Mynämäkeen perustetaan yhteisöllinen viljelypalsta-alue ja kukkaketo

Viljelypalstan varauksia otetaan vastaan maaliskuun loppuun

MTK-Mynämäki, Meri-Vakan 4H -yhdistys ja Wirmon Martat ry tarjoavat Mynämäen asukkaille palstoja viljelyyn. Vähän myöhemmin keväällä perustetaan yhteisöllinen kukkaketo viljelypalstojen viereen.

MYNÄMÄKI. Mynämäen Ruotsinpellolle perustetaan huhti–toukokuun aikana viljelypalsta-alue, josta yksittäiset kuntalaiset ja yhteisöt voivat varata oman palstan kesäksi viljeltäväksi. Häävuoren ja kävelytien välissä sijaitsevalle pellolle viljelypalstojen oheen tehdään yhteisöllinen kukkaketo. Kaikkien kuntalaisten yhteisestä kukkakedosta voi kesän aikana käydä poimimassa kukkia omaksi iloksi.

Idea lähti MTK-Mynämäestä, joka kutsui kumppaneiksi Meri-Vakan 4H-yhdistys ry:n ja Wirmon Martat ry:n
– Isoissa kaupungeissa kaupunkiviljelyä on tehty jo pitkään. Viime syksynä Mynämäessäkin kuultiin toiveita, että olisipa täälläkin mahdollisuus kasvattaa jotain pientä yhdessä. Lähdin selvittämään asiaa ja pian löytyikin tämä kahden hehtaarin pelto ihan taajamasta, kertoo idean isä Aarne Lehtonen Mynämäen MTK:sta.
– Samalla tuli sitten mieleen, että olisihan tuollainen yhteisöllinen kukkaketokin upea juttu palstojen kylkeen, Lehtonen jatkaa,

Viljelypalstan voi varata 31. maaliskuuta mennessä ensisijaisesti sähköpostilla.

Varaaja voi valita käyttöönsä ison (10 m x 10 m) tai pienen (5 m x 5 m) palstan. Lohkot on esikäsitelty eli maa on mustaa. Palsta sopii hyvin myös lava- ja säkkiviljelyyn. Varaaja sitoutuu ylläpitämään palstaa koko kesän ajan. Pellolle tuodaan vesisäiliö ja pieni vaja puutarhavälineille. Muuten toiminta on omatoimista. Palstan käyttöönotosta peritään panttimaksu: iso 50 euroa ja pieni 20 euroa. Panttimaksu palautetaan kesän päätteeksi.

Palstan voi myös halutessaan lahjoittaa 4H:n paikalliseen nuorisotoimintaan. Jos varauksia tulee enemmän kuin palstoja on, silloin ne arvotaan.
– Toivottavasti tulee paljon halukkaita. Tässä saadaan samalla myös mukavaa yhteistyötä aikaan kun meidän nuorille löytyy kesätyötä myös peltoalueen yleisestä kunnossapidosta, sanoo Meri-Vakan 4H:n Anu Uusitalo.

Jotta viljelyn aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa, järjestetään puutarhatyökalujen keräys. Jos kotinurkissa on itselle tarpeettomia, hyväkuntoisia puutarhatyökaluja niitä voi tuoda 25.4. Mynämäen torille, josta ne viedään palstalle yhteiseen käyttöön.

Yhteisöllinen kukkaketo perustetaan palstojen oheen. Siemenet kylvetään Kukan päivänä 13.5., jolloin kylvöön voi mahdollisesti osallistua laajempikin joukko kuntalaisia, tilanteesta riippuen. Kukkaketo on kaikkien asukkaiden silmänilona ja kesän mittaan sieltä voi käydä halutessaan myös poimimassa kukkia omaan käyttöön.
– Meillä Martoilla on yhtenä valtakunnallisena puutarhateemana lähiympäristön monimuotoisuus ja tässä sitä voidaan toteuttaa yhdessä. Samalla kun nautitaan kukkaloiston kauneudesta, saadaan lisää elintilaa pölyttäjille, perhosille ja hyönteisille, iloitsee Wirmon Marttojen Katja Rippstein.

Palsta varataan laittamalla 31.3. mennessä ensisijaisesti sähköpostia. Sähköpostiin varaajan/yhteisön nimi, yhteystiedot ja tieto ’iso palsta tai pieni palsta’. Mikäli varaaminen sähköpostilla ei ole mahdollista, soittoja Petri Puustinen ottaa vastaan kello 18–20 numeroon 044 270 6468.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!