Urkuri Markku Hietaharjulle Organum-seuran palkinto

MUSIIKKI. Yksi Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita, Turun tuomiokirkon urkuri Markku Hietaharju on saanut merkittävän tunnustuksen. Organum-seura myönsi 28.3. Hietaharjulle seuran kiertopalkinnon 2021 tunnustuksena erityisen ansiokkaasta työstä urkutaiteen eteen.

– Aktiivinen toiminta niin Turun tuomiokirkon urkurina kuin konsertoijana ansaitsee lukuisten pedagogisten ansioiden sekä urkurakennushankkeissa vaikuttamisen ohella tulla mainituksi, toteaa Organum-seuran puheenjohtaja Pétur Sakari.

Organum-seura tukee, edistää ja kehittää urkutaidetta. Seura on perustettu vuonna 1964.

Vuonna 1961 syntynyt Markku Hietaharju suoritti urkujensoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1986 ja antoi ensikonserttinsa seuraavana vuonna Helsingin Tuomiokirkossa Organum-seuran järjestämällä urkutaiteen viikolla.

Opintojaan hän on täydentänyt lukuisilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla. Vuosina 1988–1990 Hietaharju opiskeli Deutscher Akademischer Austauschdienstin stipendiaattina Lyypekin musiikkikorkeakoulussa professori Martin Haselböckin johdolla ja suoritti opintojensa päätteeksi Konzertexamen-tutkinnon erinomaisin arvosanoin.

Markku Hietaharju on esiintynyt kotimaan lisäksi useasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa, Baltian maissa sekä Venäjällä.

Kansainvälisillä festivaaleilla hän on vieraillut Lahdessa, Tallinnassa, Riiassa, Wienin kesämusiikkijuhlilla sekä Göteborgissa. Turun tuomiokirkon nuorisokuoron TCYC:n säestäjänä hän on vieraillut useissa maissa, viimeksi kuorokilpailussa Kobessa Japanissa tammikuussa 2020. Lisäksi Hietaharju on saavuttanut palkintosijoja kansainvälisissä urkukilpailuissa. Valtion taiteilija-apuraha on myönnetty hänelle vuosina 1997 ja 2001–2002.

Hietaharju on esiintynyt useilla äänilevyillä solistina ja säestäjänä. Hän on myös tehnyt runsaasti radionauhoituksia Suomessa ja Keski-Euroopassa.

Vuosina 1986–2005 hän toimi Helsingin Meilahden seurakunnassa kirkkomuusikkona ja sen jälkeen Sibelius-Akatemiassa urkujensoiton opettajana. Vuodesta 2006 alkaen Hietaharju on toiminut Turun tuomiokirkkoseurakunnan urkurina ja pitänyt ja järjestänyt lukuisia konsertteja ja musiikkisarjoja. Reformaation merkkivuonna 2017 Hietaharju konsertoi Turun tuomiokirkossa esittäen kaikki Bachin urkuteokset vuoden aikana. Kuunneltavaa kertyi 21 konsertin verran, yhteensä 20 tuntia.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!