Lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään pääosin verkossa

Hyvää lastenkulttuuripäivää 15.5.

Eppel&Peppelin Rassel prassel pling -konsertti esitetään osana valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa. Kuva: Lars Kastilan.

LAPSET JA NUORET. Valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään 15.–23. toukokuuta. Juhlaviikon sisältöä on rakentamassa toistakymmentä lastenkulttuurikeskusta, ja runsaassa ohjelmassa on muun muassa webinaareja, virtuaalinäyttelyitä- ja vierailuita, esityksiä, työpajoja, virtuaalidiscoa, etäoopperaa ja -konsertteja.

Lastenkulttuuripäivästä 15.5. alkava lastenkulttuurin juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa, mutta mukaan mahtuu myös korona-ajan synnyttämiä innovatiivisia hybridimalleja sekä aivan uusia toimintatapoja.

Kaikki viikon tapahtumat eivät ole pelkästään digiä ja striimiä, vaan mukana on mm. elävän taiteen viemistä kouluihin ja päiväkoteihin tai lastenkulttuurikeskusten tiloihin rakennettavia kurkistusnäyttelyitä ohikulkijoille sekä virtuaalinäyttelyitä.

Kulttuuritalo Grand ja Lilla Villan näyttävät 15.5.–5.6. omilla YouTube-kanavillaan Teater Fabelin Rockpojkenin -teatteriesityksen ja Eppel&Peppelin Rassel prassel pling -konsertin veloituksetta.

Koko perheen Riimejä ja rytmejä -etäpaja järjestetään Zoom-yhteydellä 15.5. kello 11. Lasten lauantai -livestriimi lähetetään Kulttuuritehdas Siihtalasta 15.5. kello 13 alkaen. Muumiperheen lauluretki -konsertti on katsottavissa ValveLiven Youtube -kanavalla 16.5. kelo 11.59 asti. Noin 40 minuuttisen konsertin järjestävät Oulun lastenkulttuurikeskuksen tuottama Lumotut sanat -sanataideviikot ja Kulttuuritalo Valve.

Konserttikeskus juhlistaa lastenkulttuurin juhlaviikkoa Päivän biisi -videokimaralla. Ensi viikon aikana Konserttikeskuksen Youtube-kanavalla ja somessa julkaistaan uusi musiikkimaistiainen jokaisena arkipäivänä 17.–21. toukokuuta. Zoomin kautta voi liittyä esimerkiksi keskiviikkona 19.5. kello 10 vauvasirkuspajaan ja perjantaina 21.5. kello 10 taaperoiden saturentoutukseen.

Tarjolla on myös digitaalinen aikamatka pakohuonemuodossa. Yläkoululaisille suunnattu Arvidin salainen matka -pakohuonepeli toimii tietokoneella ja tabletilla.

Kun lapset seuraavat kotisohvaltaan konsertteja ja nuoret pelaavat pakohuonepeliä tai uppoutuvat oopperaan, voivat kuntapäättäjät, opettajat, taidekasvattajat ja muut asiasta kiinnostuneet seurata webinaareja liittyen lasten- ja nuortenkulttuuriin. Esimerkiksi saavutettavuus Harrastamisen Suomen mallissa -webinaarissa kuullaan tämän päivän tavoista huomioida saavutettavuus ja esteettömyys harrastamisessa.

Juhlaviikkoa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, joka edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuorten kulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä, lastenkulttuuritoiminnan yleistä kehitystä ja tunnetuksi tekemistä sekä vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa.

Lastenkulttuuri on lapsille ja nuorille suunnattua taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta, taiteen ja kulttuuriperinnön tarjontaa sekä lasten ja nuorten itsensä tuottamaa taidetta ja kulttuuria. Lastenkulttuuriin sisältyy kaikki taiteen ja kulttuurin kokemisesta aina uusien tietojen ja taitojen oppimiseen.

Katariina Mäkinen-Önsoy