Kaarinalainen aurinkoenergiainnovaatio luo työpaikkoja Somalimaassa

Energiakontti tuo virtaa sähköverkon ulkopuolella oleviin kohteisiin

Lomakeskus Somalimaan Berberassa pyörii nyt täysin omavaraisesti kaarinalaisen innovaation, energiakontin tuottamalla aurinkoenergialla. Kuva: SW ENERGIA.

Kaarinan Piispanristillä toimiva aurinkoenergia-alan yritys SW Energia on lähtenyt kansainvälisille markkinoille uudella innovaatiollaan, energiakontilla. 

YRITYSUUTISET. Kaarinalainen SW Energia on aloittanut aurinkoenergialla toimivan energiakontin vientimyynnin. Energiakontin avulla Somalimaan Berberassa pyörii nyt lomakeskus täysin omavaraisella sähköntuotannolla.

SW Energian innovaatio voi käytännössä mullistaa sähköttömien kylien asumisen ja elämisen laadun. Potentiaalia on myös kaikkiin muihin sähköverkon ulkopuolisiin kohteisiin, joita kotimaassa ovat muun muassa kesämökit ja rakennustyömaahankkeet.

Aurinkoenergialla toimivan energiakontin avulla sähköä voidaan tuottaa joustavasti ja paikkariippumattomasti missä tahansa, ilman sähköyhtiötä ja ilman olemassa olevaa sähköverkkoa.
– Energiakontillamme on kansainvälistä myyntipotentiaalia ja viennin avaus Somaliaan on yksi todiste tästä. Toki energiakontti tarjoaa myös kotimaassa ratkaisun sähköntuotantoon sellaisissa kohteissa, jotka ovat sähköverkon ulkopuolella, kuten esimerkiksi kesämökit. Energiakontti on yksinkertainen ja helppo ottaa käyttöön. Kaikki on asennettu valmiiksi energiakontin sisälle ja vain johdot yhdistetään käyttöönoton yhteydessä. Aggregaatti käynnistyy ja sammuu itsestään tarvittaessa. Etäluentalaitteella voidaan seurata energian tuotantoa, esittelee tuotesuunnittelija Jari Holmberg SW Energiasta.

Askel kansainväliseen vientiin on otettu:

Roda Hassan tutustumassa SW Energian kehittämään energiakonttiin. Kuva: SW ENERGIA.

SW Energian Jari Holmberg suunnitteli turkulaiselle Roda Hassanille oman energiakontin, jonka avulla tämä rakennutti Sea Side Resortin Somalimaahan. Energiakontti matkasi määränpäähänsä tammikuussa.
– Roda Hassan otti meihin yhteyttä vuonna 2019. Hän oli perustanut synnyinmaahansa Somalimaahan lomakeskuksen ja etsi sinne vaihtoehtoja energiantuotantoon. Käynnistimme keskustelut ja lopputuloksena lomakeskus on energiakonttimme ansioista täysin omavarainen energiantuotannon suhteen, Holmberg sanoo.

Hassan halusi varmistaa, että hänen yrityksensä toimii ympäristöystävällisesti.
– Tiesin, että lomakeskuksen pyörittämiseen tarvitaan sähköä. Mutta paikallisen energiayhtiön toimittaman sähkön korkea hinta olisi tehnyt lomakeskuksen toiminnasta kannattamatonta. SW Energian energiakontti oli mielenkiintoisin vaihtoehto, koska sen etuna oli kustannustehokkuuden lisäksi puhdas ja uusiutuva energiatuotanto, Hassan kertoo.

Energiakontin viemisessä Afrikkaan oli toki myös haasteita.

Haasteet eivät liittyneet pelkästään mittavan viennin dokumentaatioon, vaan myös itse ratkaisuun ja sen toiminnan tehokkuuteen liittyi epäilyksiä.
– Ei se energiakontti voi mitenkään tuottaa riittävästi sähköä ilmastoinnin pyörittämiseksi. Turhaan olet tuomassa kallista energiakonttia tänne, kuvailee Roda Hassan saamaansa palautetta.
– Nyt muutkin ovat innostuneet ja energiakontteja on lähtenyt tilaukseen. Uskon, että aurinkoenergia mahdollistaa lisää työpaikkoja Somalimaassa, vaikkapa kahviloita ja ravintoloita. Myös muutama ministeriö on ottanut yhteyttä, Hassan lisää.

Somalimaan Berberaan rakennetussa Sea Side Resort -lomakeskuksessa voi nyt katsoa elokuvia. Energiakontti näkyy taka-alalla. Kuva: SW ENERGIA.

Paikallisten epäilyt ja ennakkoluulot vaihtuivat ihmetykseksi, kun energiakontin avulla pyöritettiin normaalin sähkönkulutuksen rinnalla kahdeksan ilmastointikonetta, suomalaista infrapunasaunaa, pieniä kodinkoneita sekä lomakeskuksen valaistusta.

Lomakeskuksen valaistus hoidettiin ennen energiakonttia aggregaatin avulla, joka kulutti dieseliä 4–5 litraa/tunnissa. Aggregaatin tuottaman 15 kWh:n sähköntuotantoon kului noin 20 000 euroa vuodessa.

SW Energian laskelmien mukaan energiakontin elinkaarikustannukset jäävät merkittävästi tätä pienemmäksi, koska alkuinvestoinnin jälkeen kuluja tulee vain kuluvien osien vaihdosta.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!