K-Market Rusko on asettanut tavoitteensa alusta saakka korkealle

Marianne Mertsola-Markkanen ja Marko Markkanen nauttivat työstään K-Market Ruskon kauppiaina.

K-Market Ruskon kauppiaat ovat tehneet kaupasta ruskolaisten näköisen.

RUSKO.

Vuodesta 2018 Ruskon K-Marketin kauppiaina toimineet Marianne Mertsola-Markkanen ja Marko Markkanenpalkittiin helmikuun alussa Vuoden K-Market -diplomilla. Vaikka tunnustus tuli pariskunnalle suurena yllätyksenä, oli se kuitenkin ollut jo kauppiaiksi ryhtymisestä alkaen tavoitteena.

– Olemme tehneet henkilökunnan kanssa töitä tämän tunnustuksen eteen, mutta en ajatellut meidän olevan vielä siinä pisteessä. Kaikilla on ollut tiukkaa koronatilanteen ja viime keväänä valmistuneen remontin takia, niin diplomi tuli kyllä hyvään saumaan. Tuntuu hienolta, että meidän tekemä kova työ on huomattu, Mertsola-Markkanen kertoo.

Ruskolaiset saavat myös osansa kauppiaiden kiitoksista. Mertsola-Markkanen kuvailee kaupan asiakkaita parhaiksi maailmassa.

– Olemme päässeet osaksi lämminhenkistä kyläyhteisöä. Täällä oli helppo aloittaa työt. He ovat hyvin positiivisia, ja palautetta omasta työstä ja uuden kehittämisestä saa heti. Myös henkilökunta kertoi kehityskeskusteluissa, että tässä työssä parasta on asiakkaat. Ei tätä voisi tehdä ilman heitä, hän kehuu.

K-Market Rusko on Naantalin Rymättylässä asuvan pariskunnan ensimmäinen oma kauppapaikka. Mertsola-Markkanen on kuitenkin kasvanut omien sanojensa mukaan kaupan takahuoneessa, sillä hänen vanhempansa aloittivat kauppiasuransa 1990-luvun alussa. Ennen vanhempien jalanjälkien seuraamista Mertsola-Markkanen työskenteli matkailualalla, kunnes veri veti perheyrityksen palvelukseen Turun keskustaan myymäläpäälliköksi. Markkanen taas oli luonut uraa ravintola-alalla.

– 15-vuotiaana sanoin, ettei minusta koskaan tule yrittäjää eikä varsinkaan ruokakauppiasta. Enää en sano ”ei koskaan”, sillä lähdin sitten kuitenkin vanhempien viitoittamalle tielle. Ajatus yhteisestä kaupasta oli kypsynyt muutaman vuoden, eikä Markoa tarvinnut suostutella yhtään vaihtamaan ravintolapäälliköstä kauppiaaksi, Mertsola-Markkanen kertoo.

Vuoden 2019 elokuussa alkoi puhaltaa uudistuksen puhuri, kun kaupalla alkoi laajennusremontti. Neliöitä tuli runsaasti lisää ja Mertsola-Markkasen mukaan kaikki laitettiin uusiksi kylmälaitteista ja sähkötöistä alkaen. Asiakkaille remontti näkyi esimerkiksi lisätilana ja järjestyksen muuttumisena.

Asiakkaat ottivat uudistuksen hyvin vastaan.

– Täällä on todella avaraa ja isot hyllyvälit. Myös valikoima laajeni remontin myötä. Haimme sisääntuloon elämyksellisyyttä asentamalla sinne puulattian ja luomalla torimaista maisemaa heviosastolle torikatoksilla ja markiiseilla. Meille on tärkeää olla kotoisa, nykyaikainen kauppa ja kohtaamispaikka, ja asiakkaat arvostavat sitä myös.

Viime keväänä valmistuneen laajennusremontin valmistuttua ja Vuoden kauppias -diplomin saamisen jälkeen K-Market Rusko ei ole jäämässä lepäämään laakereilleen. Kauppiailla on jo isoja suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

– Alamme pakkaamaan itse kalaa ja pihvejä. Testaamme myös lämpimien lounaiden myyntiä. Näitä meillä ei ole vielä ollut ruokamaailman puolella.

Itse kaupan valikoiman kehittämisen lisäksi K-Marketilla on myös korkeampi tavoite.

– Vuoden kauppias -diplomin jälkeen on todella motivoivaa jatkaa tätä työtä. Haluamme olla Suomen paras K-Market, ja nyt tavoittelemme Suomen parasta asiakastyytyväisyyttä. Se on seuraavaksi tähtäimessä. Toivottavasti tavoitteet on asetettu saavutettavaksi.

Liisa Kallio