WinNova luo sillan työelämään alumnitoiminnalla

Urajuttuja-podcastissa tuodaan esiin alumnien uratarinoita. Podcastissa esiintyvä WinNovan hius- ja kauneudenhoitoalalta valmistunut Charlotta Aapa (vas.) kertoo yrittäjän arjesta. Podcast-sarjan juontajana toimii WinNovasta Maija Peltomäki (oik.).

Alumnitoiminta on suunnattu WinNovasta valmistuneille ja siellä opiskelleille.

KOULUTUS.

Ammattiopisto WinNova polkaisi viime huhtikuussa käyntiin Satauraa ammatillisesta! -hankkeen, jonka kulmakivi verkostoituminen ja yhteydenpito alumneihin, eli heihin, jotka ovat aiemmin opiskelleet oppilaitoksessa. Hankkeessa ovat mukana myös Sataedu ja Kankaanpään opisto. Hankkeen projektipäällikkö Jonna Malmivuori kertoo, että idea alumnitoimintaan syntyi ammatillisen koulutuksen reformista.

– Uudistuksen keskiössä on yhteistyö työelämän kanssa. Alumnitoiminta on muutenkin ollut tapetilla WinNovassa, mutta nyt lainsäädännön uudistuksen myötä halusimme lähteä kehittämään sitä. Se on hyvä väylä pitää yhteyttä valmistuneisiin ja kuulla heidän työllistymisestään, hän sanoo.

Tällä hetkellä WinNovan alumnirekisterin kokoaminen on käynnissä, ja alumniksi voi ilmoittautua oppilaitoksen verkkosivujen kautta. Rekisterin lisäksi WinNova tuo esiin myös alumnien uratarinoita podcast-sarjan muodossa. Urajuttuja-podcastista on julkaistu viisi osaa.

– Tavoitteena on saada tallennettua alumnitarinoita podcast-muotoon vielä laajemmin, eli vieraina olisi eri koulutusaloilta valmistuneita, Malmivuori sanoo.

WinNovasta valmistuu vuosittain noin 1500-2000 opiskelijaa; potentiaalisia alumneja siis riittää. WinNovan mukaan alumnitoiminta hyödyttäisi sekä entisiä opiskelijoita kuin oppilaitosta, sillä sen avulla voidaan kehittää työelämäyhteistyötä ja saada työelämäpalautetta. Sen lisäksi toiminta tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen ja luo yhteenkuuluvuutta.

Käynnissä oleva hanke sai alkunsa viime vuoden huhtikuussa – keskellä koronakriisiä toisin sanoen. Poikkeuksellinen tilanne pakotti mukana olevat toimijat miettimään paletin uudelleen, sillä suunnitelmissa oli esimerkiksi erilaisia tapahtumia.

– Kaikki ei mennyt hankesuunnitelman mukaan. On vaikea käynnistää uutta hanketta pelkillä virtuaalitapahtumilla, mutta olemme onneksi saaneet nyt liittymismahdollisuuden auki alumneille. Toimintaan on otettu mallia AMK:n tasolta, Malmivuori kertoo.

Loppukeväällä WinNova lähettää alumneille uraseurantakyselyn, jolla pyritään kartoittamaan valmistuneiden työtehtäviä ja kuinka ammatillinen koulutus on vastannut työelämän vaatimuksia. Sen lisäksi Malmivuoren mukaan suunnitteilla on mentoritoimintaa, jossa alumnit toimisivat opiskelijoiden tukena.

Alumniverkoston kasvattamisen lisäksi on tärkeää saavuttaa myös tulevat alumnit.

– Kun alumnitoiminta tehdään tutuksi opiskelijoille, niin heidän on helpompi jäädä osaksi toimintaa valmistumisen jälkeen, kun se on jo tuttu asia. Silloin asiaan myös suhtaudutaan positiivisesti. Se on opittu AMK:n kautta ja koetaan tärkeäksi, Malmivuori sanoo.

Liisa Kallio