Liikenneturva päivitti turvaistuinsuosituksiaan

Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Pieni lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, lain mukaan vähintään kolmevuotiaaksi ja suositusten mukaan vähintään vuoden verran lisää. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Liikenneturvan muistilista vauvan turvalliseen kuljettamiseen

• Hanki kunnollinen, uuden E-säännön (ECE R129) mukainen ja omaan autoon sopiva turvakaukalo.
• Lue turvakaukalon käyttö- ja kiinnitysohjeet ja noudata niitä. Perehdy myös auton ohjekirjaan ja katso, mitä siinä kerrotaan turvakaukalon kiinnittämisestä.
• Kiinnitä vauvan turvakaukalo aina selkä menosuuntaan, laita turvavyöt napakasti kiinni ja tarkista, etteivät vyöt ole kierteellä.
• Ellei valmistaja toisin ohjeista, on ehjän ja kolarittoman istuimen käyttöikä maksimissaan noin seitsemän vuotta. Muista, että kolaroitu istuin ei varmuudella anna samaa suojaa kuin kolaroimaton.
• Kun ajat, keskity ajamiseen ja aja ennakoiden. Älä hoida vauvaa ajaessasi.
• Mieti, millainen kuljettaja olet – lapsi oppii liikenneasenteet sinun esimerkistäsi.

Koskaan ei voi olla liian varovainen varsinkin kun kysymyksessä ovat lapset liikenteessä. Siinä missä laki määrää kaikki alle kolmevuotiaat ja alle 135-senttiset asianmukaisiin turvalaitteisiin, Liikenneturvan turvaistuinsuositus 2021 on ikä- ja pituusrajoissa vielä tiukempi.

AUTOT JA LIIKENNE. Liikenneturva suosittelee, että lapsi matkustaa ajoneuvossa selkä menosuuntaan vähintään neljävuotiaaksi (aiempi suositus koski kolmevuotiaita) asti. Suosituksiin on myös merkitty, että asianmukaista turvalaitetta käytetään 150-senttiseksi (aiemmin 135 cm) asti.

– Turvallinen liikkuminen liikenteessä lasten kanssa tarkoittaa, että jokainen automatka tehdään käyttäen turvalaitteita ja että vanhempien liikennekäytös on esimerkillistä. Vaikka me vanhempina ajaisimme moitteettomasti, saattaa joku muu kuitenkin tehdä inhimillisen virheen liikenteessä. Kun kyseessä on lapsi, niin vastuu on aina vanhemmilla, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Kesäkuussa 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki vaatii aina turvalaitteen alle 3-vuotiaalle lapselle – myös taksissa. Näin ollen tuoreen lain mukaan alle 3-vuotias ei saa matkustaa ilman turvalaitetta missään muussa ajoneuvossa kuin linja-autossa.

– Alle kolmevuotiasta ei enää saa kuljettaa taksissa ilman turvalaitetta. Yli 3-vuotiasta mutta alle 135 cm pitkää lasta voidaan kuitenkin edelleen kuljettaa turvavyötä käyttäen taksin takaistuimella. Tiivistäen voi sanoa, että alle 3-vuotias ei jatkossa saa bussia lukuun ottamatta olla koskaan ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Isommat lapset voivat käyttää autossa istuinkoroketta, joka on turvallinen tapa kuljettaa lasta autossa, ennen kuin lapsi alkaa käyttää pelkkää turvavyötä. Kun lapsi istuu istuinkorokkeella, turvavyö asettuu oikealle kohdalle. Istuinkoroke pitää sijoittaa autossa penkille, jossa on pääntuki ja kolmipisteturvavyö.

Kun lapsi on yli 150 cm pitkä, hän voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvayön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!