Varsinais-Suomen koronatilanne on vaikeutunut

Edelleen leviämisvaiheessa

Varotoimet koronan ehkäisyssä ovat tärkeitä myös rokotteen saannin jälkeen.

Alueellinen ohjausryhmä suosittelee, että päättäjäisiä ja muita kevään juhlia vietetään porrastetusti.

KORONA. Koronatilanne on vaikeutunut uudelleen Varsinais-Suomessa. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 94,4. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 77,5. Positiivisten testien osuus on nyt 3,2 prosenttia, kun se viime viikolla oli 2,7 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan alueen heikentynyt tilanne johtuu useammasta syistä: Perhe- ja lähipiiritartunnat ovat kasvaneet, teollisuuden työpaikkojen tartunnat ovat lisääntyneet ja vappu- ja muu juhlinta nuorten ja työikäisten keskuudessa on lisännyt tartuntoja.

Vaikka rokotukset etenevät hyvin, rokotuskattavuus väestössä on kokonaisuutena edelleen riittämätön.  Keski-ikäisien rokotukset ovat vasta alkaneet ja nuorempia ei ole rokotettu juuri lainkaan.

– Aikuisväestö on rokotussuojassa vasta syksyllä toisen rokotuksen jälkeen, joten kesällä matkustaminen ulkomaille, joukkokokoontumiset ilman turvavälijärjestelyitä ja ravintolarajoituksien vapauttaminen eivät vielä ole realistisia eivätkä riskivapaita, muistuttaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Ohjausryhmä suosittelee, että päättäjäisjuhlat järjestään noudattaen voimassa olevia suosituksia ja kokoontumisrajoituksia.

Kymmenen henkilön enimmäismäärä tulee yksityistilaisuuksien maksimisuositukseksi siirryttäessä takaisin tasoperusteisesta alueiden epidemiatilannepohjaiseen arviointiin

Ylioppilas- ja rippijuhlat sekä muut yksityiset juhlat voidaan järjestää niin, että on enintään kymmenen henkilöä paikalla samaan aikaan. Juhlia voidaan järjestää porrastetusti niin, että pieni osa vieraista on paikalla vuorotellen.

Monia kesätapahtumien järjestäjiä mietityttää, voiko yleisötapahtumia järjestää kesällä. Tilanne riippuu täysin siitä, ollaanko silloin epidemiassa leviämis- tai kiihtymisvaiheessa vai perustasolla.

– Varsinais-Suomen epidemiologinen tilanne on sellainen, että perustason saavuttaminen kesän aikana on hyvin haastavaa, kun tällä hetkellä ollaan edelleen leviämisvaiheessa. Paremmat mahdollisuudet on saavuttaa kiihtymisvaihe, mutta tämäkin edellyttää tartuntojen laskevan merkittävästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Mikäli kesällä ollaan edelleen leviämisvaiheessa, yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ei voida järjestää.

Mikäli kesän aikana päästäisiin kiihtymisvaiheeseen, yli 50 henkilön tapahtumia voitaisiin järjestää turvavälein ja hygieniatoimin.

– Tilanne on toki kohentunut viimeisten kahden kuukauden aikana huomattavasti, mutta ilmaantuvuus on edelleen melkein sata. Tähän aikaan vuosi sitten se oli vain 10. Olemme siis kymmenenkertaisesti pahemmassa tilanteessa ilmaantuvuuden suhteen nyt kuin vuosi sitten, Tyksin infektiotorjunnan erikoislääkäri Harri Marttila sanoo. Vielä ei voida huokaista.

Lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutoiminta joukkueiden välillä joudutaan siirtämään kymmenellä päivällä eteenpäin. Se olisi muuten sallittu 15.5., mutta epidemiatilanteesta johtuen se jouduttiin siirtämään. Toiminta voidaan aloittaa aikaisintaan 25.5., riippuen epidemiatilanteesta. Oman joukkueen sisällä voidaan kuitenkin edelleen pelata ja harjoitella.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!

 

Koronaepidemian kolme vaihetta tai tasoa

  • Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on yli 50 (100 000 asukasta kohti, 14 päivän osalta), positiivisten testien osuus yli kaksi prosenttia, alle puolet tartuntalähteistä on selvitettävissä ja sairaalahoidon tarve kasvaa. Tällä hetkellä kaksi ensimmäistä kohtaa täyttyvät Varsinais-Suomessa.
  • Kiihtymisvaiheessa ilmaantuvuus on alle 25 (100 000 asukasta kohti, 14 päivän osalta), positiivisten testien osuus on 1-2 prosenttia, joukkoaltistumisia esiintyy, tartunnanlähteet ovat pääsääntöisesti selvitettävissä ja tartuntaketjut katkaistavissa sekä sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.
  • Perustasolla tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, tartuntaketjut ovat hallittavissa ja altistuneet ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä sekä uudet tapaukset ovat yksittäisiä tai jo karanteenissa olevilla.