Laitilan Wirvoitusjuomatehdas investoi yli kahden miljoonan euron edestä

Vuosi 2021 on startannut Laitilassa positiivisissa tunnelmissa

Uusia tankkeja nostetaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla parhaillaan. Kuva: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Panimolle asennetaan parhaillaan 16 uutta 50 000 litran käymistankkia ja kolme 30 000 litran raaka-ainetankkia. Valmista pitäisi olla toukokuussa.

YRITYSUUTISET. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tekee mittavan energia- ja tuotantokapasiteetti-investoinnin panimolleen Laitilaan. Vuosien varrella tuotantotoiminnan kasvun myötä on Laitilaan hankittu uutta kylmäkapasiteettia aina tarpeen mukaan. Tuloksena on ollut toimiva, mutta ei energiatehokkuudeltaan ja kustannuksiltaan aivan paras mahdollinen järjestelmä.

Meneillään olevassa hankkeessa kaikki vanhat yksittäiset kylmäkoneet poistetaan, kierrätetään ja tilalle asennetaan energiatehokkaampi keskitetty kylmäntuottojärjestelmä. Uuden järjestelmän toimittaa Teollisuuskylmä Oy ja se on varustettu kolmella kalantilaisen Vahterus Oy:n toimittamalla huipputehokkaalla lämmönsiirtimellä. Kylmälaitteisto tulee palvelemaan tehtaan koko tuotantoa.

Kaikki käyttämämme sähköenergia on päästötöntä. Olemme käyttäneet 20 vuotta tuulivoimaa ja vuodesta 2018 myös oman voimalamme tuottamaa aurinkovoimaa. Siitä huolimatta haluamme tehdä kaikki järkevät toimenpiteet energian kulutuksemme pienentämiseksi. Meidän näkemyksemme mukaan kohti hiilineutraaliutta ei voi pyrkiä vain kompensoimalla päästöjään. Ensin pitää siirtyä käyttämään mahdollisimman puhtaita energialähteitä ja sen jälkeen pienentää kulutus minimiin. Vasta tämän jälkeen voi alkaa ostelemaan metsää päästöjen kompensointia varten, jos tarvetta vielä löytyy, kertoo Laitilan tehdaspäällikkö Tommi Suutari.

Paineenalaisten tuotteiden käymiskapasiteetti kasvaa vuositasolla noin kuudella miljoonalla litralla.

Toinen osa energiansäästöinvestoinnista lomittuu tuotantokapasiteetin kasvattamisen kanssa. Vuonna 2018 kun alkoholilakia muutettiin ja etyylipohjaisten lonkeroiden myynti sallittiin päivittäistavarakaupoissa, jäi osa käymistankeista vajaakäytölle. Nämä tankit eivät kuitenkaan heikon paineenkestonsa ja jäähdytysvaipattomuutensa vuoksi sovellu esimerkiksi oluen valmistukseen. Vanhojen lonkerotankkien jäähdytys on tähän asti toteutettu jäähdyttämällä koko käymiskellari.

Tehdas investoi uusiin, yksittäin eristettyihin, paineenkestäviin tankkeihin, jotka on mahdollista jäähdyttää erittäin energiatehokkaasti yksi kerrallaan. Samalla kontrolloidumpi käymislämpötila tehostaa käymisaikaa ja parantaa tuotteiden laatua. Uudet tankit mahdollistavat myös entistä tehokkaamman hiivan talteenoton, joka parantaa jätevesiarvoja merkittävästi. Kaikkiaan panimolle asennetaan 16 kappaletta uusia 50 000 litran käymistankkeja ja kolme 30 000 litran raaka-ainetankkia. Asennukset ovat meneillään ja valmista pitäisi olla toukokuussa.

Koronapandemia vaikutti monella tapaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liiketoimintaan vuonna 2020. Hotelli- ja ravintola-ala, joka on edustanut perinteisesti noin 15 %:n osuutta yhtiön liikevaihdosta, kärsi rajoituksista eniten.

Myös vähittäiskaupan puolella ilmeni kevään aikana huoltoturvallisuusvaateiden tuomia logistisia haasteita panimotuotteiden kohdalla. Toisaalta äkillisesti iskenyt pandemia, jonka tulevista vaikutuksista kansalaisiin ja talouteen ei kenelläkään ollut selvää kuvaa, edellytti yhtiöltä ripeitä henkilöstön terveyden turvaavia toimia ja pikaisia korjausliikkeitä kassavirran ja sujuvan tuotannon sekä toimitusvarmuuden turvaamiseksi.

– Kovien paineiden alla ja varmasti myös osaksi niiden ansiosta, suoriuduimme kuitenkin tästä eriskummallisesta vuodesta mainiosti. Erikoiskiitos siitä kuuluu asiakkaillemme sekä erityisen loistavalle henkilökunnallemme, kiittää Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

– Eväät hyvään vuoteen luotiin myös onnistuneilla tuotelanseerauksilla, kuten NAKU Hard Seltzereillä sekä varsinkin hurjan suosion saaneilla alkoholittomilla Kukko-oluilla, Aarikka analysoi.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liikevaihto kasvoi vuonna 2020 lähes viisi prosenttia, päätyen noin 19,6 miljoonaan euroon. Liikevoittoa kertyi 2,7 miljoonaa euroa. Vuosi 2021 on lähtenyt Laitilassa liikkeelle vielä odotettuakin paremmin ja odotukset vuoteen ovat janoisen positiiviset.

Seutusanomat Vakka

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!