanomien kuva-arkisto.

20 000 asukkaan Liedossa pientaloja rakennetaan eri puolille kuntaa niin ydintaajamaan kuin luontomaisemaankin.

– Yksi vahvuutemme on osaava, joustava ja asiakasystävällinen rakennusvalvonta. Lupaprosessi on hiottu sellaiseksi, että rakennusluvan voi saada minimiajassa, kiittelee kunnanjohtaja Poikela.
– Yhä useammat haluavat muuttaa valmiiseen taloon, ja meillä merkittävä osa tonteista luovutetaan ammattirakentajille, hän lisää.

Turun kehyskuntana Lieto on Esko Poikelan mukaan luonnonläheinen ja logistisesti toimiva alue, jonne ulottuu Föli eli Turun joukkoliikenne.

– Kylistä koostuvana kuntana meillä korostuu vahva yhteisöllisyys, mikä lisää turvallisuudentunnetta. Asumisen ja arjen helppous on tärkeää. Asukkaat ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä kuntaan ja päättäjiin, ja olemme tunnettuja tarvittaessa nopeistakin päätöksistä, Poikela sanoo.

Lieto sai vastaajilta hyvät arviot kyselyn kaikilla osa-alueilla, eli viestinnän, päätöksenteon, kaavoituksen, kunnallistekniikan ja asumismenojen saralla.

Omakotiliitto on vertaillut kuntamaksuja viiden vuoden ajan.
– Sekä Oulussa että Liedossa asumiskustannukset on onnistuttu pitämään alhaisina, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas..

Monipuolisen rakentamisen ja toimivan rakennuslupakäytännön ohella rakentamista helpotetaan tekemällä uusien tonttien infra mahdollisimman valmiiksi ennen tonttien luovutusta.

– Oman kodin merkitys on koronavuoden aikana korostunut, mikä näkyy omakotitalojen ja -tonttien kysynnän kasvuna. Riittävä ja laadukas tonttitarjonta on kilpailuetu niin suurille kuin pienillekin kunnille, tuumaa Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuudesta.

– Suomalaiset kaipaavat pientaloihin, mutta asuntotuotanto on kerrostalovaltaista, sanoo Seppo Romppainen Hirsitaloteollisuudesta.
– Pientalorakentaminen ja pientalossa asuminen on tutkitusti ekologista, joten sitä kannattaisi suosia myös hiilineutraaliustavoitteiden näkökulmasta. Onneksi on edelläkävijäkuntia, joissa tonttitarjontaan ja pientalorakentajan palveluun on satsattu. Oulu näyttää mallia, miten myös suurissa kasvukeskuksissa voi kehittää pientalorakentajien palvelua, hän kehuu.

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Selvityksessä kartoitettiin asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielipidettä siitä, mikä kunta on erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!