Laitilan etsivällä nuorisotyöllä yhteensä 70 asiakasta viime vuonna

Siiri Suhonen ja Maria Jaskari tekevät töitä Laitilassa asuvien nuorten kanssa.

Etsivä nuorisotyö auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, joilla ei esimerkiksi ole asuntoa, työtä tai opiskelupaikkaa. Tänä vuonna asiakkaita on ollut Laitilassa lähes 40.

LAITILA.

Etsivä nuorisotyö koki viime vuonna muutoksen, kun toiminta siirtyi toiselta organisaatiolta Laitilan kaupungille. Tällöin myös työntekijät vaihtuivat. Koska työtä tehdään omalla persoonalla ja tulemalla tutuiksi nuorten kanssa, oli uusilla etsivillä nuorisotyöntekijöillä Maria Jaskarilla ja Siiri Suhosella edessään kova työ. Asiakkuudet alkoivat puhtaalta pöydältä, sillä nuoret olivat aiemmin toimineet vanhojen työntekijöiden kanssa.

– Marras-, joulu- ja tammikuu olivat hyvinkin tehokkaita. Ilmoituksia on tullut, ja yhteistyö on tiivistynyt joidenkin nuorten kanssa. Viime vuoden aikana asiakkaita oli yhteensä 70, joista tavoitettuja nuoria oli 57. Heidän kanssaan on soitettu enemmänkin kuin vain yksi puhelu, Suhonen kertoo.

– Minusta myös tuntuu, että nuorten tietoisuus etsivästä nuorisotyöstä on kasvanut. Siksi he hakeutuvat helpommin itse avun piiriin, Jaskari lisää.

Etsivässä nuorisotyössä nuorten luottamuksen saavuttaminen on tärkeää. Siksi Jaskari ja Suhonen yrittävät tehdä itsensä ja kasvonsa tutuiksi nuorille, jotta kynnys ottaa yhteyttä olisi mahdollisimman matala.

– Meille voi laittaa esimerkiksi somessa ensin viestiä. Sen jälkeen nuoren on helpompi tulla meille juttelemaan. Osa ottaa itse yhteyttä, ja sen lisäksi on lakisääteisiä yhteydenottoja oppilaitoksilta ja puolustusvoimilta, jos on esimerkiksi jäänyt koulu kesken, Suhonen kertoo.

Etsivä nuorisotyö on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu tukimuoto. Pääasiassa se sisältää opiskelu- ja työelämässä tukemista ja auttamista. Etenkin toiselle koulutusasteelle siirtyminen ja armeijaan lähteminen ovat nuoren elämän saumakohtia, jolloin tuki voi olla tarpeen. Myös taloudelliset vaikeudet ja itsetunto-ongelmat voivat olla syy hakeutua etsivän nuorisotyön avun piiriin.

– Jokaisella nuorella on omat haasteensa ja murheenkryyninsä. Meidän antama tuki on yksilöllistä ja kokonaisvaltaista, ja se perustuu vapaaehtoisuuteen. Nuori päättää itse ottaako tuen ja avun vastaan. Jos ottaa, niin etsimme sitten yhdessä palvelumuotoja, jotka tukevat nuoren suunnitelmia ja haaveita, Jaskari kertoo.

Asiakkaita on laidasta laitaan. Joidenkin nuorten kohdalla pari tapaamista riittää, kun taas toisen kohdalla takana voi olla jo pitkä asiakkuus.

– Osan kanssa voi viestitellä puoli vuotta ja vaihtaa kuulumisia ennen kuin siirrytään eteenpäin. Isompi osa asiakkaista on poikia ja nuoria miehiä, mutta naisia on myös. Täysi-ikäisiä ja parikymppisiä on eniten, mutta asiakkaita on 15-vuotiaista 29-vuotiaisiin, Suhonen kuvailee.

Koronatilanteen takia voimassa olevat rajoitukset koskettavat kaikkia, mutta moni niistä osuu etenkin nuoriin. Suhonen kertoo keskustelleensa nuorten kanssa paljon rajoituksista, mutta vielä niiden vaikutukset eivät näy. Hän uskoo erilaisten tunteiden tulevan esiin vasta tilanteen normalisoiduttua.

– On ollut lähi- ja etäopetusta ja isoja siirtymäriittejä kuten penkkarit ovat jääneet pois. Myös esimerkiksi ylioppilas- ja valmistumisjuhlat ovat isoja merkkipaaluja. Osalla meni myös viime kesänä kesätyöpaikat alta. Jatkuva muutos ja epätietoisuus voivat aiheuttaa erilaisia tunteita, jotka nousevat vasta myöhemmin ongelmaksi, Suhonen arvioi.

Vaikka koronavirus ei olisikaan suoraan esimerkiksi nostanut asiakasmääriä, on asiakkaita kuitenkin etsivän nuorisotyön avun piirissä enemmän kuin viime kesänä ja syksyllä. Yhteensä tavoitettuja nuoria on ollut tänä vuonna 31. Osa heistä oli ohjauksessa jo viime vuonna.

– Nuoria on tällä hetkellä hyvin tuen piirissä. Juuri nyt yhteishaku ja kesätyöt on niitä asioita, joita nuoret miettivät,joita nuoret miettivät, Jaskari sanoo.

Aina nuorista puhuttaessa sävy ei ole positiivinen: mopopojat rälläävät, paikkoja sotketaan ja tarpeeton hengailu häiritsee. Suhonen kuitenkin muistuttaa, että katseen voisi kiinnittää pintaa syvemmälle.

– Nuorista lähtee ääntä, he voivat haista pahalle ja olla töykeitä kielenkäytössään, mutta he ovat silti aivan ihania. Nuorten kanssa voi mennä kyllä juttelemaan, ja usein toivonkin, että heistä valittaneet olisivat niin tehneet. Nuoruus itsessään on ihanaa aikaa.

Liisa Kallio