Perinteikäs Sirppujoen Sanomat syntyy vuosittain kotiseuturakkaudesta

Laitila on lähellä Sirppujoen Sanomien tekijöitä. Kuva: Laitilan kaupunki.

Matkailulehti Sirppujoen Sanomat täyttää ensi vuonna 25 vuotta. Tänä vuonna lehden teemana on koulu.

LAITILA.

Ensimmäisen kerran vuonna 1997 ilmestynyt Sirppujoen Sanomat kerää vuosittain yhteen Vakka-Suomen matkailu-uutiset ja kuulumiset. Laitilan oppaiden julkaisemaa matkailulehteä tekee pieni porukka, joka aloittaa työnsä vuosittain tammikuussa.

– Koko ryhmä hankkii juttuja ja ilmoittajia yhdessä, ja sitten ne kootaan yhteen. Juttuja on Vakka-Suomen alueelta esimerkiksi Uudestakaupungista ja Pyhärannasta Laitilan lisäksi. Lehti tehdään kokonaan omalla porukalla, Laitilan oppaiden puheenjohtaja Lea Koskinen kertoo.

Koskisen mukaan lehtiprojekti vaatii paljon työtä ennen vapun tienoilla tapahtuvaa julkaisua. Kuitenkin urakka nivoo yhdistyksen jäsenet yhteen.

– Lehden tekeminen vaatii runsaasti neuvotteluja ja paljon puhelimessa puhumista, mikä nostaa oppaiden yhteistyöhenkeä. Myös yhteistyökumppanit kuten Laitilan kaupunki ja seurakunta tukevat meitä, ja heitä tarvitaan aina.

Tänä vuonna Sirppujoen Sanomien teemana on koulu, sillä oppivelvollisuuden käyttöön ottamisesta Suomesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Koskisen mukaan oppailla on yksi selkeä tavoite tämän vuoden lehdelle.

– Koitamme saada siitä positiivisen julkaisun, sillä sitä tarvitaan nyt poikkeusaikoina. Haluamme antaa lukijoille hyvän mielen, hän kertoo.

Koulu-teeman lisäksi lehdessä pääsevät ääneen alle vuoden kaupunginjohtajana toiminut Lauri Kattelus kuin myös kirkkoherra Petri Laitinen.

Jokavuotinen odotus Sirppujoen Sanomia kohtaan päättyy vapun tienoilla, kun uusin numero julkaistaan.

Koskinen kertoo, että paikalliset kyselevät jo hyvissä ajoin ennen vappua, että ilmestyykö lehti jälleen tänä vuonna.

– Kyllä se on suosittu julkaisu. Viemme lehtiä esimerkiksi kauppoihin, josta ihmiset saavat ottaa niitä mukaansa. Ne häviävät aina nopeasti, hän sanoo.

Lähes 25 vuotta julkaistu lehti kertoo tekijöidensä rakkaudesta kotiseutuun. Kuitenkaan Laitila ei ole Koskisen mukaan oppaiden ykköspaikka, vaikka rakas kaupunki onkin.

– Olen aina sanonut, ettei matkailijat katso rajoja. Laitila on lähellä jokaista opasta, mutta yhtälailla niin on Uusikaupunkikin ja Pyhäranta. Jokaisessa on omat juttunsa, kun on yhteistä historiaa kaupunkien ja kuntien välillä. Koko Vakka-Suomi nivoutuu yhteen.

Liisa Kallio