Kirjalansalmen sillalle asennetaan uusi riipputanko

Elinkaarensa lopussa olevan Kirjalansalmen sillan alapuolisessa teräsrakenteessa on merkittäviä vaurioita. Kuva: Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Keskiviikon ja torstain 5.–6.5. välisenä yönä Kirjalansalmen sillalla suoritettavien riipputangon kiristystöiden ajaksi liikenne ohjataan yhdelle kaistalle. Lisäksi joudutaan asettamaan rajoituksia siltaa käyttävälle raskaalle liikenteelle.

LIIKENNE. Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottaa, että Kaarinan ja Paraisten rajalla sijaitsevalla Kirjalansalmen sillalla työt alkavat tiistaina 4.5. aamulla. Valmistelevien töiden aikana liikenne kulkee pääosin normaalisti. Kevyen liikenteen väylän leveyttä joudutaan rajoittamaan noin puoleen nykyisestä, mutta kevyen liikenteen väylä on käytössä koko ajan.

Uuden riipputangon kiristystöiden ajaksi raskaan liikenteen kulku joudutaan keskeyttämään sillalla. Painorajoitus sillalla on riipputangon kiristyksen aikana 18 tonnia (ajoneuvon maksimimassa). Henkilöautot, linja-autot ja pakettiautot pääsevät tuolloin sillan yli yhtä kaistaa käyttäen.

Painorajoituksen arvioitu kesto on noin kuusi tuntia ja se on ajoitettu yöaikaan liikennehaittojen minimoimiseksi. Liikennerajoitukset alkavat keskiviikkona 5.5. klo 23 ja raskas liikenne pyritään päästämään sillalle viimeistään torstaina 6.5. noin klo 05.

Painorajoituksen aikana siltapaikalla on käytössä liikennevalot ja liikenteenohjaajat. Lisäksi saattoauto ajaa aina ajoneuvojen edessä. Nopeusrajoitus siltapaikalla on tällöin 30 km/h.

Vanha riipputanko puretaan uuden asentamisen jälkeen. Riipputangon pois noston ajaksi liikenne joudutaan rajoittamaan lyhyeksi aikaa yhdelle kaistalle, mutta painorajoitusta ei enää tarvita. Liikennehäiriön kesto on arvion mukaan noin 30 minuuttia, eikä työtä ajoiteta aamu- ja iltaruuhkien aikaan.

Viime syksynä Kirjalansalmen sillalla tarkastettiin kymmenen silmämääräisesti huonoimmassa kunnossa olevan riipputangon alapäiden kuntoa. Tarkastuksissa havaittiin yhdessä riipputangon alapäässä merkittävää ruostumista ja riipputangon säikeiden syöpymistä ja katkenneita säikeitä. Vauriot vaikuttavat merkittävästi kyseisen riipputangon kantavuuteen.

Huonoimmassa kunnossa oleva riipputanko vaihdetaan kokonaan, jotta sen avulla voidaan selvittää tarkemmin riipputangon lujuutta ja voidaan siten paremmin arvioida muiden jatkotoimenpiteiden tarvetta. Vaihdettavan riipputangon lujuus testataan koevedolla laboratoriossa ja sen perusteella pystytään paremmin arvioimaan myös muiden riipputankojen kuntoa.

Turun Seutusanomat