Lukutaito on kansalaistaito vuoden Lukuviikon teemana

Lukuviikkoa vietetään 5.–11.4.2021.

Lukuviikon järjestää Lukukeskus yhdessä kirja-alan toimijoiden kanssa. Kuva: Lukukeskus.

TAPAHTUMAT. Lukuviikkoa vietetään 5.–11. huhtikuuta eri tavoin päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa ja eri organisaatioissa ympäri maan. Lukuviikon 2021 teemana on Lukutaito on kansalaistaito.

Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain huhtikuussa järjestämä valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko. Lukuviikko nostaa esiin ja tarjoaa tietoa ja sisältöjä lukutaidon ja lukemisen ajankohtaisista kysymyksistä.

Ohessa poimintoja tämänvuotisen Lukuviikon ohjelmasta:
Lukemon Lukuviikon kirjavinkit tarjoavat lukuvinkkejä alle kouluikäisille, alakoulun alemmille luokille, alakoulun ylemmille luokille ja toiselle asteelle.
Lukumummien ja -vaarien suosittuja lukutuokioita esitetään joka arkipäivä Lukuviikon aikana.
Keskiviikkona 7.4. klo 13–16 kansallinen lukutaitostrategia järjestää webinaarin kansainvälisestä lukutaitotyöstä – mitä voimme oppia ja viedä ulkomaille? Webinaari järjestetään Teamsissa ja on avoin kaikille.
Turun Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! -projekti järjestää Lukuviikon lauantaina 10.4. kaksikielisen webinaaripäivän Kompasseja hyvään lukutaitoon – Aivot, kielitietoisuus ja sanataide. Kaksikieliset webinaaripäivät on suunnattu varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Lukufiiliksen avoimessa Discord-etälukupiirissä 11.4. klo 15 keskustellaan videomuotoisesti Mikko Toiviaisen teoksesta Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita. Osallistua voi ottamalla yhteyttä lukupiirin vetäjään sähköpostitse tai vaihtoehtoisesti laittaa viestiä Lukufiiliksen Instagram directissä @lukufiilis. Storytel antaa lukupiiriläisille ja uusille asiakkaille 30 päivän ajaksi ilmaisen kokeilujakson, jotta teoksen voi kuunnella/lukea palvelusta.

Selkokeskus julkaisee lukemiseen liittyviä vinkkejä Facebookissa ja Twitterissä aihetunnisteilla #lukuviikko ja #lukuviikko2021. Samoilla aihetunnisteilla jokainen voi suositella luettavaa muille sosiaalisen median käyttäjille. Selkokeskuksen nettisivuilla voi kehittää lukutaitoa, tutustua selkokirjoihin ja tehdä tehtäviä, jotka liittyvät kirjaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!