Raision ilmastosuunnitelma

KUNTAVAALIT/MIELIPIDE

Ilmaston lämpenemistä on tutkittu yli 50 vuotta. Lintututkijat ovat Suomessa olleet huolestuneita lajikadosta yli 40 vuotta. Vesien saastuminen on ollut puheena yli 30 vuotta. Meteorologit, biologit, zoologit ja lukuisat muut asiantuntijat ovat olleet huolissaan jo vuosikymmeniä.

Maailma on ikään kuin viimeisillä kalkkiviivoilla vihdoin tullut yksimieliseksi siitä, että tarttis tehdä jotain. Tosiasioiden kieltäminen, ettei ilmasto ole muuttunut, on vaihtunut keskusteluun siitä, mitä pitää tehdä ja kenen se pitää tehdä.

Ihmisen suuria voimavaroja ovat laiskuus ja itsekkyys. Niiden ansiosta on keksitty miten saada kaikkea helpommin, nopeammin ja halvemmalla.

Tämä haittapuolena ei jakseta nähdä yhteistä hyvää tai pahaa, ainoastaan omaa napaa jaksetaan tuijotella. Jos jotain hankalaa on tekemättä, niin jonkun muun vastuulla se varmaan on.

Isäni sanoi 35 vuotta sitten liittyneensä “roska päivässä” -liikkeeseen. Hän sanoi voivansa sillä selittää tapaansa poimia muidenkin pudottamia roskia.

Raisiossa on jo vuosia kyselty niiden keinojen perään, joilla voisimme tehdä oman osamme hiilidioksidipäästöjen rajaamisessa. Raision ilmastosuunnitelmaluonnos on valmistunut jo reilu vuosi sitten, mutta kansainvälistä tyyliä mukaellen, sen tuominen päätöksentekoon ja käytäntöön kestää. Mitä pitää tehdä ja kenen? Eihän meillä täällä mitään ilmastokriisiä ole, eikä siten kiirettä asian suhteen? Aivan samaa keskustelua mitä suurvallat ovat käyneet 50 vuotta.

Ohjelmassa ehdotetut keinot eivät ole kovin radikaaleja: lähinnä kevyenliikenteen ja joukkoliikenteen mahdollisuuksien parantaminen, etätyöt ja energiansäästö. Maailmalla ei enää kiistellä onko ilmastonmuutos totta ja koska se yhä etenee. Etenemisvauhdista tiedetään myös, että toimia sen hillitsemiseksi ei ole riittävästi tehty. Raision on aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja päättää ainakin ilmastosuunnitelmasta ja ottaa sen keinot käyttöön. Kunnianhimoakin voisi keinoissa olla vähän enemmän, mutta aloitetaan edes jostain. Poimitaan se roska, joka on kohdalla.

Kristiina Engström

Raision seudun Vihreät ry PJ

kaupunginhallituksen jäsen